ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων
Βουλή-Συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών που αναμένεται να είναι μετωπική και εφ’ όλης της ύλης, συζητείται από το πρωί στη Βουλή η πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια που δόθηκαν σε κόμματα και επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Αυτή την ώρα μιλά ο πρωθυπουργός σε μία ομιλία που αναμένεται να ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες και να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξαπολύοντας νέα επίθεση στο ΔΝΤ.

Θα είναι ιδιαίτερα καταγγελτικός σε ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής που αναπτύχθηκαν επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο που συσπειρώνει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων που την στηρίζουν, ενόψει και των δύσκολων μέτρων που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή.

Ιδιαίτερα οξύς απέναντι στην κυβέρνηση θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που αναμένεται να εστιάσει στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και το προσφυγικό.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων. «Δώσατε ασυλία στις ευθύνες τραπεζικών στελεχών για τα θαλασσοδάνεια που σας χορηγούσαν και πλήξατε την αξιοπιστία των κομμάτων σας», ανέφερε ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έκρυψε ούτε λίστες, ούτε cd φοροφυγάδων.

Για εξαιρετικά μείζον πολιτικό θέμα μίλησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος που ζήτησε να βγει το φως που πήγαν τα δάνεια, διαφορετικά δεν έχει νόημα η εξεταστική. Πρότεινε δε ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα ΑΦΜ εάν
η εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί εντοπίσει δαπάνες ή έσοδα χωρίς παραστατικά.

Επικοινωνιακό show σε μια απόπειρα αποπροσανατολισμού ενόψει των μέτρων που έρχονται προς ψήφιση, καταλόγισε στην κυβέρνηση η Νίκη Κεραμέως από τη ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση του κόμματος της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls και το 3ο μνημόνιο. «Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά τερτίπια, αποσκοπώντας σε βραχυπρόθεσμα και ευκαιριακά μικροπολιτικά οφέλη, ενώ διακυβεύεται η προοπτική της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», είπε.

Αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης ενόψει των σκληρών μέτρων, βλέπει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Γιάννη Κουτσούκο να τονίζει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Επιχειρείται να κάνετε εξεταστική για τα δάνεια των
κομμάτων τώρα που δίνετε τα κόκκινα δάνεια στα ξένα funds, στα κοράκια των αγορών», ανέφερε και κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την κατάσταση στην οικονομία από το 2000 έως σήμερα.

Αλλαγή ατζέντας από την κυβέρνηση διαβλέπει και το ΚΚΕ με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να αναφέρει ότι αυτή η εξεταστική έρχεται εν όψει του κλεισίματος της συμφωνίας με τους θεσμούς που θα φέρει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, νέα φοροεπιδρομή, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Το Ποτάμι θα στηρίξει την πρόταση, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους τραπεζίτες, επεσήμανε ο Κώστας Μπαργιώτας, ενώ ο Μάριος Γεωργιαδης από την Ένωση Κεντρώων είπε πως το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης έχει κάνει φτερά.

Από την Χρυσή Αυγή, ο Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάνει αυτή την εξεταστική για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και για να καλύψει τα αίσχη της Ειδομένης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ