ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Οι αριθμοί «αφηγούνται» την ανθρωπιστική κρίση

Προσφυγικό: Οι αριθμοί «αφηγούνται» την ανθρωπιστική κρίση
Πρόσφυγας στην Ειδομένη REUTERS/Ognen Teofilovski

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

Περίπου 1.000.000 πρόσφυγες έφτασαν παρατύπως, με φουσκωτά δηλαδή, από την Τουρκία στην Ελλάδα το 2015 (Πηγή: UNCHR)

Από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν φτάσει με τον ίδιο τρόπο περί τους 130.000 (Πηγή: UNCHR)

Σχεδόν 14.000 είναι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη καθώς τα Σκόπια έχουν επί της ουσίας σφραγίσει τα σύνορα.

Καθημερινά εξακολουθούν να φτάνουν περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα -κατά κανόνα από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν.

Αν τελικώς οριστικοποιηθεί η κατ’ αρχήν απόφαση των ευρωπαίων ηγετών, το προσφυγικό κύμα αναμένεται να καταλαγιάσει καθώς η Τουρκία συμφωνεί έναντι ανταλλαγμάτων να δέχεται άπαντες πίσω -των Σύρων συμπεριλαμβανομένων, με την πρόβλεψη ότι για καθέναν που προωθείται στην επικράτειά της από την Ελλάδα ένας άλλος θα φεύγει από το έδαφός της και θα εγκαθίσταται σε ευρωπαϊκή χώρα.

Η αποτυχία του προγράμματος μετεγκατάστασης

Εδώ και έξι μήνες είναι, θεωρητικώς τουλάχιστον, σε ισχύ το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 να μετεγκατασταθούν, βάσει ποσόστωσης, συνολικά 160.000 πρόσφυγες.

Όμως, ο, επίσης, αμείλικτος αριθμός 660 αντανακλά την αποτυχία του προγράμματος: Μόνον τόσοι είναι οι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί όπως προβλέπει η συμφωνία. Οι περισσότεροι έχουν διοχετευτεί στη Φιλανδία, ακολουθούν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και μετά το χάος.

metanastesINFOGRAPHICS2

Πηγή: CNN Greece/Αριστέα Σφακιανάκη

Κι όλο αυτό την ώρα που ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ εκτοξεύτηκε το 2015 σε σχέση με το 2014, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat: 1.300.000 κατέθεσαν αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο το 2015 έναντι 562.680 το 2014. Σε ποσοστό 30% ήταν Σύροι.

Πάνω από το 1/3 των αιτήσεων υποβλήθηκε στη Γερμανία, η οποία και έχει δεχτεί τους περισσότερους αιτούντες -απόρροια της πολιτικής 'ανοικτών συνόρων' της Άνγκελα Μέρκελ.

Πολλές αιτήσεις δέχτηκαν, επίσης, η Ουγγαρία και η Σουηδία. Συγκεκριμένα η Ουγγαρία, η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που ύψωσε φράχτη στα σύνορά της, χορήγησε άσυλο σε μόλις 500 πρόσφυγες.

metanastesINFOGRAPHICS

Πηγή: CNN Greece/Αριστέα Σφακιανάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ