ΑΓΟΡΕΣ

ΟΙ θέσεις των τραπεζών για τα στρες τεστ

ΟΙ θέσεις των τραπεζών για τα στρες τεστ
μετρητά- ATM

Oi  κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με το βασικό σενάριο (baseline) διαμορφώνονται σε 4,391 δισ. ευρώ ενώ στο δυσμενές σενάριο φθάνουν στα 14,4 δισ. ευρώ.  

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ:

Για την Alpha Bank προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες 263 εκατ. ευρώ στο βασικό και 2,743 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο. Τα αποτελέσματα της Eurobank δείχνουν ανάγκες 339 εκατ. ευρώ στο βασικό και 2,122 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Για την Εθνική το stress test εμφάνισσε κεφαλαιακές ανάγκες 1,576 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4,6 δισ. στο δυσμενές. Για την Πειραιώς "έδειξε" 2,213 δισ. ευρώ στο βασικό και 4,933 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο.

Οι θέσεις της Πειραιώς

Η Πειραιώς διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα σε αυτό τον παράγοντα, όπως και στην συνέπεια της να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου, αποδίδεται το αποτέλεσμα του stress tests. Πηγές έχουν σχέση με την τράπεζα σχολίαζαν ότι «δεν κλείστηκε στον εαυτό της σηκώνοντας τείχη», συνέχισε να στηρίζει καινοτομίες και κρίσιμους για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας κλάδους (ξενοδοχεία, ακτοπλοΐα, ενέργεια, τεχνολογία) και προχώρησε στην απόκτηση άλλων τραπεζών που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να συνεχίζουν μέσα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας υπό συνθήκες μεγάλης κρίσης.

Η μεθοδολογία των φετινών stress tests στην Ελλάδα, θεώρησε υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τραπεζικές πηγές, θεωρούν αδικαιολόγητη την μεθοδολογία αυτή, και υπογραμμίζουν πως "αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν με τη μεθοδολογία αυτή περισσότερα νέα κεφάλαια προς άντληση, με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει με διαφορά πολύ μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ( περίπου 40% μερίδιο αγοράς).

Χαρακτηριστικό στοιχείο για τη μεθοδολογία των φετινών stress tests είναι ότι, τα ενέχυρα που έχουν δοθεί στις τράπεζες από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα δάνειά τους, «κουρεύτηκαν» τόσο δραματικά που οι αξίες των ενεχύρων φέτος αποτιμήθηκαν στο 12-15% των αντίστοιχων αξιών του 2008-2009".

Η Πειραιώς ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα έχει σαφώς μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων έναντι των άλλων τραπεζών, ξεπερνώντας από μόνη της το 30% της εγχώριας αγοράς. έτσι , σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, προκύπτουν και μεγαλύτερες νέες κεφαλαιακές ανάγκες, μετά από τα stress tests.

Η Τράπεζα Πειραιώς, πριν από 2 χρόνια, αποπλήρωσε προς το ελληνικό Δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές που είχε λάβει ως κεφαλαιακή ενίσχυση το 2008, ύψους 750 εκ. ευρώ ενώ τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν επιστραφεί στο Δημόσιο από όλες τις τράπεζες.

Η θέση της Alpha Bank

Η Alpha Bank σε ανακοίνωση της σημειώνει πως" η Συνολική Αξιολόγηση περιελάμβανε τον Έλεγχο της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού (Asset Quality Review - “AQR”) και την Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων (Stress Test) υπό το βασικό σενάριο και υπό το δυσμενές σενάριο με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του 2017. Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από την Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων προσδιορίσθηκαν ως η διαφορά μεταξύ του χαμηλότερου Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) για χρονικό διάστημα 2,5 ετών ως εξής:

  1. Αποτέλεσμα υπό το βασικό σενάριο έναντι ελαχίστου ορίου CET1 9,5%
  2. Αποτέλεσμα υπό το δυσμενές σενάριο έναντι ελαχίστου ορίου CET1 8,0%
  • Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) την 30.6.2015, προσαρμοσμένος κατά 305 μονάδες βάσεως ή Ευρώ 1.746 εκατ. βάσει του αποτελέσματος του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού, διαμορφώνεται σε 9,64% και υπερβαίνει το ελάχιστο όριο υπό το βασικό σενάριο.
  • Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) υπό το βασικό σενάριο διαμορφώνεται σε 8,98%, προσαρμοσμένος κατά 66 μονάδες βάσεως συνολικά και οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε μόλις Ευρώ 263 εκατ.

Υπό το δυσμενές σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε Ευρώ 2.743 εκατ. και οφείλονται εν μέρει στο υψηλότερο ελάχιστο όριο του 8,0% εν συγκρίσει με το 5,5% της Συνολικής Αξιολογήσεως 2014 της ΕΚΤ, καθώς και στις αυστηρότερες προσαρμογές στο πλαίσιο του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού και της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων.Σύμφωνα με πηγές της Alpha Bank η τράπεζα κατέγραψε σημαντική επίδοση στην άσκηση Συνολικής Αξιολογήσεως που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κατά τις ίδιες πηγές μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών, η Alpha Bank έχει:

  • Tο καλύτερο αποτέλεσμα στο AQR.
  • Τον υψηλότερο Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) μετά το AQR, που ανέρχεται σε 9,64%.
  • Τον υψηλότερο Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) για το βασικό σενάριο, που ανέρχεται σε 8,98%.
  • Τον υψηλότερο Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) για το δυσμενές σενάριο, που ανέρχεται σε 2,10%.
  • Τη χαμηλότερη κεφαλαιακή ανάγκη στο βασικό σενάριο, μόλις Ευρώ 263 εκατ.
  • Τη 2η χαμηλότερη κεφαλαιακή ανάγκη στο δυσμενές σενάριο, χωρίς να έχει το ‘μαξιλάρι’ των Ευρώ 940 εκατ. των προνομιούχων μετοχών που είχε αποπληρώσει πέρυσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank η Τράπεζα "κατέγραψε σημαντική επίδοση στη Συνολική Αξιολόγηση 2015 που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τα υψηλά ελάχιστα όρια στους Δείκτες Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) και την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών Ευρώ 940 εκατ. στο Δημόσιο το 2014, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω την ποιότητα των κεφαλαίων.

Το αποτέλεσμα του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού ανήλθε σε Ευρώ 1.746 εκατ. και οφείλεται πρωτίστως σε Προβλέψεις από τη Συλλογική Αξιολόγηση Δανείων και δευτερευόντως στον Έλεγχο των Φακέλων Πιστοδοτήσεων, τα οποία αναλογούν σε 52% και 30% αντιστοίχως επί του συνολικού αποτελέσματος".

Οι απόψεις της Eurobank

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η διοίκηση της Eurobank, καθώς η έκβαση της Συνολικής Αξιολόγησης (Comprehensive Assessment=AQR+Stress Test) της ΕΚΤ την ανέδειξε ως την ανθεκτικότερη ελληνική τράπεζα με τις χαμηλότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες.

Πηγές προσκείμενες στην τράπεζα σχολίαζαν ότι μετά από λεπτομερή εξέταση των δανειακών χαρτοφυλακίων και των οικονομικών στοιχείων, το AQR (Asset Quality Review) ανέδειξε τη σχετική ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της.

Με βάση τις ανάγκες που προσδιόρισαν το AQR και τα stress test, η Eurobank εμφάνισε πολύ χαμηλές πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες (339 εκατ. ευρώ) στο βασικό σενάριο (με βάση το όριο Core Tier 1 στο 9,5%) και τις χαμηλότερες συνολικές (2,1 δισ. ευρώ) μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο δυσμενές σενάριο (με βάση το όριο CET1 8%).

Σύμφωνα με τις πηγές που πρόσκεινται στην Eurobank "με την εντυπωσιακή της επίδοση στα stress test του 2015, η Eurobank κατάφερε μια πλήρη αντιστροφή της εικόνας και της θέσης της (συγκριτικά με τις ασκήσεις του 2013 και 2014) ως η τράπεζα με ελάχιστο κεφαλαιακό έλλειμμα στο βασικό σενάριο της άσκησης και με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο.Το αποτέλεσμα του βασικού σεναρίου των stress test, όπου η Eurobank παρουσιάζει πολύ μικρές κεφαλαιακές ανάγκες, επιβεβαιώνει ότι η τράπεζα παρέμεινε ανθεκτική κεφαλαιακά παρά το σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία και τις απρόβλεπτες αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι, σχολίαζαν πηγές της τράπεζας".

Η τράπεζα προτίθεται να καλύψει τις ανάγκες της με στόχο την πλήρη κεφαλαιακή της θωράκιση
επιδιώκοντας τη μέγιστη συμμετοχή και την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων υψηλής ποιότητας, απευθυνόμενη στους υφιστάμενους καθώς και σε νέους ιδιώτες μετόχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "η προσπάθεια αυτή ξεκινάει με αφετηρία τη διαχείριση των στοιχείων παθητικού της (LME) ύψους 877 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο από μόνο του υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου".
Στελέχη της εκτιμούσαν ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η τράπεζα θα είναι σε θέση απερίσπαστα να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank "σύντομα η Τράπεζα θα υποβάλλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης για έγκριση από την ΕΚΤ. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τα μέτρα που η Τράπεζα σκοπεύει να εφαρμόσει για να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα, τόσο υπό το βασικό, όσο και το δυσμενές σενάριο".

Η τράπεζα τονίζει πως "η Τράπεζα αναμένεται να προβεί σε σχετική ανακοίνωση μόλις αυτό το σχέδιο εγκριθεί και ανακοινώνει ότι προσέλαβε τις BofA Merrill Lynch, HSBC και Mediobanca να συνδράμουν για την εκπόνηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και την ανακεφαλαιοποίηση που είναι πιθανό να προκύψει".

Η άποψη της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να αντιδράσει στην επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης αργότερα το απόγευμα. Σε ανακοινωση που εκδόθηκε το βραδυ η Ετε υπογραμμίζει ότι:

"Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να επιτύχει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι θα αντανακλούν την στρατηγική της Τράπεζας να οδηγήσει την Ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Μετά τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης, η ΕΤΕ θα υποβάλει ένα σχέδιο κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisory Mechanism -SSM) της ΕΚΤ, στο οποίο θα περιγράφει τη στρατηγική κάλυψης της υστέρησης κεφαλαίων τόσο σύμφωνα με το βασικό σενάριο ύψους €1,6 δισ., όσο και τις πρόσθετες ανάγκες ύψους €3,0 δισ. που απορρέουν από το δυσμενές σενάριο. Η ΕΤΕ προτίθεται να καλύψει την υστέρηση κεφαλαίων βάσει και των δύο σεναρίων με χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς και μέσω δικών της κεφαλαιακών ενεργειών, με στόχο να περιορίσει σημαντικά την ανάγκη για κρατική βοήθεια και την συνακόλουθη επιβάρυνση του Ελληνικού χρέους."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ