ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Παραμένει το χάσμα στο προσφυγικό

Σύνοδος Κορυφής: Παραμένει το χάσμα στο προσφυγικό
Δύσκολη η πρώτη μέρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Τα εύσημα για την πρόοδο στη διαχείριση του προσφυγικού έλαβε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των χωρών που δεν θέλουν την απομόνωση της Ελλάδας φοβούμενες για διάλυση της Σένγκεν και των σκληρών του Βίσεγκραντ παραμένει, γεγονός που «έβαλε φωτιά» στην πρώτη μέρα της Συνόδου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να θέσει ακόμα και βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων ζητώντας ομόφωνη απόφαση που να καλύπτει τις ελληνικές θέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στα τέσσερα σημεία που έχουν συμφωνηθεί: Καλύτερη διαχείριση από την Άγκυρα, ολοκλήρωση των hot spots στην Ελλάδα, εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και εύρεση ασφαλούς τρόπου εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα.

Σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει στις 11:00 τριμερή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Τσίπρας:Αντίφαση η ενότητα με τις μονομερείς ενέργειες

Στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του «Εven closer Europe» στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των «μονομερών ενεργειών» που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της.

Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι την ώρα που μιλούν για ύψωμα φραχτών στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προσφύγων, οι πολίτες τους βρίσκουν επίσης ένα φράχτη από τη Μ. Βρετανία (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).

tsipras enotita

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

Αναφορικά με το Brexit, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

tsipras brexit

Μέρκελ: Είμαστε εταίροι

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από το τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου, οι εργασίες της οποίας λήγουν σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας», είπε, σχετικά με τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την μάχη ενάντια της παράνομης μετανάστευσης.

tsipras merkel

Η Μέρκελ τόνισε πως και η Αυστρία υποστήριξε το σχέδιο, παρά την μονομερή απόφασή της ως χώρα να θέσει ένα ανώτατο όριο ανά ημέρα στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της. «Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι», είπε η καγκελάριος.

Νέα Έκτακτη Σύνοδος;

Οι πληροφορίες , πάντως, αναφέρουν ότι ήδη σχεδιάζεται μια έκτακτη συνάντηση με τους ηγέτες της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση στις αρχές Μαρτίου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε πως, προς το παρόν, η συνάντηση έχει οριστεί για τις 6 Μαρτίου.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνικη διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν οτι η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία.

Έτσι, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει, οπως βεβαίωναν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές, την έγκρισή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (Μεταναστευτικό + Σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.

Διαβάστε επίσης

Εφ' όλης της ύλης συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ πριν από την έναρξη της συνόδου

Τσίπρας: Δύο μέτρα και δύο σταθμά της Ευρώπης στο προσφυγικό

Δ. Αβραμόπουλος: Έρχεται χάος στην Ελλάδα αν δεν κάνουμε κάτι για το προσφυγικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ