ΚΟΣΜΟΣ

Οι τάσεις που διαμορφώνουν τον τουρισμό του 2023

Οι τάσεις που διαμορφώνουν τον τουρισμό του 2023

Με το καλοκαίρι να απέχει μόλις μία «ανάσα» και τις τουριστικές ροές να καταγράφονται ισχυρές στη χώρα μας, ήδη από τις αρχές της άνοιξης, έχει ενδιαφέρον να βάλουμε κάτω από το «μικροσκόπιό» μας τις τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν στα ταξίδια, τόσο τους θερινούς μήνες, όσο και το υπόλοιπο του έτους.

Τη φετινή χρονιά, οι προτεραιότητες των ταξιδιωτών αναμένεται να αναδιαμορφωθούν, αφού οι περισσότεροι θα επιδιώκουν να συνδεθούν βαθύτερα με τον τόπο που επισκέπτονται, μέσα από συναρπαστικές, πρωτόγνωρες εμπειρίες που τους φέρνουν σε στενότερη επαφή με το μέρος, τον χαρακτήρα του και τους κατοίκους του.

Ιδού, λοιπόν, οι νέες τάσεις στα ταξίδια που διαμορφώνουν τον τουρισμό του 2023 και οι οποίες προέκυψαν έπειτα από προβλέψεις ταξιδιωτικών οργανισμών και πρακτορείων.

Γνωρίζοντας έναν νέο προορισμό μέσα από τη «ματιά» ενός ντόπιου

Η τακτική που ακολουθούν αρκετοί ταξιδιώτες, επιλέγοντας να βιώσουν έναν προορισμό ως ντόπιοι, δεν είναι κάτι καινούργιο ή πρωτότυπο, ωστόσο, είναι μία από τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στα ταξίδια τους επόμενους μήνες. Οι ταξιδιώτες επιθυμούν να γνωρίζουν καλύτερα το μέρος που επισκέπτονται, δείχνοντας σεβασμό στα ήθη και τον πολιτισμό του. Προτιμούν τις τοπικές επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που τους επιτρέπουν να περιορίσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Την ίδια στιγμή, τα τουριστικά πρακτορεία θα επωφεληθούν από αυτό το ενδιαφέρον, δημιουργώντας περισσότερο τοπικά δρομολόγια, συνδέοντας τους επισκέπτες με τους θεματοφύλακες της γης και της κληρονομιάς ενός τόπου, με τους ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος τον πολιτισμό και την ιστορία του.

Η ποιότητα πάνω από την ποσότητα

Για το 2023 πολλοί φαίνεται πως θα είναι οι ταξιδιώτες, οι οποίοι θα επιλέξουν τον προορισμό τους, με βάση τις ανέσεις και τις υπηρεσίες που μπορεί να τους προσφέρει. Από τα καταλύματα, μέχρι το οδικό δίκτυο και τους χώρους εστίασης που μπορούν να βρουν εκεί. Ως εκ τούτου, όσο οι επισκέπτες συνεχίζουν να γίνονται νεότεροι, δίνουν μεγαλύτερη αξία στην πολυτέλεια ως τρόπο ζωής και επενδύουν σε ταξιδιωτικές εμπειρίες που έχουν αξία σε αξέχαστες στιγμές – συλλογικά, αυτές οι νεότερες γενιές πρόκειται επίσης να εκπροσωπήσουν άμεσα την πλειοψηφία της παγκόσμιας αγοράς πολυτελείας.

H αναζήτηση της απόλυτης εμπειρίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο τουρισμός συνδυάζεται απόλυτα με την αναζήτηση της απόλυτης εμπειρίας, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε ταξιδιώτη. Άλλωστε, πάντα ο τουρισμός ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τη βιομηχανία της εμπειρίας, σήμερα ωστόσο καλείται να εστιάσει ακόμα περισσότερο σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένα ταξίδι να μετατρέπεται συχνά από μία ανέμελη περίοδο, σε μία προσχεδιασμένη διαδικασία βίωσης νέων εμπειριών, που θα συνδυάζουν τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, με τις προσδοκίες και τα γούστα του κάθε ταξιδιώτη.

Η ευεξία σε «πρώτο πλάνο»

Η αναζήτηση της ευεξίας «πρωταγωνιστεί» πλέον στην επιλογή των No1 ταξιδιωτικών προορισμών παγκοσμίως. Και μπορεί η πανδημία να συνέβαλε καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας την υγεία και την ευεξία μας «προ των πυλών», ωστόσο όπως όλα δείχνουν το ευ ζην είναι προτεραιότητα και στην post covid εποχή. Η αναζήτηση λοιπόν, της σωματικής και πνευματικής ευεξίας των ταξιδιωτών καλύπτει πολλά επίπεδα της ανθρώπινης δράσης, καθώς μεταξύ άλλων αφορά στις διατροφικές επιλογές, έναν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής, την ανάκτηση της εσωτερικής ισορροπίας, την κατάλληλη σωματική άσκηση, την αναζήτηση μιας προσωπικής νοηματοδότησης κτλ.

Οι παραπάνω τάσεις που διαμορφώνουν τον τουρισμό του 2023, δείχνουν ξεκάθαρα πως η ανάγκη του ανθρώπου για να ταξιδεύει, διαρκώς ενισχύεται, ωστόσο καθοριστική σημασία στις ταξιδιωτικές επιλογές «παίζουν» οι προτιμήσεις του καθενός. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι τουριστικοί προορισμοί οφείλουν με τη σειρά τους να γίνουν μέρος του διεθνούς «αγώνα δρόμου» προσέλκυσης επισκεπτών.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον Τουρισμό 2023 εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ