ΕΛΛΑΔΑ

Οριακή κατάσταση σε Ελληνικό και Ειδομένη την ώρα που ο Πειραιάς αδειάζει

Οριακή κατάσταση σε Ελληνικό και Ειδομένη την ώρα που ο Πειραιάς αδειάζει

Την ώρα που οι προσπάθειες προκειμένου να αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το Πάσχα συνεχίζονται, η κατάσταση στο Ελληνικό και την Ειδομένη βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι υποδομές που υπάρχουν δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες των 6000 προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στον χώρο.

Πλήθος σκηνών έχουν στηθεί εντός των χώρων του παλιού αεροδρομίου, ενώ ανύπαρκτη καθαριότητα, ανεπίτρεπτες συνθήκες υγιεινής και ελάχιστες τουαλέτες συνθέτουν την εικόνα που συναντά κανείς στο Ελληνικό.

Επιπλέον, το φαγητό που παρέχεται από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δεν είναι πάντα επαρκές για όλους τους πρόσφυγες. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην αίθουσα αναχωρήσεων όπου οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελληνικού Γιάννη Κωνσταντάτο, να σπάσουν τζάμια προκειμένου να μπει καθαρός αέρας.

Ειδομένη: Άλλη μια δύσκολη νύχτα για τους πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, ένα ακόμα δύσκολο βράδυ πέρασαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και βδομάδες στον καταυλισμό της Ειδομένης. Όταν απλώνεται το σκοτάδι, ξεχωρίζουν μόνο κάποιες σκηνές με φακούς και οι φωτιές που έχουν ανάψει κάποιοι για να ζεσταθούν.

Οι γυναίκες ετοιμάζουν το φαγητό, ενώ οι άντρες προσπαθούν να μαζέψουν ξύλα ή οτιδήποτε άλλο βρουν για να βγάλουν τη νύχτα. Γύρω από τη φωτιά χορεύουν αρκετά παιδιά, ενώ οι μεγαλύτεροι συζητάνε με αγωνία τις επόμενες κινήσεις τους.

eidomeni

Πηγή: fonh.gr

Μετά τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια αρκετοί μετακίνησαν τις σκηνές και τις έστησαν αρκετά μακριά από τον φράχτη. Διάφοροι πάγκοι έχουν στηθεί και τη νύχτα και ο καθένας μπορεί να πουλήσει οτιδήποτε, ακόμα και όταν περνά από δίπλα τους η Αστυνομία.

H έντονη φημολογία ότι θα ανοίξουν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ το πρωί αναπτύχθηκε αργά το βράδυ στον καταυλισμό της Ειδομένης με αποτέλεσμα να επικρατήσει και πάλι αναταραχή ανάμεσα στους πρόσφυγες. H Αστυνομία από το βράδυ προσπαθεί να ελέγξει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τον καταυλισμό.

Ένα μικρό παιδί από τη Συρία θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους. «Βοηθήστε μας να φύγουμε από εδώ να ζήσουμε καλύτερα». Είναι η φωνή ενός παιδιού που έχει ταλαιπωρηθεί και θέλει να ζήσει καλύτερες ημέρες.

Αποσυμφόρηση του Πειραιά από τους πρόσφυγες

Παράλληλα, ο ενδοιασμός των προσφύγων που παρέμεναν όλες αυτές τις ημέρες στον Πειραιά έχει αρχίσει να υποχωρεί, καθώς η ζήτηση που παρουσιάζεται από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, είναι αυξημένη. Περίπου 700 μετανάστες έχουν μεταφερθεί από τον Πειραιά μέχρι χθες το βράδυ.

Αρκετοί επέλεξαν να μεταβούν στον χώρο φιλοξενίας με ταξί. Η διαδικασία θα συνεχιστεί πιθανότατα και σήμερα καθώς προέχει η αποσυμφόρηση του επιβατικού σταθμού της Ε2.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στους Γεζίντι, κατόπιν στους Σύρους και μετά στους Αφγανούς. Στόχος των υπηρεσιών είναι έως το Πάσχα να έχει αποσυμφορηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το λιμάνι από τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Αυτή τη στιγμή σε 3.800 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που εξακολουθούν να διαμένουν στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ