Τριανταέξι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία
Αναχώρησαν σήμερα για την Τουρκία 18 μετανάστες στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Άλλοι 13 άνθρωποι αναχώρησαν από την Λέσβο με κατεύθυνση προς το Δικελί ενώ πέντε άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν από την Χίο στο Τσεσμέ, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας. Οι περισσότεροι εξ’αυτών είναι αφγανικής καταγωγής ενώ σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο κανείς τους δεν υπέβαλε αίτημα ασύλου.
Η Ελλάδα έχει δηλώσει πως η εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου, την ίδια στιγμή όμως οι αιτήσεις συσσωρεύονται και η χώρα έχει δεχτεί κριτική για τους αργούς ρυθμούς επεξεργασίας τους.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να παρακάμψει διαδικασίες και δεν καθυστερεί.
«Μένουμε πιστοί στην νομική διαδικασία ώστε η διαδικασία ασύλου να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο».
Όπως προβλέπει η συμφωνία, όσοι καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μετά την 20η Μαρτίου, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία εάν δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα ή αν η αίτησή τους απορριφθεί.
Σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. θα υποδεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία και θα επιβραβεύσει την Άγκυρα με περισσότερα χρήματα, κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες και θα ανοίξει τα ενταξιακά κεφάλαια.
Περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, πολλοί από τους οποίους έχουν καταφθάσει μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.
Σε ισχύ νέα μέτρα προστασίας στη Σαντορίνη: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ - Πού απαγορεύεται η διέλευση (χάρτες)
22:45
Ισραήλ: Ο αρχηγός του στρατού δηλώνει ότι το 2026 «θα μπορούσε να είναι ακόμη μια χρονιά μαχών» σε όλα τα μέτωπα
22:38
Στις ΗΠΑ ο βασιλιάς Κάρολος: Η κρίσιμη επίσκεψη υπό την σκιά της ένοπλης επίθεσης στην Ουάσινγκτον
22:27
Βουλή: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ
22:16