Γαστρονομικά φεστιβάλ: Οι κορυφαίοι σεφ στον κόσμο γίνονται «πρεσβευτές» της Ελλάδας στο εξωτερικό
Ανανεώθηκε:
Κάθε καλοκαίρι μία «βροχή» από αστέρια Michelin κατακλύζει τον ελληνικό ουρανό, μέσα από τα πολλά πλέον ηχηρά γαστρονομικά φεστιβάλ που διοργανώνονται από τα καλύτερα ξενοδοχεία σε κάθε γωνιά της χώρας μας.
Μέσα από αυτή τη στήλη έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην τεράστια σημασία των γαστρονομικών φεστιβάλ, όπως αυτά διοργανώνονται από τα καλύτερα ξενοδοχεία και resorts της χώρας μας, στην γαστρονομική -και όχι μόνο- εξωστρέφεια της Ελλάδας. Οι λόγοι για τους οποίους τα culinary festivals με Michelin-starred chefs του εξωτερικού είναι εξαιρετικά σημαντικά για εμάς είναι ποικίλοι και πολυεπίπεδοι.
Σε μία εποχή που οι σεφ είναι οι νέοι «rock stars» της εποχής μας και η παρουσία, η άποψη και τα social τους επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, η έλευση στην Ελλάδα γαστρονομικών δημιουργών τεράστιου βεληνεκούς βάζει τη χώρα μας στο χάρτη για τους παγκόσμιους luxury & gastronomy travellers, ένα κοινό στο οποίο η Ελλάδα στοχεύει στρατηγικά όλο και περισσότερο μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, ιδίως σε μία εποχή που η γαστρονομία βρίσκεται στο peak της παγκοσμίως και υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, αποκλειστικά για να βιώσουν ιδιαίτερες γαστρονομικές εμπειρίες, το offering της χώρας μας προβάλλεται όλο και περισσότερο. Όχι μόνο μέσα από τα φεστιβάλ και τις επισκέψεις των ξένων σεφ, που αναλύουμε εδώ, αλλά και λόγω της πολύ σημαντικής ανόδου της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και απασχολεί όλο και περισσότερο τις παγκόσμιες γαστρονομικές συζητήσεις, μέσα από τη δράση των κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών μας.
Η παρουσία όμως των πολυβραβευμένων διεθνών σεφ στα γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας μας έχει και άλλο κέρδος, πέρα από την άμεση εξωστρέφεια που επιτυγχάνεται μέσα από την επίσκεψή τους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο στα social media κανάλια τους, που απεικονίζουν και αφηγούνται με παρρησία τις ομορφιές του τόπου και της κουζίνας μας.
Οι άνθρωποι αυτοί, με την τεράστια εμπειρία και την ακόμη μεγαλύτερη φήμη, μπαίνουν στις κουζίνες των ξενοδοχείων, αναμειγνύουν τις ομάδες τους με τις ομάδες μας, συνεργάζονται με τους δικούς μας σεφ, ανακαλύπτουν τα δικά μας προϊόντα, έρχονται σε επαφή με τη δική μας γη και θάλασσα, και σχεδόν όλοι δηλώνουν πως συναρπάζονται από την ελληνική πρώτη ύλη, καθαρότητα των γεύσεων και μαγειρική παράδοση.

Έτσι και η κουζίνα μας αποκτά μία θέση στη συνείδηση των κορυφαίων σεφ στον κόσμο και παράλληλα οι δικοί μας δημιουργοί τρίβονται και αποκτούν πρόσβαση στην τέχνη ανθρώπων στις κουζίνες των οποίων ίσως να μην είχαν και ποτέ την ευκαιρία να μπουν. Επιτυγχάνεται λοιπόν ένα δημιουργικό «χωνευτήρι», μία δημιουργική πρόσμειξη και ανταλλαγή, που μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει για την Ελλάδα και τη γαστρονομική σκηνή της.
Τέλος, και πριν δούμε τα βασικά φεστιβάλ και τα ηχηρά ονόματα που αναμένουμε φέτος το καλοκαίρι από τη Σαντορίνη μέχρι τη Μεσσηνία και από την Κρήτη μέχρι τη Χαλκιδική, να σημειώσουμε πως αυτό το «offering», ας μου επιτραπεί ο ξενοδοχειακός όρος, έχει και ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα, που ξεφεύγει εντελώς από το δημιουργικό κομμάτι. Όταν τα πιο βραβευμένα ελληνικά ξενοδοχεία και resorts προσθέτουν στην γκάμα των εμπειριών των επισκεπτών τους την ευκαιρία να απολαύσουν δείπνα από βραβευμένους με αστέρια Michelin, παγκοσμίως διάσημους, σεφ κάνουν αυτόματα πιο ελκυστικό το προϊόν τους.

Οι ταξιδευτές αυτού του επιπέδου που επιλέγουν αυτά τα ξενοδοχεία και resorts είναι άνθρωποι που μπορούν να ταξιδέψουν -και έχουν ταξιδέψει- σε κάθε γωνιά της γης, καθιστώντας τους ένα πιο δύσκολο και απαιτητικό προς ικανοποίηση κοινό. Σε μία χώρα όπως η δική μας, που ο τουρισμός αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας, κάθε παγκόσμιος επισκέπτης, που έρχεται για να βιώσει μοναδικές εμπειρίες και φεύγει ικανοποιημένος, και είτε επιστρέφει ξανά, είτε μοιράζεται την εμπειρία του με τους φίλους και τους γνωστούς του, μόνο κέρδος μπορεί να αποτελέσει για εμάς, καθιστώντας σαφές πως η ύπαρξη ανάλογων δράσεων -γαστρονομικών και μη- είναι ένας ακόμη τρόπος αναβάθμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και προσέλκυσης υψηλού επιπέδου τουριστών στη χώρα μας.
Μία τελευταία σημείωση, πριν δούμε τη φετινή «βροχή» από αστέρια Michelin στον ελληνικό ουρανό, είναι πως εξίσου σημαντική είναι και η δράση των Ελλήνων γαστρονομικών δημιουργών. Οι 12 Michelin-starred Έλληνες που διαθέτουμε, και οι πολλοί ακόμη αντίστοιχα κορυφαίοι δημιουργοί, που ίσως απλώς δεν έχει τύχει ακόμη να μπουν στο ραντάρ των Michelin inspectors, και ταξιδεύουν για να μαγειρέψουν σε αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού (παίρνοντας μαζί τους την Ελλάδα μας στα πιάτα και τα υλικά τους) και παίρνουν μέρος στα φεστιβάλ που διοργανώνονται εδώ, δίνοντας το δικό τους μαγειρικό «παρών» στις σημαντικές αυτές δράσεις.

Πάνω από 40 αστέρια Michelin φέτος στην Ελλάδα
Με το Sani Gourmet, το πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ του τύπου που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα, να κλείνει φέτος τα 19 του χρόνια, κατανοούμε πως αυτές οι δράσεις δεν είναι μία νέα υπόθεση, όμως είναι πιο επίκαιρη, οργανωμένη, συστηματική και σημαντική από ποτέ. Το Sani Resort λοιπόν, που ανακοίνωσε σε αποκλειστικότητα για την Ελλάδα το συναρπαστικό του φετινό lineup στο Movers & Shakers – The Podcast Edition στο CNN Greece, έχει συγκεντρώσει για ακόμη μία φορά μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα του παγκόσμιου γαστρονομικού γίγνεσθαι.

Pía León
Οι Pierre Gagnaire (10 Ιουλίου), Disfrutar 1(7 Ιουλίου), Pía León (24 Ιουλίου), Albert Adrià (31 Ιουλίου) και Daniel Humm (7 Αυγούστου) καταφθάνουν στη Χαλκιδική, καταλαμβάνουν την του εστιατορίου Elia στο ξενοδοχείο Porto Sani και το ελληνικό και διεθνές κοινό του διάσημου resort προετοιμάζεται για επικές γαστρονομικές εμπειρίες. Το CNN Greece θα βρίσκεται εκεί για μία συναρπαστική συνέντευξη με την Pía León, που θα μιλήσει για πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα ζητήματα.

Sergio & Javier Torres
Επόμενη στάση η Κρήτη και τα Culinary Journeys του Daios Cove, που φέτος γιορτάζουν την 8η χρονιά τους και φέρνουν ένα πολύ εντυπωσιακό lineup, με διεθνείς αλλά και εγχώριους δημιουργούς. Έτσι λοιπόν ανάμεσα στα 11 αστέρια και τα 3 green stars που θα ρίξουν φέτος άγκυρα στον Άγιο Νικόλαο έχουμε: Γιώργο Σαμοΐλη & Γκίκα Ξενάκη (26 Μαΐου) Amaury Bouhours (27 Ιουνίου), Sergio & Javier Torres (10 Ιουλίου), Nicolai Nørregaard (22 Ιουλίου), Emmanuel Pilon (13 Αυγούστου), Νίκο Λειβαδιά (27 Αυγούστου), Αγγελική Χαραμή (3 Σεπτεμβρίου) και ξανά Γιώργο Σαμοΐλη & Γκίκα Ξενάκη (22 Σεπτεμβρίου). Το CNN Greece θα βρίσκεται εκεί για μία αποκλειστική συνέντευξη με τους Sergio & Javier Torres.

Πλέουμε προς Σαντορίνη και στο 10ο Andronis Gastronomy Festival, που μέσα στα χρόνια έχει φέρει επικά ονόματα να μαγειρέψουν με φόντο ίσως το πιο συναρπαστικό ελληνικό τοπίο: την Καλντέρα. Στα εμβληματικά εστιατόρια Lycabettus και Lauda των πανέμορφων Andronis Luxury Suites και του Andronis Boutique Hotel αντίστοιχα φέτος θα παρελάσουν μερικά από τα καλύτερα ονόματα της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής με 9 συνολικά αστέρια να κοσμούν τον ουρανό της Σαντορίνης.

Rafael Cagali
Έτσι οι επισκέπτες των πολυβραβευμένων αυτών ξενοδοχείων, αλλά και της Σαντορίνης γενικότερα, θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν το τραπέζι τους στα ομορφότερα μπαλκόνια της Καλντέρας με την θέα να κόβει την ανάσα και να αφεθούν στα χέρια των : Emmanuel Renaut (7&8 Ιουλίου), Rafael Cagali (13 & 14 Ιουλίου), Mickael Viljanen (26 & 27 Ιουλίου) και Alex Dilling (9 & 10 Αυγούστου).

Bertrand Valegeas & Julien Royer
Τελευταία μας στάση η Μεσσηνία και το σημαντικότερο destination resort complex της χώρας μας, η Costa Navarino. Με το Private Kitchen του ultra-luxury και πανέμορφου Mandarin Oriental, Costa Navarino, και τον Executive Chef του, Bertrand Valegeas, να υποδέχονται στην ανοικτή για μόλις 16 επισκέπτες κουζίνα του εστιατορίου τρεις 3άστερους σεφ, τους τον Frédéric Anton, Julien Royer και Arnaud Lallement, σε ημερομηνίες που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, στο πλαίσιο των καθιερωμένων πια events Starry Nights. Παράλληλα, το Oliviera θα αναδείξει τις ξεχωριστές γεύσεις του καταξιωμένου Έλληνα σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, προσφέροντας μια γαστρονομική εξερεύνηση με ρίζες στην τοπική παράδοση.

Νίκος Μπίλλης
Αλλά και το γεμάτο ζωή W, Costa Navarino, και τον Executive Chef του Νίκο Μπίλλη να συνεχίζουν το άκρως επιτυχημένο concept Chefs on the Beach τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με το φετινό πρόγραμμα να περιλαμβάνει βραβευμένους με αστέρι Michelin σεφ και κορυφαία ονόματα της γαστρονομίας και πιο συγκεκριμένα τους: Μιχάλη Μερζένη (17/7), Osman Sezener (31/7), Luca Piscazzi (10/8), Niklas Ekstedt (21/8), Γιώργο Κατάρα (28/8) και Παναγιώτη Γιακαλή (3/9).

Κώστας Παπαθανασίου
Το Greek Chefs Abroad επιστρέφει στη Mar-Bella Collection για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με νέο θεματικό άξονα From Tradition to Table, αναδεικνύοντας Έλληνες σεφ που έχουν χτίσει επιτυχημένες διεθνείς καριέρες, παραμένοντας βαθιά συνδεδεμένοι με την τοπική πρώτη ύλη και τη γαστρονομική κληρονομιά. Το καλοκαίρι του 2026, στα Nido, Avali και Elix, το πρόγραμμα περιλαμβάνει γαστρονομικά events και εμπειρίες με επίκεντρο τα ελληνικά προϊόντα, την παράδοση και τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Έτσι έχουμε 13 Ιουνίου την Κατερίνα Μηλάκη (Avali), στις 20 Ιουνίου τον Κώστα Παπαθανασίου (Nido), στις 17 Ιουλίου τον Παναγιώτη Λενάκη (Elix) και στις 25 Ιουλίου την ολοκλήρωση του Greek Chefs Abroad με τον Νίκο Ρούσσο (Nido).
SPONSORED
Στο τραπέζι ξανά οι πρεσβευτές Ισραήλ και Λιβάνου για τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων
17:16
Ιρανικά ΜΜΕ: Η ανταλλαγή μηνυμάτων για συμφωνία Τεχεράνης - Ουάσιγκτον διεκόπη πριν λίγες μέρες
17:13
Σε βίλα που ανήκε στην σισιλιάνικη μαφία ο δεύτερος γάμος Λίπα - Τέρνερ
17:08
Εκτοξεύεται η μετοχή της Marvell - Θα μπορούσε να είναι η επόμενη «trillion dollar» εταιρεία
17:00