ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Σφίγγουν τον κλοιό των μπλόκων

Αγρότες: Σφίγγουν τον κλοιό των μπλόκων
Τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Αποφασισμένοι να παραμείνουν επ’ αόριστον στα μπλόκα είναι οι αγρότες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αποκλείοντας κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

Τα Τέμπη παραμένουν επ’ αόριστον κλειστά με τους αγρότες να έχουν τοποθετήσει εγκάρσια τρακτέρ σε όλο το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να μην περνάει πλέον τίποτα, ούτε και αυτοκίνητα που κινούνται στις γύρω περιοχές και για την μετακίνηση των οποίων έδειχναν σχετική ελαστικότητα.

Οι αγρότες εξακολουθούν να αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει από κοινού με το μπλόκο των Μικροθηβών και έχουν υπογράψει 33 μπλόκα συνολικά και όσο η πρόσκληση αυτή καθυστερεί τόσο δείχνουν αποφασισμένοι να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο την στάση τους και τις ενέργειές τους.

Στο τραπέζι, έχουν πέσει προτάσεις ακόμη και για αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και της γέφυρας στο δρόμο του Στομίου, από όπου τώρα εξυπηρετείται η κυκλοφορία δια του παραλιακού άξονα του νομού. Οι αγρότες αναφέρουν ότι αν εξακολουθεί να καθυστερεί η πρόσκληση μπορεί και άμεσα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους ενέργειες ή σε κάθε περίπτωση να αποτελέσουν το «plan b» σε περίπτωση που από τον διάλογο με τον πρωθυπουργό δεν προκύψουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.Το μεσημέρι αναμένεται να επισκεφθούν τα Τέμπη και οι κτηνοτρόφοι.

Από την πλευρά τους οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας λένε «όχι» στον διάλογο στον οποίο ετοιμάζονται να συμμετάσχουν οι συνάδελφοί τους των Τεμπών και λοιπών μπλόκων και προβάλλουν ως «προαπαιτούμενο» το πλαίσιο των πέντε βασικών προτάσεων που θέτουν προς ικανοποίηση τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν. Παράλληλα συνεχίζουν τις δράσεις διαμαρτυρίας με τους αποκλεισμούς των εφοριών στις πόλεις της Θεσσαλίας και με σειρά δράσεων που προγραμματίζουν για τις επόμενες μέρες.

Οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών προχωρούν την Πέμπτη σε νέο 6ωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου θα ισχύσει, από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα. Ο εξάωρος αποκλεισμός θα επαναληφθεί και αύριο Παρασκευή τις ίδιες ώρες, έπειτα από απόφαση που έλαβαν οι αγρότες σε συνέλευσή τους στο μπλόκο.

Η εκτροπή των αυτοκινήτων που κατευθύνονται προς Θεσσαλονίκη, γίνεται στον κόμβο του Αλμυρού και στη συνέχεια οδηγούνται, μέσω Βόλου, στο Βελεστίνο και στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας. Το αντίστροφο συμβαίνει για όσα αυτοκίνητα κινούνται προς την Αθήνα. Η συγκεκριμένη παράκαμψη επιβαρύνει κατά 45 χιλιόμετρα τη διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Η Παρασκευή, ωστόσο, θεωρείται από τους ίδιους τους αγρότες κρίσιμη καθώς, όπως εκτιμούν, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα ανάψει και το πράσινο φως για να προσκληθούν στο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν στο τραπέζι του διαλόγου τις προτάσεις που ήδη έχουν υποβάλει από κοινού μαζί με το μπλόκο των Τεμπών, αλλά και άλλα μικρότερα μπλόκα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην Πελοπόννησο συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων, με τους αγρότες να έχουν κλείσει επ' αόριστον την εθνική οδό Κορίνθου - Αθηνών στο ύψος των διοδίων του Ισθμού σε παλαιά και νέα εθνική οδό και η κυκλοφορία διεξάγεται από τον παραλιακό δρόμο μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Το απόγευμα και πάλι οι αγρότες από τις 6.00 ως τις 11.00 το βράδυ θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης, επί της εθνικής οδού Τρίπολης - Κορίνθου και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Επιπλέον οι αγρότες της Λακωνίας θα κλείσουν 7.00 με 8.00 το απόγευμα την γέφυρα του Ευρώτα, επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Τρίπολης.

Ανυποχώρητοι και οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης. Για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα παραμένουν στους δρόμους, δηλώνοντας αποφασισμένοι να φτάσουν «μέχρι τέλους».

Για σήμερα αποφασίστηκε αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων και στις τρεις λωρίδες στα δύο ρεύματα, για το διάστημα από τις 15:00 έως τις 21:00. Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρη Παπαδάκη, στη σημερινή κινητοποίηση θα συμμετέχει και δύναμη από το μπλόκο του αεροδρομίου «Μακεδονία», που βρίσκεται πάνω στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα.

Εξάλλου, οι αγρότες του μπλόκου στη θέση «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου για μία ώρα, από τις 8 το βράδυ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστικής Βασίλης Μαυροσκάς, στόχος είναι αναδειχθεί ότι οι αγρότες είναι στη θέση τους και παραμένουν δυνατοί. Ο ίδιος επισήμανε: «Παρά τις δηλώσεις που έγιναν χθες για αποχώρηση δύναμης από το μπλόκο, τις οποίες αποδίδω σε ένταση της στιγμής και χαρακτηρίζω άστοχες, από το σημείο δεν έφυγε κανείς και παραμένουμε στη θέση μας μέχρι τέλους».

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί και σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Οι αποκλεισμοί θα έχουν ως εξής: 11:00-15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, δήλωσε ο συντονιστής Αναστάσης Σοϊλεμέζης και πρόσθεσε: «Παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις και ευελπιστούμε να μη γίνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και πάει στράφι ο αγώνας που δίνουμε όλοι εμείς του πρωτογενούς τομέα».

Δεν προγραμματίζουν κινητοποίηση για σήμερα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του νομού Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον συντονιστή του κόμβου στα Μουδανιά, Βαγγέλη Μισαηλίδη, για τις 7 το βράδυ, έχει προγραμματισθεί γενική συνέλευση, στην οποία θα αποφασιστεί η αυριανή στάση των αγροτών. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο.

Στον Προμαχώνα παραμένει το αδιέξοδο, καθώς απέβη άκαρπη η συνάντηση ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας.Στο τελωνειακό φυλάκιο η κατάσταση είναι τεταμένη με το μπλόκο των Ελλήνων αγροτών και το αντι-μπλόκο από την πλευρά των Βούλγαρων οδηγών φορτηγών, που έχουν κλείσει τη διέλευση προς τη βουλγαρική πλευρά, να παραμένουν.

Στη μόλις 15 λεπτών συνάντηση των δύο διαπιστώθηκε η αδυναμία κοινής συμφωνίας. Μάλιστα, κατά τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βούλγαρος αξιωματούχος εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του, επειδή -όπως είπε- από ελληνικής πλευράς δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, που προέβλεπαν άνοιγμα του δρόμου στην ελληνική πλευρά για τη διέλευση των αυτοκίνητων.

Ο κ. Μωυσιάδης υπογράμμισε ότι οι Έλληνες αγρότες υποσχέθηκαν πως θα ανοίγουν τον δρόμο για τέσσερις ώρες κάθε μέρα, ενώ οι Βούλγαροι οδηγοί ζητούσαν επιτακτικά να διαλυθούν τα μπλόκα για να υπάρχει ανεμπόδιστη κυκλοφορία των αυτοκίνητων, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και από τα δυο μέρη, καθώς η οικονομική ζημία που προκαλείται είναι τεράστια.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η στάση των αγροτών παραμένει αδιάλλακτη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης για εκτόνωση της κατάστασης στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο επ’ αόριστον αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων στον Έβρο, όπως αποφάσισαν οι αγρότες παρατείνοντας τον «εγκλωβισμό» των φορτηγών τόσο επί του ελληνικού όσο και επί του τουρκικού εδάφους. Στα ελληνικά σύνορα τα ακινητοποιημένα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων, φορτηγά σχηματίζουν ήδη ουρά περίπου επτά χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, ο μεγάλος αριθμός των οχημάτων δημιουργεί μία δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους αποφασισμένους να διατηρήσουν το μπλόκο αγρότες.

Στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες του βορείου Έβρου οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον ανά διαστήματα αποκλεισμό του κόμβου Καστανέων-Ριζίων Ορεστιάδας καθώς και του νότιου κόμβου Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων).

Αδύνατη παραμένει η διέλευση των οχημάτων στην περιοχή του Ορμενίου προς και από τη Βουλγαρία εξαιτίας των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των Βούλγαρων οδηγών φορτηγών για τα ελληνικά αγροτικά μπλόκα.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Προπηλακίστηκε από αγρότες ο Μιχελογιαννάκης στην Κρήτη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ