ΠΡΟΣΩΠΑ

Martin Riese: Ο μοναδικός σομελιέ νερού (pic+vid)

Martin Riese: Ο μοναδικός σομελιέ νερού (pic+vid)
Martin Riese/Facebook

Σομελιέ λέγεται ο εμπειρογνώμονας, ο απόλυτα ειδικός στις γεύσεις του κρασιού και το συνδυασμό του με τα διάφορα φαγητά. Θα βοηθήσει τους πελάτες στην επιλογή του κρασιού που θα συνοδεύσει το γεύμα τους, θα πάρει την παραγγελία, και θα βεβαιωθεί ότι το κρασί σερβίρεται στην ιδανική θερμοκρασία, αλλά και στα σωστά ποτήρια.

Ο Martin Riese δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για τα κρασιά αλλά είναι ο μοναδικός κριτικός νερού σε ολόκληρη την Αμερική.

Γεννημένος στη Γερμανία, από μικρό παιδί είχε γοητευτεί με τις διαφορετικές γεύσεις του νερού. Οι γονείς του, οι οποίοι εργάζονταν στον κλάδο του τουρισμού τον πήγαιναν διακοπές σε όλη την Ευρώπη. Αυτός το πρώτο πράγμα που έκανε, όπου και αν πήγαιναν, ήταν να δοκιμάσει το νερό της βρύσης. Γι’ αυτόν η γεύση του νερού ήταν διαφορετική όπου και αν πήγαινε, και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί όλοι έλεγαν πως ήταν ίδια.

Αργότερα, έμαθε ότι διαθέτει ένα εκ γενετής χάρισμα, που του επιτρέπει να ανιχνεύει τις λεπτές διαφορές στη γεύση των διαφόρων μεταλλικών νερών.

Ο νεαρός εκμεταλλεύτηκε το μοναδικό ταλέντο που έχει και έγινε σομελιέ του νερού. Ο ίδιος παραδέχθηκε μάλιστα ότι όταν οι άνθρωποι ακούν τι κάνει για να ζήσει, νομίζουν ότι είναι λίγο τρελός, αλλά αυτός επιμένει ότι είναι «εντελώς φυσιολογικό».

Πρώτα απ’ όλα, είναι ο μόνος που κάνει αυτή τη δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες και, δεύτερον, οι περισσότεροι είναι συνηθισμένοι στο «καθαρό νερό», δηλαδή το εμφιαλωμένο.

Για αυτούς, το νερό έχει την ίδια γεύση, επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με τα πολλά φυσικά μεταλλικά νερά που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο Riese δεν είναι μόνο ένας περίεργος κύριος που ισχυρίζεται ότι ξέρει πολλά για το νερό και τι γεύση του. Το ταλέντο του έχει αναγνωριστεί από το γερμανικό εμπορικό σωματείο μεταλλικών νερών, το οποίο του έδωσε και πιστοποίηση ως επαγγελματίας σομελιέ νερού το 2010.

water sommelier2 750x750

(Πηγή: Martin Riese/Facebook)

Δύο χρόνια αργότερα, ταξίδεψε στις ΗΠΑ με ειδική άδεια που δίδεται μόνο σε «άτομα με εξαιρετική ικανότητα ή επίτευγμα» και εργάζεται εκεί. Όπως ισχυρίζεται, μέχρι στιγμής, έχει δοκιμάσει πάνω από 4.000 διαφορετικά νερά πηγών από όλο τον κόσμο.

Η δουλειά του είναι παρόμοια με αυτή που κάνει ένας σομελιέ κρασιού. Εκτός από τον τόπο προέλευσής του, εστιάζει πάντα στο επίπεδο TDS (Ολικά διαλυμένα στερεά) του νερού.

Οι κύριες πηγές για τα TDS στα ύδατα υποδοχής είναι η γεωργική και η αστική απορροή, ύδατα βουνών πλούσιων σε άργιλο, η απόπλυση των αποβλήτων της ρύπανσης των υδάτων από το έδαφος και το σημείο εκπομπής από βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή επεξεργασία λυμάτων.

Αν ενδιαφέρεστε να γευτείτε ορισμένα από τα καλύτερα νερά πηγών της Γης και να μάθετε με ποιο πιάτο να τα συνοδεύσετε, τώρα ξέρετε ποιον να ρωτήσετε.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ