ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο υπαρχηγός του ISIS στη Συρία

Νεκρός ο υπαρχηγός του ISIS στη Συρία
REUTERS/Stringer/Files

Ο δεύτερος υπ’αριθμόν διοικητής του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε από αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο Χατζί Ιμάμ, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Αμπντ αρ-Ραμάν Μουσταφά αλ-Καντούλι, θεωρείται ότι ήταν ο δεύτερος επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία, ενώ ήταν αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα της οργάνωσης.

 88947514 88947513

Τον Μάιο του 2015 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει αμοιβή ύψους μέχρι και 7 εκατομμύρια δολάρια, για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του ή το θάνατο του.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ επιβεβαίωσε τον θάνατο του αλ-Καντούλι, ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το που και πώς ακριβώς έγινε η επιχείρηση.

"Εξουδετερώνουμε συστηματικά τον κύκλο των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους και ο αμερικανικός στρατός σκότωσε αρκετούς βασικούς τρομοκράτες της οργάνωσης αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και ο Χατζί Ιμάμ (ψευδώνυμο του Αμντέλ Ραχμάν αλ Καντουλί), ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους, ενεργούσε ως υπουργός Οικονομικών και ήταν υπεύθυνος για πολλές εξωτερικές συνωμοσίες", σημείωσε ο κ. Κάρτερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, και πρόσθεσε πως η εξουδετέρωση του "θα φρενάρει τις δυνατότητες του Ισλαμικού Κράτους να διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ, στη Συρία και στο εξωτερικό".

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού από την μεριά του, η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει τελειώσει, και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τις πληροφορίες που μοιράζονται με Ευρωπαίους τους τελευταίους μήνες στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Νεκρός θεωρείται ότι είναι και ο αρχηγός της οργάνωσης Ομάρ αλ-Σισάνι, γνωστός και με το ψευδώνυμο Ομάρ ο Τσετσένος, από αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα.

Η στοχευμένη επίθεση εναντίον του αλ Σισάνι έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου, κοντά στην συριακή πόλη Σαντάντι.

σισανι

Ο Αμπού Ομάρ Αλ Σισάνι, όπως είναι το πλήρες όνομα του στρατιωτικού διοικητή του Ισλαμικού Κράτους, θεωρούνταν ένα από τα ικανότερα στελέχη του ISIS. Μάλιστα, είχε επικηρυχθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων. Στο παρελθόν είχε υπάρξει μέλος επίλεκτης γεωργιανής στρατιωτικής μονάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ