ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Βραζιλία

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Βραζιλία
EPA

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες που θα διεξαχθούν στο Ρίο της Βραζιλίας τον Αύγουστο, δείτε δέκα στοιχεία για τη βραζιλιάνικη κουλτούρα, τον πολιτισμό, καθώς και εμβληματικά πρόσωπα της διοργανώτριας χώρας.

Astrud Gilberto: Ήταν καθαρή τύχη όταν η τραγουδίστρια της μπόσα νόβα (είδος βραζιλιάνικης μουσικής) Astrud Gilberto ηχογράφησε «Το κορίτσι από την Ιπανέμα» το 1964, έναν δίσκο που τελικά θα πούλαγε εκατομμύρια αντίτυπα. Μετά την επιτυχία του πρωτότυπου τραγουδιού, ο βραζιλιάνος μουσικός Joao Gilberto, ο οποίος εκείνη την περίοδο συνεργαζόταν με τον καλλιτέχνη της τζαζ, Stan Getz, αποφάσισε να ηχογραφήσει και μία αγγλόφωνη έκδοση. Έτσι διάλεξε την σύζυγό του Astrud, επειδή ήταν το μόνο πρόσωπο που γνώριζε και μιλούσε καλά αγγλικά.

Francisco Costa: Έχοντας δουλέψει για τους οίκους Oscar de la Renta και Tom Ford, ο Fransisco Costa ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στις γυναικείες συλλογές του Οίκου Calvin Klein από το 2003. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι αποχώρησε από την εταιρεία. Ο Κόστα θεωρείται ο άνθρωπος που ανανέωσε την κλασική αμερικανική φίρμα.

Gisele Bundchen: Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο επιτυχημένα supermodels του πλανήτη. Η Gisele ήταν ένα από τα πρώτα μοντέλα της Βραζιλίας που έκανε διεθνή καριέρα τη δεκαετία του ’90. Το 2015 αναφέρθηκε ότι ήταν το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο όλων των εποχών.

gisele

Η Ζιζέλ - EPA

Joga Bonito: Το «όμορφο παιχνίδι» είναι για τους Βραζιλιάνους το ποδόσφαιρο. Από τις φαβέλες μέχρι τα κορυφαία γήπεδα του πλανήτη κι από τον Γκαρίντσα, μέχρι τον Πελέ, τον Ροναλντίνιο και τον Νεϊμάρ οι αρτίστες της μπάλας μαγεύουν τα πλήθη.

garrincha wiki

Marcio Kogan: Θεωρείται ένας από τους καλύτερους σύγχρονους αρχιτέκτονες που εργάζονται σήμερα στη Βραζιλία και είναι γνωστός για τον «τροπικό μοντερνισμό» του. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα ως σκηνοθέτης, άνοιξε το δικό του στούντιο, το ΜΚ27 που συνεχίζει να παράγει ταινίες.

Άγαλμα του Χριστού: Η αγκαλιά του σκεπάζει την πόλη του Ρίο και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ανθρώπινα δημιουργήματα του ανθρώπου.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2012, η Βραζιλία θα είναι οικοδεσπότης και των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2016. Ο θεσμός θα διεξαχθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο και η εκδήλωση θα προσελκύσει περισσότερους από 10.500 αθλητές από 206 χώρες.

Πελέ: Από πολλούς θεωρείται ως ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων τον εποχών. Ο Πελέ είναι εθνικός ήρωας στη Βραζιλία. Ονομάστηκε παίκτης του αιώνα και ένας από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα από το περιοδικό Time. Ο Πελέ πλέον είναι συνταξιούχος και παγκόσμιος πρεσβευτής του ποδοσφαίρου.

Βασίλισσα του Καρναβαλιού: Η ετήσια γιορτή του Καρναβαλιού στη Βραζιλία γίνεται με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων και συνοδεύεται από ξέφρενη μουσική, samba και εξωφρενικά κουστούμια. Το Καρναβάλι Queens χρειάζεται μήνες προετοιμασίας.

brasilcarnival copy

EPA

Καποέιρα: Η παραδοσιακή πολεμική τέχνη των Βραζιλιάνων είναι ένα κράμα χορού και χτυπημάτων. Το εντυπωσιακό τελετουργικό της αναμένεται να την τοποθετήσει στην τελετή έναρξης των αγώνων. Αναπτύχθηκε στις φυτείες των σκλάβων και παραμένει δημοφιλής μέχρι σήμερα.

capoeira copy

Wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ