TECH

Εικόνες από το σημείο συντριβής του Schiaparelli στον Άρη

Εικόνες από το σημείο συντριβής του Schiaparelli στον Άρη
EPA/NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Το... στίγμα του στον Κόκκινο πλανήτη φρόντισε να αφήσει το Schiaparelli, το όχημα προσεδάφισης, που απελευθερώθηκε από το ευρω-ρωσικό διαστημικό σκάφος TGO, έπειτα από μια διαδρομή επτά μηνών, στο πλαίσιο της δεύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας προσεδάφισης στον Άρη.

Το Schiaparelli, μπορεί να μην κατάφερε τον στόχο του, καθώς συνετρίβη κατά την προσπάθεια προσεδάφισης του, όμως άφησε το σημάδι του στον Άρη όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες από τον δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter της NASA.

Οι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης δείχνουν το όχημα προσεδάφισης να είναι ακίνητο μέσα στον κρατήρα που δημιούργησε κατά την συντριβή του, και μάλλον κατεστραμμένο.

Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) μελετούν ενδελεχώς τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, σε μια προσπάθεια να βρουν την απάντηση στο ερώτημα τι πήγε στραβά και δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία προσεδάφισης του σκάφους στον Άρη.

Η επικοινωνία με το Schiaparelli χάθηκε μόλις ένα λεπτό πριν την προγραμματισμένη προσεδάφισή του, με τους υπεύθυνους της αποστολής να εκτιμούν ότι το αλεξίπτωτό του άνοιξε πιο γρήγορα από ότι έπρεπε, με αποτέλεσμα το σκάφος να συντριβεί με ταχύτητα περίπου 300χλμ/ώρα στην επιφάνεια του Άρη.

Στην ESA ήλπιζαν ότι το Schiaparelli θα βοηθούσε τους επιστήμονες να ελέγξουν τις τεχνολογίες της ελεγχόμενης καθόδου και προσεδάφισης, ενόψει των μελλοντικών αποστολών.

Το 2020 αναμένεται η πρώτη αποστολή του rover ExoMars το 2020, το οποίο θα αναζητήσει ίχνη ζωής στον Άρη.

Το Schiaparelli μετέφερε ένα μικρό επιστημονικό όργανο, που θα κατέγραφε την ταχύτητα του αέρα, την υγρασία, την πίεση και τη θερμοκρασία στο σημείο προσεδάφισής του, ενώ θα έκανε και τις πρώτες μετρήσεις των ηλεκτρικών πεδίων στην επιφάνεια του Άρη, με την ελπίδα ότι θα έδιναν στοιχεία για το πώς ενεργοποιούνται οι καταιγίδες σκόνης στον πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ