ΣΠΟΡ

Η WADA κατηγορεί την Ρωσία για εκτεταμένο ντόπινγκ – πρόταση για αποκλεισμό από το Ρίο!

Η WADA κατηγορεί την Ρωσία για εκτεταμένο ντόπινγκ – πρόταση για αποκλεισμό από το Ρίο!
Getty Images / Ryan Pierce

Την ύπαρξη κρατικού προγράμματος ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, αποκαλύπτει η WADA, μετά από εκτεταμένη έρευνα 2 μηνών ανεξάρτητης επιτροπής και προτείνει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους αγώνες στο Ρίο!

Η ανεξάρτητη επιτροπή υπό τον καθηγητή Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν δημοσιοποίησε σε συνέντευξη τύπου τα πορίσματα της έρευνας της, σύμφωνα με τα οποία το Ρωσικό Υπουργείο Αθλητισμού ανέπτυξε και χρηματοδότησε πρόγραμμα ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι το 2014, αλλά και σε διάφορες ακόμα διοργανώσεις και σε πολλά αθλήματα.

wada1


(Πηγή: www.wada-ama.org)

Σύστημα εξαφάνισης δειγμάτων

Ρώσοι επιστήμονες, με πολιτική κάλυψη και καθοδήγηση, αλλοίωναν και άλλαζαν δείγματα ούρων προκειμένου να μην εντοπίζονται απαγορευμένες ουσίες στους ελέγχους.

1. Το εργαστήριο αντί-ντόπινγκ της Μόσχας σκηνοθέτησε-για την προστασία των ντοπαρισμένων Ρώσων αθλητών- ένα κρατικό σύστημα προστασίας.
2. Το εργαστήριο αντί-ντόπινγκ στο Σότσι σκηνοθέτησε ένα μοναδικό σύστημα ανταλλαγής δειγμάτων, για να επιτρέψει στους Ρώσους αθλητές να συμμετέχουν στους αγώνες.
3. Το Υπουργείο Αθλητισμού σκηνοθέτησε, έλεγξε και επέβλεψε την χειραγώγηση αποτελεσμάτων των αθλητών ή την ανταλλαγή δειγμάτων, με την συμμετοχή και την βοήθεια των Κρατικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, των κέντρων προετοιμασίας και τον εργαστηρίων αντί-ντόπινγκ σε Σότσι και Μόσχα.

wada3


(Πηγή: www.wada-ama.org)

Επιπλέον στο πόρισμα 103 σελίδων αναφέρεται, ότι αντίστοιχες διαδικασίες έλαβαν χώρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου (2013), στην παγκόσμια Πανεπιστημιάδα (2013), στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης (2015) και στην προετοιμασία των Ρώσων αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012).

Το συγκεκριμένο καθεστώς υφίσταται από το 2010 και επιχορηγείται από το Κράτος, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της Επιτροπής και συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

GettyImages 467617903


(Τελετή έναρξης Σότσι 2014 - Πηγή:Getty Images / Bruce Bennett)

Πάντως ο καθηγητής ΜακΛάρεν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ονόματα αθλητών, που καλύφθηκαν από το κύκλωμα, δημοσιοποίησε όμως πίνακα με τα αθλήματα στα οποία είχε εφαρμογή το «σύστημα εξαφάνισης δειγμάτων», με τον Στίβο και την Άρση Βαρών στην κορυφή.

wadasports

Έτσι λειτουργούσε το σύστημα

7 στάδια είχε το σύστημα "εξαφάνισης δειγμάτων" σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής

1. Πριν τους αγώνες οι Ρώσοι αθλητές έδιναν "καθαρό δείγμα" ούρων.
2. Τα δείγματα φυλάσσονταν στο ψυγείο από τις Ρωσικές Αρχές
3. Οι αθλητές έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών
4. Στους αγώνες οι αθλητές έδιναν κανονικά δείγμα, παρουσία του ανεξάρτητου παρατηρητή της WADA.
5. Το βράδυ πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, μεταμφιεσμένος σε υπάλληλο αποχέτευσης, έπαιρνε τα δείγματα από τον χώρο φύλαξης με την μέθοδο ριφιφί.
6. Άντικαθιστούσαν τα μπουκαλάκια με το δείγμα, με τα "καθαρά", αλλάζοντας ετικέτα δίχως να σπάσουν την σφραγίδα.
7. Τα τοποθετούσαν πίσω στην θέση τους ώστε να περάσουν από τον έλεγχο.

WADA: Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η Ρωσία

Το πόρισμα συνοδεύεται και με τις συστάσεις της Υπηρεσίας, που αποτελούν προτάσεις προς την ΔΟΕ. Ανάμεσα στα άλλα:

1. Πρέπει να αποκλειστούν όλοι οι αθλητές της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.
2. Να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν Ρώσο αξιωματούχο σε διεθνείς διοργανώσεις, αρχής γενομένης από το Ρίο.
3. Η επιτροπή Αντι-ντόπινγκ της Ρωσίας να παραμείνει σε καθεστώς αποκλεισμού και να υπάρξει επανέλεγχος από την WADA.
4. H Επιτροπή Ηθικής της FIFA να επανεξετάσει τις κατηγορίες διαφθοράς για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και τον ρόλο του Υπουργού των Σπορ, Βιτάλι Μούτκο, που συμμετέχει στην εκτελεστική επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

wada2


(Πηγή: www.wada-ama.org)

GettyImages 474924992


(Ο Ρώσος υπουργός των σπορ Βιτάλι Μούτκο - Πηγή: Getty Images / Philipp Schmidli)

Άμεση αντίδραση της ΔΟΕ

Η αντίδραση της ΔΟΕ ήταν άμεση και συγκαλεί αύριο έκτακτη τηλεφωνική συνδιάσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της, ώστε να λάβει αποφάσεις, βάσει των προτάσεων της WADA.

2016 06 21T122827Z 548180580 D1BETLEIPVAA RTRMADP 3 SPORT DOPING IOC


(Ο πρέοδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ - Πηγή: Reuters / Denis Balibouse)

«Τα ευρήματα της επιτροπής είναι σοκαριστικά, και μια άνευ προηγούμενου επίθεση στην ακεραιότητα του κύρους του Αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΔΟΕ δεν θα διστάσει να λάβει τις πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον ατόμων ή οργανισμών, που εμπλέκονται» δήλωσε ο πρόεδρος Τόμας Μπαχ.

ioc1


(Πηγή: www.olympic.org)

Θυμίζουμε ότι ήδη η IAAF έχει αποκλείσει τους αθλητές στίβου της Ρωσίας, δεν αποκλείεται όμως να επιβληθεί πλέον αποκλεισμός σε ολόκληρή την χώρα!.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ