ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Γιακουμάκη: Παραπέμπονται όσοι κάλυπταν τους «νταήδες» της Σχολής

Υπόθεση Γιακουμάκη: Παραπέμπονται όσοι κάλυπταν τους «νταήδες» της Σχολής
Βαγγέλης Γιακουμάκης (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες παράβασης καθήκοντος παραπέμπονται ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, η τότε υπεύθυνη της Εστίας, αλλά και ο πρώην βουλευτής Χανίων και υπουργός επί ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Οι υπεύθυνοι της σχολής και της εστίας φέρονται να «έριξαν στα μαλακά» έναν από την παρέα των σπουδαστών που είχε προκαλέσει φθορές στη σχολή και σύμφωνα με το βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα-παρέμβαση από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, ο πρώην βουλευτής αντιμετωπίζεται σαν ηθικός αυτουργός της συγκεκριμένης παράβασης καθήκοντος, αλλά και μιας ακόμη, καθώς αναφέρεται ότι με παρέμβασή του, δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν άλλοι δύο σπουδαστές, πέραν εκείνου για τον οποίο έκανε το τηλεφώνημα, για δύο σχολικές χρονιές δωρεάν στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής ως οικότροφοι, αν και δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα.

Οι παρεμβάσεις του Χρήστου Μαρκογιαννάκη δεν σχετίζονται με τα βασανιστήρια σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ούτε προκύπτει ότι μεσολάβησε σε αυτό το σκέλος της υπόθεσης. Όμως στην ογκώδη δικογραφία της συγκεκριμένης υπόθεσης, προκύπτει μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις, ότι τρεις σπουδαστές ήταν ανάμεσα στην παρέα των Κρητικών που έκαναν καψόνια για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αδικοχαμένο Βαγγέλη.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός είχε παραδεχθεί τότε το τηλεφώνημα στον διευθυντή της Σχολής, που έγινε 8 μήνες πριν από την εξαφάνιση του Βαγγέλη, κάνοντας λόγο για μια ανθρώπινη ενέργεια σε ανύποπτο χρόνο που δεν έχει καμία σχέση με bullying ή βασανισμούς και απέδωσε την πράξη του σε μια απλή προσπάθεια να μην αποβληθεί από τη σχολή ένα παιδί χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων.

Μάλιστα ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του από τον εισαγγελέα Ιωαννίνων για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη ως μία «χοντροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη».

«Η ασκηθείσα σε βάρος μου ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, σε σχέση με την υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, δεν είναι μια αθώα υπερβολή ή έστω προπετής και επιπόλαια ενέργεια. Δυστυχώς πρόκειται για μια απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως «κατάχρησης εξουσίας» είναι επιεικής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων παραπέμπει τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη σε δίκη θεωρώντας τον ηθικό αυτουργό για την παραμονή των τριών σπουδαστών στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής, ενώ έπρεπε να είχαν αποβληθεί από το ξεκίνημα της φοίτησής τους, δεδομένου ότι δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις να μένουν εκεί.

Το ένα κομμάτι της ηθικής αυτουργίας, σύμφωνα με το βούλευμα, είναι ότι ο πρώην βουλευτής, θέλοντας να προσπορίσει παράνομο όφελος στους τρεις φοιτητές που κατάγονταν από την Κρήτη, όπου ο ίδιος εκλεγόταν βουλευτής από το 1989, εξασφάλισε την παραμονή τους στην εστία, ενώ δεν δικαιούνταν να είναι οικότροφοι, με ζημιά του Δημοσίου, αφού επιβαρύνθηκε με τη στέγαση, διατροφή και εκπαίδευσή τους.

Το άλλο κομμάτι της ηθικής αυτουργίας αφορά την παραπομπή των τριών νεαρών στο Πειθαρχικό τον Μάιο του 2014 για φθορές που προκάλεσαν σε κοινόχρηστους χώρους της σχολής, χαράσσοντας τα ονόματα των χωριών τους στους τοίχους της εστίας. Μέσα από το δικόγραφο-φωτιά, προκύπτουν οι παρεμβάσεις του πρώην βουλευτή τις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού, τον Ιούνιο του 2014.

Διαβάστε ακόμη

Υπόθεση Γιακουμάκη: Εξαφάνισαν ντοκουμέντα πριν την έρευνα της αστυνομίας

Υπόθεση Γιακουμάκη: Αναζητούνται ευθύνες μέσα από τρεις δικογραφίες

Υπόθεση Γιακουμάκη: «Καίει» τη διεύθυνση της Σχολής η δικογραφία

Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη: Νέα στοιχεία προκύπτουν από τις καταθέσεις

Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη: Κενά, αντιφάσεις κι ερωτηματικά στις καταθέσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ