ΚΟΣΜΟΣ

Γ. Γιγουρτσής: Η Τουρκία βρίσκεται σε έναν άτυπο πόλεμο

Γ. Γιγουρτσής: Η Τουρκία βρίσκεται σε έναν άτυπο πόλεμο
REUTERS/ MURAD SEZER

Πως είναι να ζει κανείς καθημερινά μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας περιγράφει στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Γιγουρτσής, φιλόλογος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “στην αρχή ήταν σαν ένα κακό όνειρο που είπαμε ότι θα περάσει, μετά συνειδητοποιήσαμε και συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι ήρθε για να μείνει”.

“Αν έχεις λίγο λογική καταλαβαίνεις ότι η χώρα βρίσκεται σε έναν άτυπο πόλεμο και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν γεγονότα, όπως και έχουν προκύψει όλο αυτό τον τελευταίο χρόνο. Ζεις με αυτό έχοντάς το πάντα κατά νου”, τονίζει .

“Έχουμε μάθει να ζούμε σε αυτό το κλίμα”, λέει, τονίζει ωστόσο ότι “είναι μία κακή συνήθεια, γιατί σίγουρα η ζωή μας έχει αλλάξει προς το χειρότερο”.

“Από τη στιγμή που ξεκίνησε επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων και επίσης κλιμακώθηκε ο πόλεμος στη Συρία, είναι λογικό αυτό το πράγμα να φτάσει και στις μεγάλες πόλεις”, λέει μεταξύ άλλων ο κ. Γιγουρτσής και επισημαίνει πως “η κυβέρνηση λέει ότι η τρομοκρατία υπάρχει παντού στον κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι ότι εδώ συμβαίνει λίγο πιο τακτικά”.

Σχολιάζοντας την αναθεώρηση στον αντιτρομοκρατικό νόμο που θέτει ως όρο η Ε.Ε. για τη χορήγηση βίζας σημειώνει πως “η Τουρκία λέει όχι αποκλείεται να το κάνω αυτό το πράγμα, ζω μέσα στην τρομοκρατία, έχω να αντιμετωπίσω τόσα, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξω το νόμο τον οποίο έχω ψηφίσει”.

Οι συνέπειες από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα είναι ορατές και στον τουρισμό. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τουρισμός στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη”, σημειώνει και φέρνει ως παράδειγμα την Αγιά Σοφιά, όπου οι ουρές που υπήρχαν άλλες εποχές, έχουν μειωθεί δραματικά. “Πήγα πριν από 2 μέρες στην Αγιά Σοφιά και ενώ κανονικά υπάρχουν ουρές από έξω, είναι ζήτημα να υπήρχαν 20 άτομα μέσα στον τεράστιο αυτό χώρο. Μόνο κάποιο άραβες τουρίστες έρχονται ακόμα”.

Επιπλέον, σημειώνει πως πρέπει και στην Ελλάδα να έχουμε το νου μας, καθώς το θέμα του ISIS πριν από 2 χρόνια δεν ήταν ορατό στην Ελλάδα, αλλά τώρα έχει φτάσει έξω από την πόρτα μας.

Όπως λέει ο κ. Γιγουρτσής θα πρέπει κάποιος να κρατάει την ψυχραιμία του παρά τη δύσκολη αυτή κατάσταση, αλλά να έχει και το νου του, καθώς η κατάσταση είναι πολύ ρευστή αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ