ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όταν ο Ντάστιν Χόφμαν "κακοποίησε" τη Μέριλ Στριπ στα γυρίσματα του Kramer εναντίον Kramer

Όταν ο Ντάστιν Χόφμαν "κακοποίησε" τη Μέριλ Στριπ στα γυρίσματα του Kramer εναντίον Kramer

Το Vanity Fair θέλει να αλλάξει την ιστορία και τη συμπάθεια προς τα πρόσωπα που έχουμε συνηθίσει να εκτιμάμε με ένα cover story που ήδη δημιουργεί ψίθυρους. Δημοσιεύοντας απόσπασμα από την ανεπίσημη βιογραφία “Her Again: Becoming Meryl Streep” του Michael Schulman το περιοδικό μας αποκαλύπτει την κακή σχέση ανάμεσα σε δύο σταρ πρώτου μεγέθους καθώς αφηγείται όλα όσα συνέβησαν στα γυρίσματα της ταινίας Kramer Εναντίον Kramer που καθιέρωσε την Μέριλ Στριπ και επιβεβαίωνε την υπερχοή του συμπρωταγωνιστή της Ντάστιν Χόφμαν. Όσα αποκαλύπτονται είναι δυσάρεστα.

Σύμφωνα με το συγγραφέα το δράμα του 1979 Kramer vs. Kramer ήταν ένα δράμα και πίσω από τις κάμερες. Ο Ντάστιν Χόφμαν ταλαιπωρούσε την Στριπ στα γυρίσματα υπενθυμίζοντας της ότι είναι μια νέα και φέρελπις ηθοποιός που δεν μπορεί να ζητάει πιο δίκαιη μεταχείριση του χαρακτήρα της. “Σε παρακαλώ άσε στην άκρη τις φεμινιστικές αηδίες και απλά παίξε το σενάριο” φέρεται να της είπε όταν η Στριπ ζήτησε ο χαρακτήρας που της έφερε το πρώτο της Oscar να μην είναι μια σκληρή γυναίκα μητέρα που διεκδικεί την κηδεμονία του γιου της χωρίς λόγο.

Η 27χρονη τότε Στριπ είχε εύθραυστη ψυχολογία στα γυρίσματα καθώς θρηνούσε τον θάνατο από καρκίνο του συντρόφου της John Cazale. Ο Χόφαμν όχι μόνο δεν την φρόντιζε αλλά την έφερνε στα όρια της κρίνοντας τη σχέση της θέλοντας να βγάλει το συναίσθημα από μέσα της στην παράδοση ενός βιωματικού method acting.

Το χαστούκι που σόκαρε το συνεργείο

Σύμφωνα με το Vanity Fair τόσο ο ηθοποιός όσο και ο σκηνοθέτης της ταινίας Robert Benton έβλεπαν στη Μέριλ Στριπ μια “ηθοποιό που μπορούσε να αντλήσει ένταση στην ερμηνεία της από τον φρέσκο πόνο που ζούσε καθώς τόσο η Στριπ ως Στριπ όσο και ο χαρακτήρας της Joanne που ερμήνευε είχαν ένα κοινό, ήταν και οι δύο σε μια συναισθηματική καταιγίδα”.

“Τη δεύτερη μέρα των γυρισμάτων, σε ένα διάλειμμα και καθώς προετοιμάζονταν να γυρίσουν κάποια κοντινά πλάνα ο Ντάστιν και η Μέριλ συνέβη κάτι που τους σόκαρε όλους. Ο Χόφμαν χαστούκισε με θυμό την Στριπ αφήνοντας της ένα σημάδι στο πρόσωπο” λέει το απόσπασμα. Ήταν μόνο η αρχή μιας κακοποίησης συναισθηματικής. Ακολουθώντας την Στριπ ο Χόφαμν την προκαλούσε, της έλεγε πράγματα για την προσωπική της ζωή και για τον νεκρό σύντροφο της που η Στριπ ακόμη πενθούσε. Η Στριπ, φανερά ενοχλημένη έφυγε από τα γυρίσματα αλλά ο Χόφμαν την “εκπαίδευση” του.

vanity streep

Σε άλλη σκηνή όπου οι Kramer μαλώνουν καθώς το διαζύγιο τους είναι επώδυνο και η κηδεμονία του γιου τους εκκρεμεί ο Χόφμαν αυτοσχεδίασε. Έσπασε ένα ποτήρι κρασιού και πέταξε προς τη Στριπ θρύψαλα από γυαλί. Στη σκηνή του δικαστηρίου, κρίνοντας ότι η Στριπ δεν έβγαζε τον πόνο και την οργή που αρμόζει στην Joanne ο Χόφμαν της ψέλλιζε το όνομα του πεθαμένου Cazale. “Της φύτρωνε το σπόρο του πόνου” υποστηρίζει ο Schulman.

Η εκπρόσωπος της Μέριλ Στριπ διευκρίνισε ότι η ηθοποιός δεν θέλει να σχολιάσει οτιδήποτε και ότι δεν έχει καμία σχέση ούτε με το δημοσίευμα, ούτε με την ανεπίσημη βιογραφία της.

Το 2012 ο Ντάστιν Χόφμαν είχε πει στο Hollywood Reporter ότι δεν νοσταλγεί τον καιρό που γύριζε το Kramer Eναντίον Kramer. “Χώριζα, έκανα ναρκωτικά και ήμουν πολύ άσχημα” είπε.

Η ερμηνεία της στην ταινία ήταν και η πρώτη νίκη της που της αναγνώρισε η Ακαδημία Κινηματογράφου. Έκτοτε η Στριπ έχει κερδίσει 157 βραβεία και έχει προταθεί 409 φορές για την ερμηνευτική της δεινότητα αποδεικνύοντας ότι κανένα χαστούκι δεν ήταν απαραίτητο για να εκθέσει το ταλέντο της στην οθόνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ