ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ για διατήρηση της εκεχειρίας στην Συρία

Έκκληση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ για διατήρηση της εκεχειρίας στην Συρία
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα REUTERS/Denis Balibouse

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε χθες την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διασφαλίσουν την «μετά βίας ζωντανή», όπως της χαρακτήρισε, κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες στη Συρία ενώ παράλληλα ζήτησε την ανανέωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μετά από την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών που κράτησε δύο εβδομάδες, ο ντε Μιστούρα είπε, «Δεν υπάρχει λόγος ώστε και οι δύο (δυνάμεις) οι οποίες έχουν επενδύσει τόσο μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο σ' αυτή την ιστορία επιτυχίας και έχουν κοινό συμφέρον να μην επιτρέψουν να ξαναμπεί η Συρία σε νέο κύκλο πολέμου, να μην μπορούν να αναζωογονήσουν αυτό που έχουν δημιουργήσει και το οποίο είναι μεν ακόμα ζωντανό, αλλά μετά βίας».

Ο ντε Μιστούρα ανακοίνωσε επίσης ότι σκόπευε να ξεκινήσει και νέο γύρο συνομιλιών τον επόμενο μήνα, αλλά ότι δεν θα θέσει ημερομηνία ακόμα, ελπίζοντας ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν το κύρος τους για να ενδυναμώσουν την εκεχειρία, η οποία χρειάζεται «άμεση αναζωογόνηση».

Την ίδια ώρα ο ντε Μιστούρα τόνισε πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε ότι αφορά την μεταβατική κυβέρνηση, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια αληθινή και αξιόπιστη πολιτική μετάβαση». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η πολιτική μετάβαση θα πρέπει να επιβλεφθεί από μια νέα - επαναλαμβάνω, νέα - αξιόπιστη και περιεκτική κυβέρνηση, η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή κυβερνητική ρύθμιση».

Ωστόσο, όπως είπε, η συριακή κυβέρνηση και η κύρια ομάδα αντιπολίτευσης βρίσκονται σε μεγάλη διάσταση όσον αφορά το όραμα της καθεμιάς για πολιτική μετάβαση, παρά τα μερικά κοινά τους σημεία. Οι δυο πλευρές συμφωνούν στο ότι «η μεταβατική κυβέρνηση μπορεί να περιλαμβάνει τωρινά μέλη της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ανεξάρτητων και άλλων».

Ο ειδικός απεσταλμένος όμως αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το μέλλον του προέδρου της Συρίας Μπάσαρ αλ Άσαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ