ΣΠΟΡ

Αποκλεισμό δια βίου από το ποδόσφαιρο και για τον Μπλάτερ εισηγείται η FIFA

Αποκλεισμό δια βίου από το ποδόσφαιρο και για τον Μπλάτερ εισηγείται η FIFA
Reuters/Arnd Wiegmann

Σοκαριστική είναι η εισήγηση της απαγόρευσης δια βίου ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο τόσο στον Μισέλ Πλατινί, όσο και τον Σεπ Μπλάτερ, από την Επιτροπή Ηθικής της FIFA, καθώς ξεκίνησε την εκδίκαση της υπόθεσης.


(Πηγή: Reuters/Arnd Wiegmann)

Προηγήθηκε την Κυριακή η παραπομπή και η έκθεση της, που κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, για παράνομο χρηματισμό του από τον πρώην πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ. Το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων βρέθηκε στους λογαριασμούς του Γάλλου παράγοντα, δίχως όμως τα απαραίτητα παραστατικά. Παρότι ο ίδιος υποστήριξε, ό,τι αφορούσε παρασχεθείσες συμβουλευτικές υπηρεσίες στην FIFA πριν από 9 χρόνια. Πολλοί όμως ήταν εκείνοι που συνέδεσαν τα χρήματα αυτά, με το σκάνδαλο διαφθοράς, που έχει ξεσπάσει μέσα στο 2015 και αφορά ανάμεσα στα άλλα και τις «υποψίες» για τις αναθέσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων σε Νότιο Αφρική (2010), Ρωσία (2018) και Κατάρ (2022).


(Πηγή: Reuters/Arnd Wiegmann)

Το απόγευμα η Γερμανική εφημερίδα Die Welt αποκάλυψε ότι ακριβώς την ίδια ποινή, ισόβιο αποκλεισμό από τα διοικητικά του ποδοσφαίρου, εισηγείται η Επιτροπή και για τον πρώην πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, που θα κληθεί και αυτός ενώπιον του αρμόδιου οργάνου.

Ο Γερμανός δικαστής Χανς Γιόακιμ Έκερτ, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, ξεκίνησε σήμερα την διαδικασία, ενώ ο Πλατινί έχει προσφύγει ήδη στο CAS, ενόψει και των προεδρικών εκλογών στην FIFA τον Φεβρουάριο. Και ο Μπλάτερ (ήδη σε απαγόρευση ενασχόλησης, μαζί με τον Πλατινί, για 90 ημέρες με τα του ποδοσφαίρου) αναμένεται να προσφύγει στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο. Η διαδικασία στην Επιτροπή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα, με την οριστική απόφαση. Και ενώ αρχικά υπήρξε η εκτίμηση για ποινή αποκλεισμού 7 χρόνων, πλέον τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά. Ο δικηγόρος του Μισέλ Πλατινί, Τιμπό Ντ Αλ, έκανε μια λακωνική δήλωση, ότι «αυτή η πρόταση είναι ένα σκάνδαλο».

Να τονίσουμε ότι οι παραπάνω "ποινές" αφορούν το "αθλητικό κομμάτι" της υπόθεσης και όχι το ποινικό, που είναι επίσης σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ