ΚΟΣΜΟΣ

Ο καφές θα εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα

Ο καφές θα εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα
REUTERS/Jorge Silva

Ο καφές βρίσκεται στα είδη που θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Συγκεκριμένα, οχτώ επιστήμονες δημοσίευσαν μια έρευνα όπου προειδοποιούν ότι τα 2/3 της γης στην Αφρική, όπου καλλιεργούνται οι κόκκοι του καφέ, θα είναι πλέον άγονη μέχρι το 2100.

Χώρες όπως η Αιθιοπία και η Βραζιλία, μπορούν να επηρεαστούν ιδιαίτερα από την αλλαγή κλίματος που προβλέπεται, όπως και η Βραζιλία, η οποία ήδη αγωνίζεται με την ξηρασία. Εκτός του καφέ, άλλα είδη που θα είναι σε έλλειψη είναι οι μπανάνες και τα φασόλια, τα οποία θα αντικατασταθούν στο μέλλον με άλλα λαχανικά.

Η Μονίκ Σίμοντς (Monique Simmonds), υπεύθυνη της έρευνας και διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου “Kew”, αναφέρει στην Independent: «Εάν δεν είχαμε την επίδραση περιβαλλοντικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, τότε πιθανότατα θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις ποικιλίες καφέ που έχουμε σήμερα». Επιπλέον τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία», από την πλευρά των ερευνητών.

Η έρευνα επίσης δείχνει ότι η γεωργία είναι ο κύριος λόγος που ένα από τα πέντε είδη φυτών οδηγείται σε εξαφάνιση, κάθε χρόνο.

«Ο καφές είναι το δεύτερο πιο περιζήτητο προϊόν, μετά το πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά. Είμαι θαυμάστρια και λάτρης του καφέ. Ωστόσο, οι κόκκοι του καφέ μεγαλώνουν φυσικά στην Αιθιοπία, κάτι που δεν συμβαίνει με το σιτάρι. Εάν πρέπει να αντικατασταθεί ο καφές με άλλη καλλιέργεια, πρέπει να ελεγχθεί η γονιμότητα του συγκεκριμένου εδάφους», αναφέρει η Σίμοντς.

Συνολικά, 143 δισεκατομμύρια σακούλες καφέ 60 κιλών, διακινούνται σε ετήσια βάση στην αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015/16.

Οι κύριοι καταναλωτές είναι ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, ένα μεγάλο μέρος της ΕΕ, η Αλγερία, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα και η Τουρκία.

Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει 70 εκατομμύρια κούπες καφέ την ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε 500 γραμμάρια που αντιστοιχούν σε ένα άτομο, το χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ