ΚΟΣΜΟΣ

Αναζητούν την αλήθεια οι οικογένειες των θυμάτων της μοιραίας πτήσης ΜΗ17

Αναζητούν την αλήθεια οι οικογένειες των θυμάτων της μοιραίας πτήσης ΜΗ17
Ένα αρκουδάκι στα συντρίμμια του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών Reuters/Marko Djurica

των Erin McLaughlin, Lindsay Isaac και Bryony Jones, CNN

Ο κόσμος της Silene Fredriksz κατέρρευσε όταν ο γιoς της και η φίλη του σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του MH17. Μέρες μετά την τραγωδία η μητέρα ικέτευε “κάποιος να φροντίσει τον γιο και την κόρη μου...φέρτε τους σπίτι".

Όμως παρά την προσωπική της παράκληση, δεν έγινε τίποτα μέχρι που μήνες μετά, συνεργείο εμπειρογνωμώνων περισυνέλεξε το πόδι του γιού της από την περιοχή της συντριβής.

Στη συνέχεια μια τσάντα και μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα που ζευγαριού, πράγματα που παίρνει κανείς στις διακοπές του.

Δεκαπέντε ολόκληροι μήνες έχουν περάσει από την συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση 17, στις 17 Ιουλίου του 2014, και η Φρέντριξ δεν έχει τίποτα στα χέρια της, ούτε καν τη σορό του γιού της.

Ο Bryce, 23 ετών και η Daisy 20, ταξίδευαν προς το Μπαλί, μέσω Κουάλα Λουμπούρ. Είχαν προγραμματίσει ένα ταξίδι αναψυχής και παρηγοριάς για την Ντέιζι η οποία πρόσφατα είχε χάσει τη μητέρα της.
Αντί για αυτό, το ταξίδι τους και η ζωή τους τερματίστηκε πρόωρα κοντά στο Χάμπροβο της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η Φρέντριξ, η οποία είχε αγοράσει τα εισιτήρια του ζευγαριού, λέει ότι αδυνατεί να προχωρήσει μπροστά στη ζωή της
"Είναι στο κεφάλι σου 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Όταν ξυπνάς είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι «Α ναι, είναι νεκροί». Και μετά ξανά από την αρχή."
"Οτιδήποτε μπορεί να επαναφέρει αναμνήσεις. Μια σκέψη, η μουσική", λέει.

Ο Μπράις και η Ντέιζι ήταν "κάπως τρελοί, διασκεδαστικοί, απλά δύο νέα, έξυπνα παιδιά...με το μέλλον μπροστά τους", λέει η Φρέντριξ στο CNN, στο σπίτι της στο Ρόντερνταμ. "Είχαν πολλά σχέδια, ήθελαν να μείνουν μαζί, σε δικό τους σπίτι".

Λίγο μετά την συντριβή του MH17 η Φρέντριξ απεύθυνε έκκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να βοηθήσει στην ανεύρεση των σορών του ζευγαριού αλλά και των υπολοίπων επιβατών του MH17.
"Ο κύριος Πούτιν πρέπει να φροντίσει τον γιο και την κόρη μου", είχε πει τότε στα τηλεοπτικά συνεργεία που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Schiphol.
"Φέρτε τους σπίτι".

Οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν κατηγορηθεί για την κατάρριψη του αεροσκάφους – ισχυρισμό που η Ρωσία αντικρούει.

Η Φρέντριξ δεν είχε την πρόθεση να γίνει ένα από τα "πρόσωπα της καταστροφής".

"Δεν μου άρεσε όταν είδα τις κάμερες εκεί, όμως μετά άλλαξα γνώμη και σκέφτηκα: Πρέπει ο κόσμος να μάθει, πρέπει να μάθει ποιος σκοτώθηκε και πόσο πόνο αυτό προκάλεσε."
"Είναι ευκολότερο να κατανοήσεις και να νιώσεις τι έγινε όταν βλέπεις την οδύνη της οικογένειας. Δεν πρόκειται για το αεροπλάνο, πρόκειται για τους ανθρώπους: τα παιδιά, τα μικρά παιδιά, ευτυχισμένοι άνθρωποι που πήγαιναν διακοπές."

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, υπήρξαν πολύ λίγες πληροφορίες για το τι έγινε με το αεροσκάφος ή τι συνέβαινε στις έρευνες που διεξάγονταν 1.700 μίλια μακριά, στην Ανατολική Ουκρανία.

"Ελπίζω να αποδοθεί δικαιοσύνη, όμως δεν πιστεύω ότι θα γίνει κιόλας, γιατί φαίνεται πως ευθύνεται η Ρωσία και η Ρωσία δε θα συνεργαστεί, θα αρνηθούν τα πάντα, το έχουν κάνει ήδη."
"Νομίζω ότι όλοι φοβούνται την αλήθεια και ίσως να υπάρξει σύγκρουση για αυτό. Αν ευθύνεται η Ρωσία, τότε τι, τι θα γίνει μετά;"

Η Φρέντριξ λέει ότι οποιοδήποτε κι αν είναι το πόρισμα, εκείνη δεν θα είναι ποτέ η ίδια: "Είμαι διαφορετική, η ζωή είναι διαφορετική."

MH17: A mother's plea for truth and justice

Για την μετάφραση Έλενα Καραμαγκάλη, CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ