TECH

MWC 2016: Tι ετοιμάζει για τη φετινή χρονιά ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών

MWC 2016: Tι ετοιμάζει για τη φετινή χρονιά ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών
CNN Greece

Στη Βαρκελώνη θα είναι στραμμένα την επόμενη εβδομάδα τα βλέμματα της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών και όχι μόνο καθώς στις 22 Φεβρουαρίου 2016 ανοίγει τις πύλες στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via το Mobile World Congress (MWC), το οποίο και θα ολοκληρωθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2016.

Πρόκειται για το κορυφαίο ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας αγοράς κινητών επικοινωνιών, το οποίο, όμως, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να προσελκύσει στελέχη από πολλούς ακόμη κλάδους καθώς η αυξανόμενη δημοτικότητα των smartphones και τα ταχύτερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπουν την παροχή μίας σειράς από υπηρεσίες που αλλάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα σε διάφορους κλάδους.

Το MWC φιλοξενείται από το 2006 στη Βαρκελώνη, η οποία, μάλιστα, έχει αναδειχθεί ως Mobile World Capital και θα κρατήσει αυτόν τον τίτλο μέχρι τουλάχιστον το 2023 με την εκδήλωση να συνεχίσει να φιλοξενείται στην πρωτεύουσα της Καταλονίας. Διοργανωτής είναι το GSM Association (GSMA), δηλαδή η παγκόσμια ένωση των παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Χωρίς αμφιβολίας, το MWC είναι το μεγαλύτερο γεγονός παγκοσμίως για τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών, καθώς φέτος ο αριθμός των εκθετών αναμένεται να ξεπεράσει τις 2000, ενώ οι επισκέπτες εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τις 100.000.

Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών είναι υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη με αποτέλεσμα το MWC να θεωρείται ως το πλέον κατάλληλο μέρος για δικτύωση.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται παράλληλα μία σειρά από συνεδριακές εκδηλώσεις με ομιλητές τα κορυφαία στελέχη σε παγκόσμιο επίπεδο όχι μόνο από το χώρο των ψηφιακών επικοινωνιών αλλά και από οποιονδήποτε άλλο επηρεάζεται από την εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας και των φορητών συσκευών.

Για παράδειγμα, στο φετινό συνέδριο, μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται ο Λιούς Χάμιλτον, παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, ο Μαρκ Ζούρκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, ο οποίος θα μιλήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ford Motors, Μαρκ Φιλντς, ο σερ Μάρτιν Σόρελ, διευθύνων σύμβουλος του κορυφαίου διαφημιστικού ομίλου WPP, καθώς και οι επικεφαλής κολοσσών όπως είναι οι ΑΤ&Τ, ΒΤ, China Mobile, Cisco, Ericsson, Huawei, Intel, MasterCard, PayPal, Royal Carribean Cruises, Telefonica και Vodafone.

Ο κατάλογος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός και θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν το MWC προκειμένου να κάνουν ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις.

Όσον αφορά τις τάσεις που αναμένεται να επικεντρωθούν εκθέτες και ομιλητές, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας, το αποκαλούμενο και 5G, καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αρχίζουν να προετοιμάζονται να ξεκινήσουν τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα μέσα στην επόμενη τριετία ώστε να υπάρξει ευρεία εμπορική διάθεση από το 2020.

Από εκεί και πέρα, βασικό θέμα συζήτησης εκτιμάται πως θα είναι το αποκαλούμενο Internet of Things, ήτοι η διασύνδεση όλων των συσκευών με το Διαδίκτυο. Επίσης αρκετές παρουσιάσεις και λύσεις αναμένονται σχετικά με την αξιοποίηση των smartphones σε τομείς όπως είναι οι πληρωμές, η υγεία και οι μεταφορές.

Το «δικτυωμένο» αυτοκίνητο θα είναι μία ακόμη τάση όπου αναμένεται να υπάρξουν αρκετές ανακοινώσεις στο φετινό MWC, ενώ με ενδιαφέρον περιμένουν πολλοί να δουν με ποιον τρόπο θα αρχίσουν να αξιοποιούνται τα wearables, τα οποία δημιούργησαν αρκετό θόρυβο τα τελευταία δύο χρόνια αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να τον δικαιολογήσουν.

Τέλος, τα τελευταία χρόνια από τα πλέον ενδιαφέροντα περίπτερα είναι αυτό του Global Innovation City, όπου παρουσιάζονται πολλές καινοτομίες, η υλοποίηση των οποίων θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ