ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη: Ανεπίτρεπτη η πρακτική χωρών της ΕΕ στο προσφυγικό

Γεροβασίλη: Ανεπίτρεπτη η πρακτική χωρών της ΕΕ στο προσφυγικό
Η Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών(φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σύνθετη χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό, καθώς, όπως ανέφερε, αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους κρατών-μελών ή μη της Ε.Ε., αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

«Η πρακτική των χωρών μελών της ΕΕ -και μάλιστα σε θέματα τόσο μεγάλης σημασίας όσο το προσφυγικό- είναι πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη και έρχεται σε αντίθεση με ομόφωνες αποφάσεις θεσμικών οργάνων της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Όλγα Γεροβασίλη.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Αυστρίας, η κα Γεροβασίλη ενημέρωσε ότι η Ελλάδα προέβη σε διάβημα για τη μη πρόσκληση της χώρας μας στις διαδικασίες που ξεκίνησε, προανήγγειλε «και άλλες ενέργειες που κρίνονται αναγκαίες για τη διευθέτηση του ζητήματος» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ολλανδική Προεδρία της ΕΕ για όλες αυτές τις εξελίξεις.

Κατέστησε σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει, εξαιτίας αυξημένων προσφυγικών ροών, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή και ξεκαθάρισε πως «σε κάθε περίπτωση ο περιορισμός των προσφυγικών ροών δεν έχει καμία σχέση με το κλείσιμο των συνόρων, ούτε με οποιοδήποτε περιορισμό στην είσοδο ή την έξοδο από τη χώρα όσων διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγραφα».

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης, ενώ ανέφερε ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει και ο ίδιος. «Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί, η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αγρότες: Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει προτεραιότητα τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και αναφερόμενη στις προτάσεις που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, τόνισε ότι επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ και που είναι σε ποσοστό άνω του 90% του συνόλου των αγροτών.
Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η ίδια επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση με στόχο τη στήριξη των αδύναμων αγροτών, την άρση των στρεβλώσεων και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.

Διαπραγμάτευση: Σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Οι επαφές σε επίπεδο κλιμακίων συνεχίζονται, η εκτίμησή μας είναι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συγκλίνουν αρκετά ικανοποιητικά. Χρειάζεται να διευκρινιστεί η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η κυβέρνηση κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές προς αυτή την κατεύθυνση. Από ευρωπαϊκής πλευράς, έχει υπογραμμιστεί επανελεγμένα η ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση.

Λίστα Μπόργιανς

Από τις πρόσφατες αποκαλύψεις προκύπτει με σαφήνεια ότι το 2012 η τότε κυβέρνηση απέρριψε πρόταση του υπουργείου Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας για συνεργασία και παροχή στοιχείων που σχετίζονται με φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «το γεγονός αυτό στο οποίο εμπλέκεται αποδεδειγμένα ο διευθυντής γραφείου του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει ιδιαίτερη σημασία και αναδεικνύει ότι ο απαράδεκτος χειρισμός έγινε στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο».

Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς ότι ειδικά εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε η λίστα καταθετών, αυτοί είναι προδήλως και προφανώς παραπλανητικοί, είπε κατηγορηματικά η κα Γεροβασίλη και πρόσθεσε πως «αν υπήρχε χωριστή λίστα για την Ελλάδα ή ενιαία λίστα με ονόματα και Ελλήνων αλλά και άλλων, αυτό είναι απολύτως αδιάφορο. Το βέβαιο είναι ότι υπήρχαν στοιχεία τα οποία αρνήθηκε η τότε κυβέρνηση έστω και να τα εξετάσει».

Ξεκαθάρισε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να κάνει τα πάντα ώστε ο εξονυχιστικός έλεγχος να αποδώσει καρπούς οικονομικούς και ποινικούς, αλλά και να διερευνήσει το θέμα της απαράδεκτης άρνησης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέχρι τέλους και πολύ σύντομα θα έχουμε πολιτική συνέχεια».

Για το κύκλωμα εκβιασμού

Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή την υπόθεση που αποκαλύφθηκε, για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων, «φερόμενων ή και λίγο δημοσιογράφων», η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και προσέθεσε ότι το θέμα αυτό σχετίζεται με την κρατική διαφήμιση.

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι πολιτικό στέλεχος που σχετίζεται με πολλούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΝΔ, ενώ φέρεται να είναι και διορισμένος σε κυβερνητικές θέσεις και πολιτικά γραφεία και στελεχών της ΝΔ.

«Περιμένουμε λοιπόν από την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα, όπως απαιτείται και πολιτικά αλλά και ηθικά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε πως η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες ώστε να διευκολύνει τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, αλλά και προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια σε αυτό τον τομέα.

Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει την αταλάντευτη κυβερνητική επιλογή να μπει επιτέλους μια τάξη και να τεθούν κανόνες διαφάνειας στην κατανομή κονδυλίων για τη διαφήμιση οργανισμών του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα στο διαδίκτυο, τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να χτυπήσουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά με κάθε τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ