ΚΟΣΜΟΣ

Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά τη Βραζιλία λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά τη Βραζιλία λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του μεταβατικού προέδρου της Βραζιλίας Μικέλ Τεμέρ (Michel Temer), δηλώνοντας την υποστήριξή τους στην αποπεμφθείσα Ντίλμα Ρούσεφ (Dilma Rousseff), σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο (Rio de Janeiro), την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 REUTERS/Ricardo Moraes

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται μία ανάσα μακριά από τη Βραζιλία σε μία περίοδο όπου η χώρα μαστίζεται από κρίσεις.

Μένουν ακόμη δύο μήνες για την τελετή έναρξης στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του ιού Ζίκα, πολιτικές κρίσεις και οικονομικά προβλήματα.

Εκτός από την εξάπλωση του ιού σε όλη την χώρα και τις επιπτώσεις που προκαλεί η απειλή του στη συμμετοχή αθλητών, η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ έχει καθαιρεθεί, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Την ίδια ώρα, η χώρα είναι αντιμέτωπη με την χειρότερη ύφεση των τελευταίων 20 χρόνων. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επιμένουν ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά.

Παράλληλα, η διεθνής αθλητική κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει τις συνεχόμενες υποθέσεις ντόπινγκ που έρχονται στη δημοσιότητα, με τη Ρωσία να βρίσκεται στο επίκεντρο και να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης συμμετοχής αθλητών της στους Αγώνες.

«Νομίζω ότι όλα δημιουργούν την τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Ed Hula, ειδικός στα θέματα Ολυμπιακών Αγώνων, ιδρυτής και εκδότης του Around the Rings στο CNN. «Ότι κακό θα μπορούσε να συμβεί στο Ρίο φαίνεται να συμβαίνει τώρα».

Ο φόβος του Ζίκα

Έχει προκαλέσει την απουσία πολλών αθλητών από τους αγώνες και ορισμένες χώρες έχουν σχεδιάσει ειδικές προστατευτικές στολές. Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν εξανθήματα, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις, ενώ έχει συνδεθεί με τη μικροκεφαλία βρεφών και σε ορισμένες περιπτώσεις με το σύνδρομο Guillain-Barré, το οποίο προκαλεί την αποδυνάμωση των μυών κυρίως σε ενήλικες.

Περισσότεροι από 100 ιατροί και καθηγητές έγραψαν πρόσφατα μια ανοικτή επιστολή προς τον ΠΟΥ προτρέποντας τον οργανισμό να μετακινηθούν οι ημερομηνίες της διοργάνωσης ή ακόμη και να αναβληθεί. Η παρέμβαση των επιστημόνων δεν επηρέασε τη στάση του ΠΟΥ: «Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση, η ακύρωση ή η αλλαγή της τοποθεσίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 δεν θα μεταβάλλει σημαντικά τη διεθνή εξάπλωση του ιού Ζίκα», είπε σε δήλωσή του ο οργανισμός. «Η Βραζιλία είναι μια από τις σχεδόν 60 χώρες, στις οποίες βρίσκονται τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ταξιδεύουν μεταξύ αυτών των χωρών για διάφορους λόγους. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος της νόσου είναι να ακολουθηθούν οι συμβουλές δημόσιας υγείας στα ταξίδια».

Όταν το CNN ρώτησε την ΔΟΕ σχετικά με την ανοιχτή επιστολή, η επιτροπή δήλωσε ότι ακολουθεί τις συμβουλές του ΠΟΥ.

Ενώ ο ΠΟΥ δεν βρίσκει λόγο να αναβληθούν η να μετακινηθούν οι Αγώνες, συμβουλεύει: « Τα ζευγάρια και οι έγκυες γυναίκες που επιστρέφουν από χώρες όπου είναι γνωστή η μετάδοση του ιού, συνίσταται να περιμένουν τουλάχιστον 8 εβδομάδες πριν προσπαθήσουν να κάνουν παιδί ή να κάνουν σεξ, για να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός έχει καθαρίσει από την πιθανή λοίμωξη του ιού Ζίκα».

Η πολιτική αστάθεια

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε στις 12 Μαΐου υπέρ της αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της χώρας. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας αποχώρησε από την προεδρία και καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος Μίκαελ Τέμερ, μέχρι την δίκη της Ρουσέφ.

Η μάχη για Ολυμπιακά μετάλλια θα πραγματοποιηθεί σε 32 χώρους που εξαπλώνονται σε όλη την πόλη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι μόνιμες αθλητικές δομές είναι σχεδόν 100% έτοιμες. «Όλα πρόκειται να είναι έτοιμα στην ώρα τους», δήλωσε ο Gustavo Nascimento, επικεφαλής της διαχείρισης των χώρων για το Ρίο στο CNN.

Από την πλευρά της, όμως η ΔΟΕ διατηρεί, ακόμη και τώρα, τις επιφυλάξεις της. Ανώτερος αξιωματούχος της δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για τους Αγώνες είναι από τις «χειρότερες» και τις πιο αργές που έχει δει. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η διοίκηση της πόλης του Ρίο ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη σύμβασή της με την κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει το ποδηλατοδρόμιο αφού η εταιρεία κήρυξε πτώχευση. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι θα παραδώσουν το χώρο μέσα στον Ιούνιο, όπως είχε προγραμματιστεί. Καθώς η αντίστροφη μέτρηση συνεχίζεται, οι διοργανωτές εργάζονται ακόμη πυρετωδώς. «Τώρα βρισκόμαστε στη μέση της κατασκευής των προσωρινών υποδομών», δήλωσε ο Nascimento.

Οι υποθέσεις ντόπινγκ

Οι περιπτώσεις των αναβολικών έχουν ήδη ρίξει τη «σκιά τους» στους Αγώνες . Και ένα μεγάλο μέρος αυτών των υποθέσεων σχετίζεται με τη Ρωσία. Αρκετοί αθλητές αποκλείστηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (WADA) που κατηγόρησε τη Ρωσία για τη λειτουργία προγράμματος «κρατικής χορήγησης» απαγορευμένων ουσιών

Το συμβούλιο της IAAF έχει προγραμματίσει να συναντηθεί στις 17 Ιουνίου για να εξετάσει το αίτημα της Ρωσίας για επανένταξή τους στους Αγώνες. Ωστόσο τα πράγματα για τη Ρωσία χειροτερεύουν, καθώς το FBI και ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα ξεκινήσουν τη δική τους έρευνα. Η Κένυα και το Μεξικό, επίσης, έχουν νιώσει την οργή της WADA για την αποτυχία τους στα τεστ αναβολικών.

Olympics: Rio 2016's 'perfect storm'
By Tom McGowan and Lauren Said-Moorhouse, Shasta Darlington, Ivan Watson, Vasco Cotovio, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ