ΕΛΛΑΔΑ

Παράδοση και αξιοπιστία, με ποιότητα και σεβασμό στον καταναλωτή: Η φιλοσοφία της Βίκος Α.Ε.

Παράδοση και αξιοπιστία, με ποιότητα και σεβασμό στον καταναλωτή: Η φιλοσοφία της Βίκος Α.Ε.
Περίβλεπτος, Ιωάννινα

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε., η Βίκος Α.Ε., έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο του εμφιαλωμένου φυσικού μεταλλικού νερού.

Σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει ραγδαία έκτοτε, σε όλους τους τομείς, η εταιρεία αυτή διατηρεί την πίστη της στην παράδοση, προσφέροντας στον καταναλωτή ποιοτικά προϊόντα – το πώς το επιτυγχάνει αυτό, είναι μία ιστορία που αξίζει να ειπωθεί.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία ελληνική επιχείρηση, οικογενειακή, που δημιουργήθηκε από το μηδέν και έχει ως έδρα της μία από τις πιο όμορφες, αυθεντικές και προστατευμένες περιοχές της Ελλάδας: Τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Φέτος, η Βίκος Α.Ε. συμπληρώνει 30 χρόνια, από τη στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί η πρώτη γραμμή εμφιάλωσης (1992), έχει καθιερωθεί ως μία εκ των σημαντικότερων εταιρειών στον τομέα της εμφιάλωσης, έχει επεκταθεί ραγδαία και παράγει πλέον 57 προϊόντα, τα οποία διατίθενται σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στα Ζαγοροχώρια βρίσκονται δύο εργοστάσια παραγωγής (Περιβλέπτου και Καλπακίου), ενώ ένα τρίτο βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. της πόλης των Ιωαννίνων και ένα τέταρτο στους Καλλιάνους Κορινθίας. Συνολικά διαθέτει 30 γραμμές παραγωγής, αλλά και δικά της κέντρα logistics στην Αθήνα (Μεταμόρφωση), στη Θεσσαλονίκη (Καλοχώρι) και στο Λουτράκι Κορινθίας. Απασχολεί 450 εργαζόμενους και πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

vikos-ergostasio.jpg
Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε., Περίβλεπτος Ιωάννινα

Ποιοτικά προϊόντα χωρίς επεξεργασία

Το στοιχείο εκείνο που κάνει τη Βίκος Α.Ε. να ξεχωρίζει είναι η αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή της στην ποιότητα των προϊόντων της και στον σεβασμό προς τον καταναλωτή. Η ίδια η φύση έχει «προικίσει» τις πηγές που αξιοποιεί η εταιρεία με θαυμαστές ιδιότητες και το φυσικό μεταλλικό νερό εμφιαλώνεται χωρίς να υφίσταται καμία επεξεργασία και παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι. Πιο συγκεκριμένα, τα φυσικά μεταλλικά νερά «Βίκος», «Μιτσικέλι» και «ὐάς» εμφιαλώνονται στις αντίστοιχες πηγές, στα εργοστάσια Περιβλέπτου, Καλπακίου και Καλιάνων, με τη συμβολή υπερσύγχρονων μηχανημάτων.

Το ίδιο υψηλό επίπεδο ποιότητας επιτυγχάνεται και στα αναψυκτικά της εταιρείας, που κυκλοφορούν από το 2014. Τα φυσικά μεταλλικά αναψυκτικά «Βίκος» είναι τα μόνα αναψυκτικά της αγοράς που παράγονται με φυσικό μεταλλικό νερό. Το νερό προέρχεται κατευθείαν από την πηγή, χωρίς καμία επεξεργασία, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης χυμοί από ελληνικά φρούτα, με τις ξεχωριστές συνταγές και γεύσεις της εταιρείας. Αντίστοιχη είναι και η διαδικασία παρασκευής των αναψυκτικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαντικό από το φυτό στέβια, που διατίθενται στην αγορά από το 2017.

vikos-cola.jpg

Η ποιότητα των προϊόντων της Βίκος Α.Ε. διασφαλίζεται επίσης από τις πιστοποιήσεις που διαθέτει, καθώς όλα τα προϊόντα της παράγονται σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H εταιρεία επίσης έχει πιστοποιηθεί για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει από το 2003, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001/96, από τους Lldoyd’s Register S.A. Η εταιρεία έχει επεκτείνει την πιστοποίηση της και για την παραγωγή προπλασμάτων r-PET στην εμφιάλωση νερού και αναψυκτικών , σε φιάλες r-PET (ανακυκλωμένου PET) τον Δεκέμβριο του 2021 από την εταιρεία LRQA HELLAS A.E.

Σεβασμός στον καταναλωτή

Φυσικά, η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων αποδεικνύει εμπράκτως τον σεβασμό της Βίκος Α.Ε. προς τον καταναλωτή. Παράλληλα όμως, μία σειρά δράσεων και στόχων που βρίσκονται στο «DNA» της εταιρείας και διέπουν τη λειτουργία της από την αρχή έως σήμερα, ενισχύουν αυτό το συναίσθημα, εμπνέοντας ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη προς την εταιρεία και τα προϊόντα της. Έτσι, λοιπόν, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Βίκος Α.Ε. πραγματοποιεί συνεχώς επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να εξασφαλίζει ευελιξία και άριστη ποιότητα. Εξοπλισμός εμφιάλωσης, υλικά συσκευασίας καθώς και ο σχεδιασμός φιάλης και ετικέτας, συμπεριλαμβάνονται στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Screenshot-2021-04-07-at-14.39.44.jpg
Παραγωγή Βίκος Cola, Καλπάκι Ιωαννίνων

Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει σε υπηρεσίες υποστήριξης των συνεργατών της παρέχοντας άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες τους και ποιότητα στην εξυπηρέτησή τους. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες της, άλλωστε, έχει άμεσο αντίκτυπο και στον τελικό καταναλωτή, που γνωρίζει ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη, έγκυρη εταιρεία.

Η φιλοσοφία της προσφοράς

Πρόκειται λοιπόν για την ανάπτυξη μίας ουσιαστικής και υπεύθυνης φιλοσοφίας, με αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα παραγωγής, μέχρι και την παράδοση του τελικού προϊόντος στον καταναλωτή. Mία φιλοσοφία που έχει στο επίκεντρο την έννοια της προσφοράς, καθώς ο πρωταρχικός σκοπός της Βίκος Α.Ε. είναι να προσφέρει ολικώς ποιοτικό νερό στον καταναλωτή.

Την ίδια στιγμή, με κινητήριο άξονα αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία, η Βίκος Α.Ε. δρα για την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό, υπό την σκέπη ενός πολυδιάστατου προγράμματος με τίτλο «Ο Β-οίκος της ζωής μας». Έτσι, διοργανώνει τακτικά εθελοντικές αιμοδοσίες, στηρίζει την τοπική κοινωνία της Ηπείρου, τόσο όσον αφορά στον δήμο Ιωαννίνων, όσο και τα Ζαγοροχώρια – για παράδειγμα, με τη συνεργασία της HOPEgenesis για τη μείωση της υπογεννητικότητας.

DSC_3306.jpg
Δράση "Crystal Seas", Acheron Actions, παραλία Αμμουδιάς

Η Βίκος Α.Ε. όμως, που δύναμή της είναι η ροή της, η ροή του νερού που κυλά αενάως και συνδέει την παράδοση με την πρόοδο, την ανάπτυξη με την ιστορία, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στον τομέα του περιβάλλοντος. Εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία σε όλα τα επίπεδα, πραγματοποιεί σημαντικές δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα (καθαρισμούς, δενδροφυτεύσεις, κλπ.) ενώ έχει ενσωματώσει στη λειτουργία των εργοστασίων της πρακτικές και λύσεις που συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος συνολικά.

Συνδυάζοντας την παράδοση, τις οικογενειακές αρχές και αξίες με την πρόοδο και τη βιωσιμότητα, την αειφορία και τον σεβασμό στον καταναλωτή, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, η Βίκος Α.Ε. σχεδιάζει το μέλλον με ενθουσιασμό, όραμα και πίστη στα γερά θεμέλια που έχει ήδη χτίσει.

Δείτε το αφιέρωμα στα 30 χρόνια Βίκος εδώ