ΚΟΣΜΟΣ

Τι αγοράζουν οι τουρίστες στην Ελλάδα

Τι αγοράζουν οι τουρίστες στην Ελλάδα

Το πόσα χρήματα και πού ξοδεύουν όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα για τουρισμό έχει μεγάλη σημασία για την εθνική οικονομία της χώρας γενικά, αλλά και ειδικά για το λιανεμπόριο.

Πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ κατέδειξε πως η υψηλότερη δαπάνη στις αγορές τουριστών από εμπορικές επιχειρήσεις καταγράφεται στην Κρήτη καταγράφεται, με τους Αμερικανούς επισκέπτες να σημειώνουν την ισχυρότερη ροπή κατανάλωσης.

Η Έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του Έργου «Πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας στο εμπόριο», το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΠ "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία 2014 - 2020" και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Μετά την Κρήτη η οποία είναι η περιφέρεια με την υψηλότερη ημερήσια δαπάνη των τουριστών (26 ευρώ), ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 17 ευρώ η Αθήνα με 15 ευρώ, το Νότιο Αιγαίο με 13 ευρώ και η Κέρκυρα με 12 ευρώ.

Τα πιο δυναμικά τουριστικά εμπορικά προϊόντα είναι τα souvenirs (24,3%) και ακολουθούν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (19,2%). Ως κυριότερος λόγος των αγορών των ξένων τουριστών αναδεικνύεται η τάση τους να προμηθευτούν αναμνηστικά από τον τόπο που επισκέπτονται (29,6%).

Η ένδυση - υπόδηση- δερμάτινα ακολουθεί με 17,4%, τα σούπερ μάρκετ με 15,3% και τα κοσμήματα/ρολόγια με 7,4%.

Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες επιλέγουν για τις αγορές τους κυρίως τοπικά καταστήματα/τοπικές αγορές (62%) ενώ οι περισσότεροι από αυτούς (47,6%) δηλώνουν πως είναι παρά πολύ/πολύ πιθανό να αγοράσουν εξ’ αποστάσεως κάποιο ελληνικό προϊόν όταν επιστρέψουν στη χώρα τους.

Οι σημαντικότερες εθνικότητες τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα είναι οι Άγγλοι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Αμερικάνοι οι οποίοι επιλέγουν για τη διαμονή τους κυρίως ξενοδοχείο all inclusive ή μη (62,5%) και κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) (19,9%). Οι περισσότεροι (52,8%) έχουν εισόδημα μεταξύ 15.000 – 50.000 ευρώ και δαπανούν λίγο περισσότερα από 200 ευρώ την ημέρα/άτομο.

Στην ημερήσια δαπάνη σε εμπορικές αγορές ανά εθνικότητα, στην πρώτη θέση βρίσκονται βρίσκονται οι Αμερικανοί τουρίστες με 21 ευρώ την ημέρα, ακολουθούν οι Γάλλοι με 18 ευρώ και οι Γερμανοί με 17 ευρώ, οι Ιταλοί και οι Άγγλοι με 16 ευρώ.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον Τουρισμό 2023 εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ