ΚΟΣΜΟΣ

«The New Normal Is the No-Normal»: Γιατί ο τουρισμός του 2023 δεν μπορεί να προβλεφθεί

«The New Normal Is the No-Normal»: Γιατί ο τουρισμός του 2023 δεν μπορεί να προβλεφθεί

Μετά το σοκ που προκάλεσε στον Τουρισμό η πανδημία του 2020 και οι επιπτώσεις αναφορικά με τους περιορισμούς αλλά και τον φόβο των μετακινήσεων, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο στα ταξίδια μας.

Όπως μάλιστα εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου στο Forbes, η νέα κανονικότητα στον Τουρισμό είναι πως δεν υπάρχει πλέον κανονικότητα.

Με βάση αυτό το δεδομένο, η βιομηχανία του τουρισμού και των ταξιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο αναζητά νέα επίπεδα ισορροπίας, ώστε όχι μόνο να επανέλθει στα προπανδημικά επίπεδα αλλά και να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Το 2022 ήταν μια ακόμα «άγρια ​​χρονιά» για τα ταξίδια. Εκτός του ότι δεν προέκυψε η ανάκαμψη που πολλοί περίμεναν, σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν δεκάδες προβλήματα με κυριότερο τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις και τις χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων, σε ένα φαινόμενο που περιγράφηκε ως «η παγκόσμια κρίση των χαμένων αποσκευών». Ήταν η επισφράγιση των εκτιμήσεων πως η ανάκαμψη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας μετά τον Covid δεν πρόκειται να έρθει χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Εν τούτοις, αν υπάρχει κάτι που εκφράζεται με βεβαιότητα, είναι πως ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και πάλι. Πιθανώς υπό διαφορετικό πρίσμα, με προσαρμοσμένες απαιτήσεις και επιθυμίες, με αλλαγές σε σχέση με τις προπανδημικές συνήθειες, αλλά πάντως, είναι κοινή και αδιαμφισβήτητη διαπίστωση πως η επιθυμία για ταξίδια επανήλθε δριμύτερη.

Το New Normal είναι το «No-Normal» όταν πρόκειται για ταξίδια

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από κοινή μελέτη των Expedia, Hotels.com και VRBO, το 2023 είναι «η χρονιά των μη κανονικών ταξιδιών», μια χρονιά που τα ταξίδια δεν θα προσομοιάζουν σε καμία άλλη. Βασικό, κοινό χαρακτηριστικό είναι το ότι τα φετινά ταξίδια αφορούν στις βαθύτερες επιθυμίες των ταξιδιωτών, από ό,τι κι αν αυτές πυροδοτούνται. Η βασική ειδοποιός διαφορά με τις προηγούμενες μεταπανδημικές χρονιές (από το 2021 και μετά που επιτρεπόταν εν πολλοίς οι μετακινήσεις) είναι πως τότε οι περισσότεροι προτίμησαν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι με σκοπό να δουν την οικογένειά τους πίσω στην πατρίδα ή αντίστροφα ή φίλους που στερήθηκαν, σε έναν περίεργο συνδυασμό επιθυμίας και υποχρέωσης. Αφού λοιπόν εκείνος ο χρόνος αφιερώθηκε στον συγκεκριμένο σκοπό, το 2023 αφορά τους ταξιδιώτες που κάνουν το απροσδόκητο - ό,τι πραγματικά θέλουν.

Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο – κλειδί που καθορίζει το πόσο δύσκολες είναι οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Οι άνθρωποι ανά τον κόσμο βγαίνουν από τις νόρμες και αναζητούν να κάνουν ό,τι θέλουν καθώς αυτό ακριβώς είναι που στερήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι αλήθεια ότι μαζί με τη νέα εποχή, αναδύονται και ορισμένες πιο συγκεκριμένες ταξιδιωτικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα, όμως σε κάθε περίπτωση, ο μόνος κανόνας είναι ότι καθένας κάνει απλώς αυτό που θέλει πραγματικά. Είτε πρόκειται για digital nomads, είτε για τα λεγόμενα ταξίδια εκτός δικτύου, είτε για διακοπές ευεξίας που επικεντρώνονται στο well being, είτε για ταξίδια που έχουν στον πυρήνα τους τον πολιτισμό, είτε πρόκειται ακόμα και για το ταξίδι των ονείρων τους που ήταν πρώτο στη bucket list του καθενός, τώρα είναι η στιγμή που θα το πραγματοποιήσει.

Η τάση αυτή αναπόφευκτα επηρεάζει και τις ταξιδιωτικές ανησυχίες όλου του κόσμου, καθώς με πολύ απλά λόγια, τώρα είναι η στιγμή που ο κόσμος «δίνει την άδεια» να κάνει καθένας ό,τι επιθυμεί η καρδιά του, όταν πρόκειται για ταξίδια. Κι αυτό πράγματι, θα γίνει προκαλώντας μια σειρά από επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές ανάλογα με την υπό εξέταση οπτική γωνία, που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για αυτό που ονομάζουμε «μεταπανδημικό» κόσμο, μεταπανδημικό τουρισμό.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον Τουρισμό 2023 εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ