ΕΛΛΑΔΑ

Αιμοδοσία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Κοινωνία και Περιβάλλον: Άξονες προσφοράς στον άνθρωπο

Αιμοδοσία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Κοινωνία και Περιβάλλον: Άξονες προσφοράς στον άνθρωπο
2η Πανελλήνια Εθελοντική Φύτευση, we4all, Γαλάτσι

Η προσφορά είναι το Α και το Ω για την ευημερία μίας κοινωνίας.

Μαζί με την αγάπη και τον εθελοντισμό, αποτελούν ιδανικά και αξίες πέρα από τον εαυτό μας, καθώς μας βοηθούν να «βγαίνουμε» για λίγο από τον μικρόκοσμό μας και να σκεφτόμαστε τον διπλανό μας, αλλά και την κοινωνία εν γένει. Τι σημαίνει αυτό; Πως αποτελούν δυνάμεις, που μας παροτρύνουν να βοηθήσουμε τους γύρω μας, δημιουργώντας λύσεις σε πολλά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα.

Για εμάς που αναρωτιόμαστε γιατί είναι τόσο σημαντική η προσφορά, η απάντηση είναι πολύ απλή: Επειδή τα οφέλη της είναι αμφίδρομα. Είναι σαφές, λοιπόν, πως δεν υπάρχει άλλος «δρόμος», πέρα από το να ακολουθήσουν με τη σειρά τους και οι επιχειρήσεις -αυτή την πολλά υποσχόμενη πρακτική- προς μία πιο ανθρωποκεντρική κατεύθυνση. Με γνώμονα αυτή τη λογική, η Βίκος Α.Ε., μας υπενθυμίζει καθημερινά πως η δύναμη της προσφοράς βρίσκεται παντού γύρω μας.

Με αφορμή τα 30 χρόνια «ζωής» που συμπληρώνει το 2022 η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε., η Βίκος Α.Ε., αναδεικνύει τα σημαντικότερα milestones της, την ιστορία της που ξεκίνησε το 1990, τον οικογενειακό της χαρακτήρα, την εξέλιξή της με την πάροδο του χρόνου, τα προϊόντα της που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να αγαπηθούν από τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς και τον σύγχρονο πρόσωπο της εταιρείας, που συνεχίζει να εξελίσσεται και να πορεύεται με υπευθυνότητα και σεβασμό στους εργαζομένους της και με «οχήματα» την ποιότητα, την ελληνικότητα και την καινοτομία. Η Νο1 προτεραιότητα της εταιρείας, φυσικά, για την ύπαρξη και τη συνεχή εξέλιξη της, είναι οι σημαντικές δράσεις εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, που δίνουν κίνητρο για τη δημιουργία νέων στόχων καθημερινά.

0_IMG_20200927_193513.jpg
Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία

Το νερό που ξεχωρίζει προστατεύοντας το περιβάλλον

Όσο μικρό και εάν μοιάζει το αποτύπωμά μας στον πλανήτη Γη, η Βίκος Α.Ε. γνωρίζει καλά πως οι καθημερινές μας συνήθειες, μπορούν να αποβούν μοιραίες για το περιβάλλον. Για αυτόν τον λόγο, η προστασία του περιβάλλοντος είναι βασική της δέσμευση, παράλληλα με την ποιότητα των εφαρμοζόμενων συστημάτων διαχείρισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει.

Συγκεκριμένα, η λογική της περιβαλλοντικής πολιτικής της εταιρείας κινείται σε έξι βασικούς άξονες: Ο άνθρωπος είναι στο κέντρο της προσπάθειας για ανάπτυξη και ταυτόχρονα δικαιούται μία υγιή και παραγωγική ζωή σε αρμονία με το περιβάλλον, η ανάλωση των πλουτοπαραγωγικών πηγών δεν μπορεί να γίνεται πέρα από τα όρια της φύσης, και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη των κρατών, των νομοθετών και των ελεγκτικών φορέων, αλλά του καθενός μας, οι περιβαλλοντικές ανάγκες και οι φιλικές στο περιβάλλον συμπεριφορές είναι ευθύνη έναντι των επόμενων γενιών, η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομα, αλλά πρέπει να είναι ενταγμένη στις καθημερινές μας δραστηριότητες, η απαξίωση του περιβάλλοντος συνιστά απαξίωση του επιπέδου ζωής της πλειοψηφίας των ανθρώπων και τέλος, οι περιβαλλοντικοί στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από την εθελοντική συμμετοχή συνειδητοποιημένων πολιτών.

ALX_3172.jpg
2η Πανελλήνια Εθελοντική Φύτευση, we4all, Γαλάτσι

Και επειδή πέρα από τη θεωρία, οι περιβαλλοντικές πρακτικές οφείλουν να έχουν «αποτύπωμα» και στην πράξη, η Βίκος Α.Ε. αναλαμβάνει τη δέσμευση εφαρμογής συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, παρέχοντας τους αναγκαίους πόρους για τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης του.

Πώς το αίμα γίνεται «πηγή» ελπίδας

Είναι αλήθεια πως η έννοια της προσφοράς έχει ιδιαίτερη αξία. Κάπως έτσι και στην εταιρεία, αρχίζοντας από την προσφορά στην ποιοτική υπεροχή των προϊόντων, η διάθεση της εταιρείας να προσφέρει φτάνει μέχρι την ουσιαστική κοινωνική ευθύνη και τη βαθιά ανθρώπινη συμμετοχή της στα δρώμενα της ζωής γύρω μας. Πώς; Προσφέροντας ένα αγαθό που βρίσκεται σε έλλειψη, δεν διατίθεται στα ράφια, δεν πωλείται με αντίτιμο, δεν παράγεται σε εργοστάσια. Ο λόγος για το αίμα, που το δημιουργεί μόνο ο ανθρώπινος οργανισμός και το προσφέρει μόνο η ανθρώπινη ευαισθησία.

Η στήριξη που προσφέρει η Βίκος Α.Ε. στην εθελοντική αιμοδοσία είναι μία μόνο πτυχή της πηγαίας ανάγκης για υποστήριξη του ανθρωπιστικού ιδεώδους και ξεκινά από την ίδια την ηγετική ομάδα της εταιρείας. Οι ιδιοκτήτες, Π. Σεπετάς και E. Θεοχάρη, είναι χρόνια τώρα εθελοντές αιμοδότες και κατάφεραν να εμπνεύσουν με τη στάση τους την τοπική κοινωνία της εταιρείας τους στα Ιωάννινα και να ωθήσουν τους εργαζόμενους στην Ηπειρωτική Εταιρεία Εμφιαλώσεων (Βίκος Α.Ε.) να δώσουν και αυτοί το παρόν στην τεράστια ανάγκη για συλλογή αίματος. Έτσι, ξεκίνησε ένα προσωπικό όραμα δύο ανθρώπων και έγινε υπόθεση τεράστιας προσφοράς σε μία ολόκληρη κοινωνία.

IMG_0882.jpg
Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας

Δίνοντας «βήμα» στη βιωσιμότητα και τον πολιτισμό

Φυσικά, από τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πράξεις βιώσιμης ανάπτυξης, που αποτελούν μία πολυδιάστατη προσέγγιση αειφορίας, δίνοντας πάντα έμφαση στον άνθρωπο και το περιβάλλον, ενώ και ο πολιτισμός είναι στις βασικές προτεραιότητες της Βίκος Α.Ε., συμμετέχοντας σε δρώμενα που προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό ως το Πρώτο Περιφερειακό εταιρικό μέλος του σωματείου «Διάζωμα» εδώ και τρία χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε πως, μεταξύ άλλων, η εταιρεία Βίκος υποστηρίζει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργανώνεται στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης.

AH4A0895.jpg
Εδώ Λιλιπούπολη, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Οι αξίες στην εταιρεία Βίκος έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα μεγέθη. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της, το να φτιάχνεις επιτυχημένα προϊόντα πρέπει να συμπλέει με το να δημιουργείς προϋποθέσεις για καλύτερη ζωή. Ο άνθρωπος, επομένως, είναι το Νο1 προϊόν για το οποίο αγωνιζόμαστε, ονειρευόμαστε και προσφέρουμε!

Δείτε το αφιέρωμα στα 30 χρόνια Βίκος εδώ