ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσφυγες: Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, στο έλεος της βροχής

Πρόσφυγες: Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, στο έλεος της βροχής
Μικρός πρόσφυγας στην Ειδομένη, υπό καταρρακτώδη βροχή EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Εικόνες εξαθλίωσης για άλλη μια μέρα στην Ειδομένη, όπου οι σχεδόν 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στην περιοχή, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Όλο το βράδυ έβρεχε καταρρακτωδώς, με τους χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν με κάθε μέσο να προστατευθούν από τη βροχή, χρησιμοποιώντας ακόμη και σακούλες σκουπιδιών.

Την ίδια ώρα που οι ηγέτες ΕΕ και Τουρκίας δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, αναβάλλοντας για τουλάχιστον μία εβδομάδα τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη λύση της προσφυγικής κρίσης.

Στις Βρυξέλλες διαδραματίστηκε ένα διπλωματικό θρίλερ καθώς αφού Βερολίνα και Αθήνα απέρριψαν αρχικά το προσχέδιο της απόφασης που προέβλεπε οριστικό κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου, η Τουρκία κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβάλλοντας απαιτήσεις που "μπλόκαραν" τη διαδικασία.

Τελικά, η ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν ότι η Άγκυρα θα δεχθεί πίσω όλους τους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορά της προς την Ευρώπη, θα λάβει γενναία οικονομική βοήθεια 6 δισ. σε βάθος διετίας και κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Αθήνα και Λευκωσία δεν αποδέχτηκαν το άνοιγμα κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που παραμένουν "παγωμένα" εξαιτίας παραβιάσεων της Άγκυρας του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Οι λεπτομέρειες αυτού του πακέτου θα αποτελέσουν αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων των αξιωματούχων κάθε πλευράς με χρονικό ορίζοντα την τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως προαναφέρθηκε, στις 17-18 Μαρτίου. «Ο Ντόναλντ Τουσκ θα πάρει στα χέρια του τις προτάσεις και θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες με την τουρκική πλευρά πριν τη Σύνοδο της 17ης-18ης Μαρτίου», ήταν η ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός κανε λόγο για θετικά αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά κυρίως σε 4 σημεία:

1. Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων.

2. Την υλοποίηση των δεσμεύσεων για εγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.

3. Την στήριξη στην Ελλάδα για άμεσες επιστροφές στην Τουρκία, των παράτυπων μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.

4. Την κατεπείγουσα προώθηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, πάντως στην Ειδομένη οι πρόσφυγες έφτιαχναν «αυλάκια» γύρω από τις σκηνές τους, ώστε να αποτρέψουν την εισροή υδάτων στις σκηνές τους, την ώρα που άλλοι αναζητούσαν τρόπους να προστατευθούν από τη βροχή και ένα μέρος για να περάσουν τη νύχτα, αφού δεν είχαν στη διάθεσή τους ούτε σκηνή. Ταυτόχρονα ήταν αντιμέτωποι και με το κρύο, αφού η βροχή έσβηνε και τις φωτιές που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν.

2484888


EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τους εξασθενημένους από την ταλαιπωρία οργανισμούς έχουν αυξήσει και τις ιώσεις και όπως δήλωσε στο CNN Greece η Σοφία Γκαρανέ, από τους Γιατρούς του Κόσμου, μόνο στην χθεσινή τους βάρδια οι γιατροί της οργάνωσης περιέθαλψαν τουλάχιστον 60 παιδιά που ήταν άρρωστα, ενώ πάνω από 150 άνθρωποι υποφέρουν από γρίπη.

2484875

(EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα, ενώ τη Δευτέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς ένα αγόρι συριακής καταγωγής που υπέστη ηλεκτροπληξία. Το αγόρι φέρει εγκαύματα σε όλο του το σώμα, όμως η ζωή του δεν κινδυνεύει. Πάντως ο τραυματισμός του, φαίνεται πως ξεχείλισε το ποτήρι της απελπισίας των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη, και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

Όμως το πιο δύσκολα διαχειρίσιμο, είναι οι κρίσεις πανικού που παθαίνουν οι άνθρωποι που εξακολουθούν να βλέπουν για πολλοστή μέρα τα σύνορα κλειστά, καθώς κλάματα και φωνές σε κατάσταση υστερίας αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την απελπισία τους.

2484858

(EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που εξακολουθούν να ελπίζουν ότι τα σύνορα θα ανοίξουν και μετά την πολυήμερη ταλαιπωρία τους θα συνεχίζουν το ταξίδι για τις χώρες προορισμού τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών ενημερώνονται για τις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση και αρκετοί έκαναν αίτημα για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην Ύπατη Αρμοστεία, με την ελπίδα ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να φύγουν πιο γρήγορα.

Το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο. Είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη.

Η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ παραμένει και σήμερα κλειστή, ενώ ούτε τη Δευτέρα άνοιξαν τα σύνορα για να περάσουν έστω λίγοι άνθρωποι, όπως γινόταν τις τελευταίες ημέρες, επιτείνοντας το πρόβλημα.

Όσοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα από τους Σκοπιανούς αστυνομικούς. Η απάνθρωπη συμπεριφορά των αστυνομικών της γείτονος επιβεβαιώνεται και από τους Γιατρούς του Κόσμου που περιέθαλψαν τουλάχιστον τρία από τα θύματα των ξυλοδαρμών με γκλομπς.

Την ίδια ώρα οι ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου συνεχίζονται, όπως συνεχίζονται και οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά. Ως το μεσημέρι της Τρίτης εκτιμάται ότι θα φτάσουν συνολικά, με τρία διαφορετικά δρομολόγια, 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη, Χίο και Ρόδο.

2016 03 08T102107Z 1350143929 GF10000337856 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS GREECE

REUTERS/Michalis Karagiannis

Το μεσημέρι της Τρίτης ομάδα περίπου 80 προσφύγων και μεταναστών κάνουν πορεία στο λιμάνι του Πειραιά, από την πύλη Ε-1 προς την Ε-2, μπροστά από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.Κρατώντας πλακάτ και μικρά παιδιά στην αγκαλιά φωνάζουν συνθήματα όπως «ανοίχτε τα σύνορα, είμαστε άνθρωποι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ