ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Διαφωνία για την εμπλοκή του στρατού στην Ειδομένη

Προσφυγικό: Διαφωνία για την εμπλοκή του στρατού στην Ειδομένη
Πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Διάσταση απόψεων στις τάξεις της κυβέρνησης σχετικά με την εμπλοκή ή μη του στρατού στην Ειδομένη, όπου η κατάσταση με τους πρόσφυγες, μετά και την αποχώρηση των ΜΚΟ, είναι ακόμα δυσχερέστερη.

Από τη μία ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι ο στρατός θα αναλάβει ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων, ενώ από την άλλη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί στην Ειδομένη.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποχώρησαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, εξαιτίας των εντάσεων που παρατηρούνται μεταξύ των προσφύγων, με αποτέλεσμα η ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή να γίνεται ακόμη δυσχερέστερη, με προβλήματα να αναμένονται ακόμη και σε ότι αφορά τη σίτιση των χιλιάδων ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή.

Όπως τόνισε χθες ο κ. Τόσκας, στον πρόχειρο καταυλισμό πρόκειται να σταλεί ο στρατός, προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών, όπως η σίτισή τους.

Άγνοια για τη δήλωση Τόσκα πάντως δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί στην Ειδομένη, καθώς «οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι ούτε catering ούτε υπηρεσία ασύλου προσφύγων».

Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο όταν το ζήτησε ο πρωθυπουργός, να φτιάξει τις υποδομές άμεσα και να οργανώσει την λειτουργία τους. Όμως, η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο και ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί. «Εάν η Ειδομένη μετατραπεί σε ανοιχτό κέντρο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνουν στις οργανωμένες δομές οι πρόσφυγες και οι μετανάστες», τόνισε ο Πάνος Καμμένος.

Ερωτηθείς για το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους από τον Γιάννη Μουζάλα, επαναλαμβάνοντας ότι η δήλωση που έκανε ήταν πάρα πολύ βαριά. Ξεκαθάρισε δε πως ακόμα κι αν η Νέα Δημοκρατία κάνει πρόταση μομφής, οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν κατά του Γιάννη Μουζάλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ