ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Δημοσιοποίησε τις φορολογικές του δηλώσεις ο Ντ. Κάμερον

Panama Papers: Δημοσιοποίησε τις φορολογικές του δηλώσεις ο Ντ. Κάμερον
REUTERS/Kerry Davies/Pool

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον τις φορολογικές του δηλώσεις, προσπαθώντας έτσι να δώσει ένα τέλος στα ερωτήματα που ανέκυψαν μετά την αποκάλυψη των λεγόμενων Panama Papers και τα εξωχώρια επενδυτικά ταμεία που διατηρούσε ο Ίαν Κάμερον, ο πατέρας του πρωθυπουργού, ο οποίος πέθανε το 2010.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον το βράδυ της Πέμπτης παραδέχτηκε τελικά σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ότι είχε μετοχές σε αυτά τα ταμεία μέχρι το 2010.

Η πρωτοφανής για πρωθυπουργό της Βρετανίας κίνηση να δώσει στην δημοσιότητα τα τυπικώς εμπιστευτικά δεδομένα, έρχεται μετά και την παραδοχή του ότι θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία ορκωτών λογιστών RNS - και αφορούν έξι χρόνια - ο Κάμερον πλήρωσε φόρους ύψους 75.898 λιρών (94.082 ευρώ) επί εισοδήματος 200.307 λιρών (248,297ευρώ) κατά το οικονομικό έτος 2014 – 2015, στην πιο πρόσφατη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εισόδημα του αποτελείται από μισθό ύψους 140.522 λιρών, φορολογητέες δαπάνες 9.834 λιρών, 46.899 λίρες από το μισό του μερίδιου του ενοικίου που λαμβάνει από την οικογενειακή του οικεία στο Λονδίνο και 3.052 λίρες από επιτόκια αποταμιεύσεων.

Ανακοινώθηκε επίσης η θέσπιση μιας νέας επιχειρησιακής ομάδας, στην οποία θα ηγούνται από κοινού οι φορολογικές αρχές της χώρας και η εθνική υπηρεσία καταπολέμησης εγκλήματος, με στόχο να προωθηθεί το έργο που έχει κάνει η Βρετανία στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και ενάντια στη φοροδιαφυγή.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς δράσης για την καταπολέμηση της παγκόσμιας μάστιγας της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής και γενικότερα της διεθνούς διαφθοράς", δήλωσε ο Κάμερον με ανακοίνωση του.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιχειρησιακή ομάδα θα λάβει επιχορήγηση 10 εκατομμύρια λίρες για να ξεκινήσει την λειτουργία της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ