ΣΠΟΡ

Η αναμέτρηση Τσέλσι-Λίβερπουλ κρίνει το μέλλον του Μουρίνιο

Η αναμέτρηση Τσέλσι-Λίβερπουλ κρίνει το μέλλον του Μουρίνιο
Reuters (σύνθεση)/Eddie Keogh-Alex Morton Lipevic

Το μεσημέρι του Σαββάτου (14.45) στο Λονδίνο ο αγώνας της Τσέλσι με την Λίβερπουλ είναι κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπυ πρωταθλήματος. Λίγους μόνον μήνες μετά την κατάκτηση του τίτλου ο Μουρίνιο αντιμετωπίζει την πιθανότητα της απόλυσης.

Και η ειρωνεία της τύχης. Ο επονομαζόμενος Special One μπορεί να χάσει την δουλειά του αντιμετωπίζοντας τον Normal One, όπως είπε χαριτολογώντας ο Γιούργκεν Κλοπ στην παρουσίασή του. Αν θυμηθεί κανείς τα γεγονότα, ο Γερμανός ήταν υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Πορτογάλο στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, στο τέλος της σεζόν 2012-13. Μια πιθανότητα, που ο ίδιος ο Κλοπ είχε «κάψει» μιλώντας σε Ισπανικά Μέσα στην χειμερινή διακοπή του 2013 και την προετοιμασία της Ντόρτμουντ στην Νότιο Ισπανία. Δυο χρόνια μετά αναμετρώνται για 5η φορά στην καριέρα τους με τελείως όμως διαφορετικές συνθήκες.

Ο Κλοπ προέρχεται από τη πρώτη του νίκη με την Λίβερπουλ, έστω και για το Λιγκ Καπ. Όλοι αναγνωρίζουν, ότι δεν μπορεί να κάνει θαύματα με το υλικό, που διαθέτει. Έχει όλο το χρόνο δικό του.

(Πηγή: Reuters/Eddie Keogh Lipevic)

Ο Μουρίνιο πάλι όχι. Με ένα τραγικό σερί αποτυχιών-1 νίκη σε 7 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις- η πίεση είναι τεράστια στο πρόσωπο του Πορτογάλου. Όσο και αν ο ίδιος εμφανίζεται ήσυχος, ξέρει ότι αν δεν κερδίσει η Τσέλσι, ο Αμπράμοβιτς θα αντιδράσει. Και ας υπέγραψε το καλοκαίρι το νέο 4ετές συμβόλαιο του. Πρόσφατα, στις 5 Οκτωβρίου, έγινε ειδικό ΔΣ του συλλόγου για να αποφασιστεί η τύχη του Μουρίνιο. Τότε πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Το απόγευμα του Σαββάτου μπορεί να μην είναι αρκετή. Δηλώσεις, όπως αυτή λίγες ώρες πριν το ματς, ότι «δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι η Τσέλσι θα τερματίσει στην πρώτη 4άδα», δεν ηχούν καλά στα αφτιά παραγόντων και οπαδών. Αν δεν ήταν και τα χρήματα της αποζημίωσης...


(Πηγή: Reuters/Alex Morton Lipevic)

Τι φταίει;

Σίγουρα η καλοκαιρινή προετοιμασία δεν πέτυχε. Ο Μουρίνιο πιθανότατα δεν θέλησε να φορτώσει τους παίκτες του. Υπάρχουν έτσι στιγμές στα παιχνίδια, που η Τσέλσι δείχνει να μην διαθέτει ενέργεια. Το ζήτημα με την άμυνα υφίσταται από πέρυσι, αλλά τελικά δεν ήρθε ο στόπερ που ήθελε ο προπονητής (Στόουνς από Έβερτον) για να κάνει δίδυμο με τον Κέιχιλ. Οι τραυματισμοί χτύπησαν σχεδόν αμέσως: Κουρτουά, Κόστα, Όσκαρ, Ουίλιαν, Ιβάνοβιτς. Με τις υποχρεώσεις σε Αγγλία και Ευρώπη το ρόστερ αποδείχθηκε «κοντό». Η δημιουργία στο παιχνίδι προβληματική (ο Φάμπρεγκας ψάχνει να βρει ακόμη ρυθμό). Και βέβαια τα ανεπιτυχή αποτελέσματα εκνευρίζουν και τον ίδιο τον προπονητή. Για πρώτη φορά μετά την κρίση στα αποδυτήρια της Ρεάλ, ο Μουρίνιο νιώθει να χάνει τον έλεγχο. Και μάλιστα στην πόλη και τον χώρο, που επέστρεψε ακριβώς επειδή ένιωθε ότι είναι το σπίτι του.

Μουρίνιο vs Κλοπ (4 αγώνες)


• Μουρίνιο: 1 νίκη (30/4/2013 Ρεάλ Μ.-Ντόρτμουντ 2-0 (β ημιτ. CL))
• Κλοπ: 2 νίκες (24/10/2012 Ντόρτμουντ-Ρεάλ Μ. 2-1 (ομ. CL)-24/4/2013 Ντόρτμουντ-Ρεάλ Μ. 4-1 (α ημιτ. CL))
• 1 ισοπαλία: (6/11/12 Ρεάλ Μ.-Ντόρτμουντ 2-2 (ομ. CL))

Τα χειρότερα «ξεκινήματα» των πρωταθλητών (10 αγώνες)


• Μάντσεστερ Γ. (96-97) 5 (νίκες) +8 (διαφορά γκολ) 19 βαθμοί
• Μάντσεστερ Γ. (01-02) 5 +10 18
• Αρσεναλ (98-99) 4 +7 17
• Μάντσεστερ Γ. (13-14) 5 +4 17
• Μπλάκμπερν (95-96) 3 -2 11
• Τσέλσι (15-16) 3 -4 11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ