ΕΛΛΑΔΑ

Τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα
EUROKINISSI / ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ A.P.

Περίπου 30.000 είναι οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την ώρα που ο κ. Μουζάλας σε χτεσινή συνέντευξη τύπου παραδέχτηκε ότι τον Μάρτιο θα εγκλωβιστούν άλλοι 70.000, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις προβλέπουν ότι οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα θα φτάσουν τις 200.000 μέσα στο καλοκαίρι.

Οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα και στην Ειδομένη, όπου το πρωί της Δευτέρας επικράτησε ένταση, αφού οι πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη και οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ τους απώθησαν με δακρυγόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα δεν αποκλείει στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν αν δεν επικυρωθούν με γραπτές δεσμεύσεις τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς και τα όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει ανησυχία για τις επιθετικές κινήσεις κρατών μελών της Ε.Ε. που προβαίνουν σε μονονομερείς ενέργειες και σημειώνουν ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να προστατευτεί ακόμη και αν χρειαστούν ποινές σε αυτά τα μέλη.

Ταυτόχρονα, έχει ήδη κατατεθεί το έκτακτο σχέδιο Μουζάλα αντιμετώπισης του προσφυγικού που αφορούν κυρίως εκταμίευση 227.000.000 ευρώ και θα ζητήσει επιπλέον αίτημα οικονομικής βοήθειας στην Ε.Ε. για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που δεν προβλέπεται να σταματήσει. Την ίδια ώρα, υπάρχει ένα κονδύλι 450 εκατομμυρίων ευρώ από έναν κωδικό τριετίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πληροφορίες, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίησή του και ήδη έχει επιτευχθεί η λήψη 40 εκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα, στην βόρεια Ελλάδα είναι περίπου 10.000 άνθρωποι, ενώ στην Ειδομένη ξεπερνάνε τις 7.500. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο βρίσκονται περίπου 4.700 άνθρωποι, και ακολουθούν ο Πειραιάς, με 4.000 ανθρώπους, το Ελληνικό με 3.300, ο Ελαιώνας και το Σχιστό με 700 και 1350 αντίστοιχα και η πλατεία Βικτωρίας με 500 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες πρόσφυγες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ενώ οι αρχές της ΠΓΔΜ επιδορθώνουν τις ζημιές που προκλήθηκαν νωρίτερα όταν εκατοντάδες πρόσφυγες κινήθηκαν μαζικά εναντίον του φράχτη.

2479351

EUROKINISSI / ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ A.P.

Εν τω μεταξύ, πρόσφυγες και μετανάστες επέστρεψαν από την Ειδομένη στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο, Σάκης Παπαθεμελής. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή στα Διαβατά βρίσκονται περίπου δύο χιλιάδες άτομα.

Οι εικόνες από τους εκατοντάδες ανθρώπους να κρατούν μωρά και τα υπάρχοντά τους στα χέρια, να σπρώχνονται μεταξύ τους και όλοι μαζί να ορμούν στον σιδερένιο φράχτη, αλλά και η απώθησή τους με δακρυγόνα από αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση όλα τα μεγάλα δορυφορικά δίκτυα του κόσμου.

idomeni2

Πηγή: twitter/‏@Dabidik

Από χθες, οι πρόσφυγες ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι περισσότεροι απ' αυτούς μάζεψαν νωρίτερα το βιος τους και κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές έως και το σημείο όπου υψώνεται ο μεταλλικός φράχτης με την ΠΓΔΜ.

Η αναστάτωση προκλήθηκε από την είδηση πως άνοιξαν τα σύνορα κι ότι επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα.

idomeni1

Πηγή: twitter/‏@Dabidik

Εκατοντάδες πρόσφυγες διαδήλωσαν την Κυριακή, καταλαμβάνοντας και πάλι τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Το Σάββατο, 310 άνθρωποι πέρασαν στην πΓΔΜ ενώ την Παρασκευή άλλοι 22. Συνολικά, αυτοί που περιμένουν υπολογίζονται στους 22.000.

Νέο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στο πάρκο Τρίτση

Μηχανήματα του στρατού, με τη βοήθεια και των δήμων Ιλίου και Περιστερίου, έχουν ήδη αρχίσει τις εργασίες σε χώρο που γειτνιάζει με το Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, όπου θα γίνει το νέο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.

Εκτιμάται ότι ο νέος χώρος θα είναι έτοιμος ως τα τέλη της εβδομάδας προκειμένου να φιλοξενούνται περίπου 1.000 πρόσφυγες για έναν μήνα, μέχρι να αναχωρήσουν για τις χώρες προορισμού τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ