ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερη «σαφήνεια» για τα αντίμετρα ζητούν οι θεσμοί

Μεγαλύτερη «σαφήνεια» για τα αντίμετρα ζητούν οι θεσμοί

Μεγαλύτερη «σαφήνεια» για τα αντίμετρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει ανέργους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση.

Αυτό διαφάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει ο δημοσιονομικός χώρος που πιθανόν να προκύψει από την εφαρμογή του επώδυνου πακέτου μέτρων να χρησιμοποιηθεί για τη στοχευμένη στήριξη συνταξιούχων και ανέργων.

Σε αυτή τη βάση παρουσιάσθηκε στους θεσμούς ένα γενικό πλαίσιο προτάσεων που σχετίζεται με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της μισθωτής εργασίας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το περιορισμό του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά, αλλά και με την ελάφρυνση του προϋπολογισμού των συνταξιούχων για την αγορά φαρμάκων, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στα φαρμακευτικά σκευάσματα (κάτι που είχε αναφέρει και την Τρίτη στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος).

Οι θεσμοί από την πλευρά τους σχετίζουν τις παρεμβάσεις των αντισταθμιστικών μέτρων με τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και επιδιώκουν τα αντίμετρα να έχουν θετική επίπτωση στους αυτόματους σταθεροποιητές, δηλαδή στις οικονομικές μεταβλητές που συντελούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Έτσι, περιγράφουν ως ενδεδειγμένα από την πλευρά τους μέτρα που σχετίζονται με τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της μισθωτής εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αφού υπάρξει ένα συμβιβασμός για το ενδεδειγμένο μείγμα των αντιμέτρων εν συνεχεία θα αποκρυσταλλωθεί το πακέτο των 3 δισ. ευρώ που θα προέλθει από δανεισμό – μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – προκειμένου να κατευθυνθεί στη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

Σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τα αντισταθμιστικά μέτρα, εστιάζοντας κυρίως στο κατά πόσο αυτά θα «εξουδετερώσουν» τους υψηλούς δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές που θα επιφέρει η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η μείωση των συντάξεων από το 2019.

Διαβάστε ακόμη:

Υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες με τους Θεσμούς - Ζήτησαν διευκρινίσεις για τα αντισταθμιστικά

Β. Ντομπρόβσκις: Προς το συμφέρον όλων να κλείσει η αξιολόγηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ