ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Συντονισμένη επίθεση στο κέντρο της Ευρώπης

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Συντονισμένη επίθεση στο κέντρο της Ευρώπης

Με μπαράζ επιθέσεων στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο Μετρό της πόλης, τρομοκράτες αιματοκύλησαν την πρωτεύουσα του Βελγίου και έδρα της ΕΕ.

Δεκαπέντε νεκροί είναι ο νεότερος απολογισμός της έκρηξης στο μετρό σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTB, το οποίο επικαλείται την εταιρία διαχείρισης του μετρό STIB.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 55 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, 10 από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ένας Σλοβένος διπλωμάτης έχει τραυματιστεί από τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

"Aυτό για το οποίο φοβόμαστε, συνέβη", είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου,Σαρλ Μισέλ, χαρακτηρίζοντας το μακελειό στη χώρα του "τυφλή και βίαιη τρομοκρατική επίθεση".

Εκκένωση του Μετρό αμέσως μετά την έκρηξη

Την ίδια ώρα χρήστες των social media ανεβάζουν φωτογραφίες από τουλάχιστον δύο συλλήψεις υπόπτων στις Βρυξέλλες

[Νωρίτερα]

Το πρακτορείο Belga μετέδωσε πως σημειώθηκε νέα έκρηξη στην περιοχή που βρίσκονται τα κτίρια της Ε.Ε, στην Rue De La Loi, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ελεγχόμενη έκρηξη από την αστυνομία σε ύποπτο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε βρεθεί νωρίτερα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Belga το Βέλγιο στέλνει στις Βρυξέλλες άλλους 225 στρατιώτες μετά τις εκρήξεις.

Σύμφωνα με την Le Monde το Παλάτι των Βρυξελλών (Royal Palace) εκκενώθηκε νωρίτετα λόγω υπόπτου αντικειμένου.

Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 17 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Η βελγική δημόσια τηλεόραση VRT κάνει λόγο για επίθεση αυτοκτονίας, πληροφορία που επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Βέλγος εισαγγελέας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο νεότερος απολογισμός των νεκρών είναι 23 άνθρωποι, 13 στο αεροδρόμιο Zaventem και 10 στον σταθμό του μετρό Μάλμπεκ. Επισήμως, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής επιβεβαίωσε 11 θύματα από την επίθεση στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στο Μάλμπεκ δεν επιβεβαιώνονται. Πιο συγκεκριμένα, η δημόσια βελγική τηλεόραση VRT μεταδίδει πως από την έκρηξη σε βαγόνι του μετρό δεν υπήρξαν νεκροί, ενώ νωρίτερα ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός VTM έκανε λόγο για 10 νεκρούς στο Μάλμπεκ.

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, λίγο πριν σημειωθούν οι εκρήξεις ακούστηκαν πυροβολισμοί, αλλά και φωνές στα αραβικά, ενώ βέλγος δημοσιογράφος μεταδίδει από το σημείο ότι μετά τις εκρήξεις εντοπίστηκαν κι άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο αεροδρόμιο. To πρακτορείο Belga κάνει λόγο για εντοπισμό τριών εκρηκτικών μηχανισμών, μέχρι στιγμής.

Σήμερα για τους Καθολικούς είναι Μεγάλη Τρίτη και πολλοί ταξίδευαν ενόψει των διακοπών του Πάσχα.

Μία ώρα αργότερα, νέες εκρήξεις συγκλόνισαν τις Βρυξέλλες αυτή τη φορά σε σταθμούς του Μετρό το οποίο αμέσως σφράγισαν οι Αρχές. Μέχρι στιγμής τα ρεπορτάζ αφορούν τους σταθμούς στο Μαλμπέκ και το Σούμαν.

brusselsMAPa

Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών έθεσε την χώρα στο ανώτατο επίπεδο επιφυλακής, στο επίπεδο 4.

Τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σφραγιστεί ενώ έχει παραλύσει κάθε δραστηριότητα στην πόλη των Βρυξελλών, με κλειστά αεροδρόμια, μουσεία, πανεπιστήμια, αναστολή όλων των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και των σιδηροδρόμων καθώς και με κλειστές όλες τις υπηρεσίες. Τα σύνορα μεταξύ Βελγίου - Γαλλίας έχουν κλείσει και σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών θα αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον άνδρες της αστυνομίας για την ενίσχυση των συνόρων.

Commission

Οι εκρήξεις που συγκλόνισαν την αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σήμερα το πρωί έγιναν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο γκισέ των Αμερικανικών Αερογραμμών.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά την σύλληψη στις Βρυξέλλες του νούμερο ένα καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλά Αμπντεσλάμ ενώ η βελγική αστυνομία ήταν σε εγρήγορση για αναμενόμενα χτυπήματα.

Εικόνες στα social media δείχνουν πυκνό καπνό να αναδύεται από την αίθουσα αναχωρήσεων όπου όλα τα τζάμια είναι σπασμένα. Οι επιβάτες στο άκουσμα των εκρήξεων έτρεξαν μακριά.

Σύμφωνα με τον Alex Rossi δημοσιογράφο του Sky News που ήταν στην αίθουσα, ακούστηκαν «δύο πολύ, πολύ ισχυρές εκρήξεις».

«Ένιωσα το κτίριο να κουνιέται. Υπήρχε σκόνη και καπνός...Πήγα προς το σημείο από όπου ακούστηκε η έκρηξη από εκεί από όπου έφευγαν οι άνθρωποι, ήταν όλοι τρομαγμένοι και σε σύγχυση.»

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

Κλείσιμο των γραφείων της Κομισιόν και οδηγίες στους εργαζόμενους

Σε κλείσιμο των γραφείων της προχώρησε η Κομισιόν μετά τις εκρήξεις που έπληξαν τις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα έδωσε οδηγία στους υπαλλήλους της που βρίσκονταν ήδη στο κτίριό της, να παραμείνουν εντός του και σε όσους δεν είχαν προλάβει να φτάσουν στη δουλειά τους, να παραμείνουν στα σπίτια τους σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Κλείνουν και τα μουσεία

Μετά το αεροδρόμιο και τους σταθμούς του μετρό, οι βελγικές Αρχές κλείνουν τα μουσεία και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς για λόγους ασφαλείας. Ουσιαστικά, κανένα μέσο μεταφοράς δεν λειτουργεί πλέον στη βελγική πρωτεύουσα.

Με tweet οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου Zaventem των Βρυξελλών ζητούν από τον κόσμο να μην κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο, το οποίο εκκενώνεται, ενώ δεν προσγειώνονται αεροπλάνα.

Διαβάστε επίσης

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει όσα είδε

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Δεν πραγματοποιούνται πτήσεις από και προς το Zaventem

Έκρηξη σε σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες

Αποκαλυπτική μαρτυρία για τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Νεκροί και τραυματίες από εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Έκτακτα μέτρα ασφαλείας και στην Αθήνα

Δάκρυσε η Μογκερίνι στο άκουσμα των επιθέσεων (pics)

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Τυφλό και βίαιο τρομοκρατικό χτύπημα, λέει ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης στο CNN Greece για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Μήνυμα αλληλεγγύης του Τσίπρα προς τον βελγικό λαό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ