ΚΟΣΜΟΣ

Η Χ. Κλίντον, φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος

Η Χ. Κλίντον, φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος
GettyImages/Mark Wilson

Η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον (Hillary Rodham Clinton) είναι ο... άντρας του εαυτού της αλλά και το φαβορί για να αποκτήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, για την προεδρία των ΗΠΑ.

Στο πρώτο debate των Δημοκρατικών υποψηφίων που διοργάνωσε το CNN, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, στο Λας Βέγκας, ήταν δυναμική, οξυδερκής και έβγαλε nok out, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον 74χρονο γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς.

Αυτό διαπίστωσε και ο σύζυγός της και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος παρέμεινε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης «κολλημένος» στον τηλεοπτικό του δέκτη. Σε «τιτίβισμά» του στο twitter, έγραψε: «Η Χίλαρι απόψε απέδειξε γιατί πρέπει να γίνει πρόεδρος».

Μετάφραση tweet: Είμαι υπερήφανος για τη Χίλαρι Κλίντον. Απόψε απέδειξε γιατί πρέπει να είναι η επόμενη πρόεδρος... Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Λας Βέγκας είναι ότι η Χίλαρι Κλίντον απέδειξε ότι είναι η πιο επαρκής υποψήφια.

Μέχρι στιγμής, η πρώην «γερακίνα» του State Department, κατάφερε να πείσει ότι να είναι η πιο αξιόπιστη υποψήφια για να προσφέρει στους Δημοκρατικούς μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στον Λευκό Οίκο. Και σε αυτή της την προσπάθεια έχει σύμμαχο ολόκληρο τον μηχανισμό του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, τον νυν προέδρο Μπάρακ Ομπάμα και τους χορηγούς του καθώς και τους ισχυρούς άνδρες του πλανήτη, όπως τον Γουόρεν Μπάφετ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Berkshire Hathaway.Οι Αμερικανοί στις εκλογές του 2016 θα εκλέξουν το νέο πρόεδρό τους, όχι μόνο με πολιτικά κριτήρια, αμφιταλαντευόμενοι δηλαδή εάν αυτός θα είναι Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος, αλλά κάνοντας άλλη μια ψυχολογική υπέρβαση. Η πρώτη έγινε το 2008 με την ανάδειξη του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου και η δεύτερη θα είναι, με την εκλογή της πρώτης γυναίκας που θα καθίσει στο oval office του Λευκού Οίκου.

Η Χίλαρι Κλίντον είναι η δυναμική πολιτικός που τα όνειρά της δεν στροβιλίζονταν μόνο γύρω από τον ποδόγυρο των φουστανιών της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ αλλά στο επίσημο κοστούμι που φιλοδοξεί να φορέσει η ίδια ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016.

Eχει τα... guts να σπάσει το ανδρικό μονοπώλιο στον Λευκό Οίκο αλλά και να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των επιθέσεων που δέχεται, ως γυναίκα, ως σύζυγος πρώην προέδρου, ως πρώην γερουσιαστής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

«Οι απλοί Αμερικανοί έχουν ανάγκη από έναν πρωταθλητή. Θέλω να είμαι αυτός ο πρωταθλητής. Ξεκινάω εκστρατεία για να κερδίσω τις ψήφους σας», είπε η Χίλαρι Κλίντον, στις 12 Απριλίου, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το Λευκό Οίκο κάνοντας σαφές άνοιγμα σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες δεσμεύεται να αγωνιστεί. Πρόκειται για δύο αδέλφια από την Ισπανία, μία νεαρή Ασιάτισσα, μία συνταξιούχο, μητέρες που θέλουν να εργαστούν, ένα ζευγάρι νέων Αφροαμερικανών που περιμένουν παιδί, αλλά και ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων που μιλούν για τον επικείμενο γάμο τους.

Μειονότητες, ασθενείς κοινωνικές ομάδες, ομοφυλόφιλοι, Αμερικανοί με ρίζες από τη Λατινική Αμερική, μεσαία τάξη, φιλελεύθεροι του Δημοκρατικού Κόμματος και ακτιβιστές, θα καταφέρει όλους αυτούς να διατηρήσει η Χίλαρι Κλίντον στο κομματικό μαντρί των Δημοκρατικών; Αυτό το νευραλγικό τμήμα των ψηφοφόρων, (που δύσκολα προσεγγίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω ιδεολογικών ταμπού) στις εκλογές του 2008 ανέδειξε πρόεδρο τον Μπάρακ Ομπάμα, επειδή πίστεψε στο όραμα που ενέπνευσε.

Το 2008, η Χίλαρι Κλίντον δεν επένδυσε επικοινωνιακά στο φύλο της και στις φεμινιστικές της αξίες, σε αντίθεση με τον Μπάρακ Ομπάμα, που εκμεταλλεύτηκε την ταυτότητά του, επενδύοντας τόσο στο φυλετικό χαρτί όσο και στο προτέρημα που του χάριζε η νεότητά του. Η Χίλαρι, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση εμφανίζεται περισσότερο ευέλικτη, περισσότερο προσιτή, μέχρι στιγμής τηρεί ήπιους τόνους, επισκέπτεται fast food και κάνει περιοδείες με ένα λεωφορείο για να έρθει σε επαφή με το μέσο αμερικανό ψηφοφόρο.

Ο Γάλλος ιστορικός Τομά Σνεγκαρόφ και συγγραφέας του βιβλίου ''Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, ένας γάμος έρωτα και εξουσίας'', εξηγεί πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δείχνουν να προτιμούν εκείνους που φαίνονται έτοιμοι να διακινδυνεύσουν για να έρθουν αντιμέτωποι με το άγνωστο.... Ένα μοντέλο προέδρου ''αντρίκειο'' και με ισχυρή προσωπικότητα». «Αυτό το μοντέλο λοιπόν», αναφέρει ο Σνεγκαρόφ, «μπορεί να το συναντήσει κανείς πλέον και στην Χίλαρι Κλίντον. Η Χίλαρι έχει την εικόνα μιας σκληρής και αποφασισμένης γυναίκας, που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μπροστά στις οποίες βρίσκεται η χώρα της. Αυτό είναι το μεγάλο της ατού σε σχέση με το 2008. Θέλει να ενσαρκώσει έναν πρόεδρο ισχυρό, που ταυτοχρόνως ενδιαφέρεται για τους απλούς ανθρώπους».

Ο έρωτας, ο βήχας, τα χρήματα και οι φιλοδοξίες δεν κρύβονται και η Χίλαρι Κλίντον σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι «έφτασε η στιγμή για να εκλεχθεί γυναίκα πρόεδρος στις ΗΠΑ».

Το e-mail gate

Όπως το 2008, η υποψηφιότητά της Χίλαρι Κλίντον, της «σιδηράς» κυρίας που είχε ταυτίσει το όνομά της με το μιλιταρισμό των ΗΠΑ, αποδυναμώθηκε από το φιλειρηνικό προφίλ που είχε εντέχνως χτίσει ο Μπάρακ Ομπάμα και αυτή τη φορά το παρελθόν της – όπως όλα δείχνουν – θα αποδειχθεί ο μεγαλύτερος εχθρός της.

Τους τελευταίους μήνες η Χίλαρι Κλίντον δέχεται πυρά για το ότι ως υπουργός εξωτερικών δεν χρησιμοποιούσε για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της, λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά το προσωπικό της email. Πρόκειται για περισσότερα από 62.320 mail που διακινήθηκαν μέσω του προσωπικού της λογαριασμού. Από αυτά, τα 30.490, η Χίλαρι Κλίντον τα θεώρησε υπηρεσιακά και τα έθεσε στη διάθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα υπόλοιπα 31.830 προφανώς τα διέγραψε. Πριν από λίγες μέρες το State Department ανακοίνωσε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα e-mail και από τον προσωπικό της λογαριασμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, οι επιστολές των κυβερνητικών αξιωματούχων θεωρούνται επίσημα έγγραφα.

Η «γκάφα» της Χίλαρι Κλίντον με τη Βοσνία, της κόστισε συνολικά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, όταν παραδέχθηκε ότι «έκανε λάθος» που δήλωσε ότι είχε βρεθεί ανάμεσα σε πυρά το 1996 κατά την επίσκεψή της στη Βοσνία. Όπως απεδείχθη από βίντεο από εκείνη την επίσκεψη, η τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ μαζί με την κόρη της Τσέλσι έγιναν δεκτές από τους βοσνίους επισήμους σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Η γνωριμία με τον Κλίντον

Μετάφραση tweet: Μοιάζει σαν να ήταν εχθές

Οι φιλοδοξίες από τα νεανικά της χρόνια πολλές. Άλλωστε, αρχικά είχε απορρίψει την πρόταση γάμου του Μπιλ Κλίντον, γιατί φοβόταν ότι η μετακόμισή της στο Αρκάνσας θα της ψαλίδιζε τα όνειρά της για χρήματα και εξουσία. Το 1971 ήταν η χρονιά που γνώρισε τον νεαρό Μπιλ Κλίντον, τότε φοιτητή στη Νομική σχολή του «Yale», που καταγόταν από το Αρκάνσας. Κεραυνοβλόλος έρωτας για την εξουσία, το χρήμα και του Ρεπουμπλικάνους τους ένωσαν.

Μετάφραση tweet: Πριν από σαράντα χρόνια παντρεύθηκα το συμπαθητικό αγόρι από τη βιβλιοθήκη. Ευτυχισμένη επέτειος γάμου. Μπιλ, ακόμη το έχεις.

Το 1974 της έκανε πρόταση γάμου, αλλά η Χίλαρι αρνήθηκε, γιατί φοβόταν ότι θα εγκατέλειπε τα όνειρά της. Το ζευγάρι χώρισε όταν Χίλαρι βρήκε δουλειά στην Ουάσινγκτον, ενώ ο Μπιλ επέστρεψε στο Αρκάνσας. Και όμως η ίδια η ζωή την οδήγησε στο Αρκάνσας και στην αγκαλιά του Μπιλ. Η Χίλαρι απέτυχε στις εξετάσεις της νομικής στην Ουάσινγκτον, αλλά πέρασε στις αντίστοιχες εξετάσεις της πολιτείας του Αρκάνσας. Τότε αποδέχθηκε και τη δεύτερη πρόταση γάμου του Μπιλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ