DEV CATEGORY

Πύκνωση στα αραιά μαλλιά με τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Πύκνωση στα αραιά μαλλιά με τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η πύκνωση μαλλιών λόγω τριχόπτωσης και αραίωσης είναι κάτι που απασχολεί μεγάλο μέρος του ανδρικού και του γυναικείου πληθυσμού. Αυτό που αναφέρει ο ασθενής ως «αραίωση», πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να δει το δέρμα του τριχωτού ανάμεσα από τα μαλλιά που έχουν απομείνει.

Όπως μας εξηγεί ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, εξειδικευμένος χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών, η πύκνωση είναι εφικτή και μάλιστα με τις τεχνικές της σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών, μπορούμε να προσφέρουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στον ενδιαφερόμενο”.

Σε πολλές περιπτώσεις ο χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών καλείται να μεταμοσχεύσει κάλυψη. Η μεταμόσχευση μαλλιών στις περιοχές αυτές αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για το χειρουργό και την ομάδα του για τους εξής λόγους:

  • Πρέπει να εξασφαλίσει πως υπάρχει ο απαραίτητος «ζωτικός χώρος» για μεταμόσχευση επιπλέον τριχοθυλακίωνστην αραιή περιοχή ώστε να μην υπάρχει ανησυχία για την επιβίωση των αραιών και «ευαίσθητων» τριχοθυλακίων που βρίσκονται ήδη στην περιοχή
  • Πρέπει να τοποθετήσει τα επιπλέον τριχοθυλάκια με απόλυτη ακρίβεια ώστε να μην τραυματιστούν τα «ευαίσθητα» τριχοθυλάκια της αραιής περιοχής

Αν ο ιατρός δεν μπορεί να κρίνει με ακρίβει ατον «ζωτικό χώρο» και να προστατεύεσει τα υπάρχοντα τριχθυλάκια, κινδυνεύει να τελικά θα προκαλέσει τέτοια βλάβη στα ήδη υπάρχοντα τριχοθυλάκια που το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αισθητικά «αραιότερο» από πριν!

left 1

up 1 copy

Τις περισσότερες φορές, τα άτομα που αναζητούν μεταμόσχευση εμφανίζουν τυπική τριχόπτωση και θέλουν να καλύψουν περιοχές του τριχωτού που δεν έχουν καθόλου μαλλιά. Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που θα επισκεφθούν το χειρουργό και θα έχουν διάχυτη αραίωση, άλλοι με πρωτοεμφανιζόμενη τριχόπτωση που εμφανίζουν κάποια αραιά αλλά όχι κενά σημεία, αλλά και γυναίκες με τριχόπτωση, με τυπική διάχυτη αραίωση. Οι ασθενείς αυτοί έχουν ακούσει πως με την επονομαζόμενη «πύκνωση» θα μεταμοσχευθούν τριχοθυλάκια ανάμεσα στα αραιά μαλλιά τους και θα έχουν πάλι πυκνά μαλλιά. Καθότι τα μαλλιά τους στην επιφάνεια έχουν κενά μεταξύ τους, οι ασθενείς θεωρούν πως ανάμεσα στα κενά αυτά μπορεί να μεταμοσχευθούν επιπλέον τριχοθυλάκια και να πυκνώσει η περιοχή.

Στην πραγματικότητα, αυτό που οι ασθενείς με τριχόπτωση πιστεύουν πως μπορεί να γίνει «τόσο απλά», είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στη σύγχρονη μεταμόσχευση στα μαλλιά, διότι ο κίνδυνος να τραυματιστούν ανεπανόρθωτα τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια στη λήπτρια περιοχή είναι σημαντικός. Η σημασία των τριχοθυλακίων που έχουν παραμείνει στη λήπτρια περιοχή, έστω και αν είναι αραιά, είναι τεράστια στην προσπάθεια του χειρουργού να δώσει τη βέλτιστη εικόνα και τα τριχοθυλάκια αυτά πρέπει να «προστατεύονται» με κάθε τρόπο. Στη σύγχρονη εποχή, την εποχή των αποτελεσματικών φαρμακευτικών αγωγών ενάντια στην τριχόπτωση, είναι σημαντικό να μη βλάπτεται ούτε ένα τριχοθυλάκιο στη λήπτρια περιοχή κατά την διαδικασία μεταμόσχευσης μαλλιών. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η εξαιρετική προσοχή όταν κανείς επεμβαίνει σε λήπτρια περιοχή με εναπομένοντα τελικά και ενδιάμεσα τριχοθυλάκια».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε μεταμόσχευση μαλλιών ανάμεσα σε υπάρχοντα μαλλιά;

AN 514

Dr. K. Aναστασάκης: Είναι σημαντικό ο ασθενής να γνωρίζει πως απαιτείται μια συγκεκριμένη πυκνότητα μαλλιών ώστε η διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών ενδιάμεσα σε αυτά να γίνει με ασφάλεια και συγχρόνως να δώσει μια αισθητικά σημαντική βελτίωση στη περιοχή. Κάθε τριχοθυλάκιο που μεταμοσχεύεται στη λήπτρια περιοχή χρειάζεται κάποιον ελάχιστο «ζωτικό χώρο» σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα τριχοθυλάκια και το αντίστροφο.

Προκειμένου να επέμβουμε σε μια περιοχή χωρίς να προκαλέσουμε βλάβη στα ήδη υπάρχοντα τριχοθυλάκια, θα πρέπει η υπάρχουσα πυκνότητα της περιοχής αυτής να διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο προκειμένου να έχουν ζωτικό χώρο και τα παλαιά και τα νέα τριχοθυλάκια. Αν προσπαθήσει κανείς να τοποθετήσει πολλά τριχοθυλάκια σε μια περιοχή όπου ήδη υπάρχουν μαλλιά τα οποία όμως, λόγω της τριχόπτωσης, είναι πιο λεπτά από τα τελικά (ενδιάμεσα τριχοθυλάκια), η όλη διαδικασία θα καταλήξει στο να καταστραφεί μεγάλος αριθμός ενδιάμεσων τριχοθυλακίων και τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια να αναπτυχθούν κανονικά. Αποτέλεσμα: Μια περιοχή που πριν είχε πυκνά αλλά λεπτά μαλλιά τώρα θα έχει λιγότερα και πιο χονδρά, αλλά η απώλεια των παλαιών, λεπτών τριχών είναι τόσο έντονη που μπορεί να αφήσει τον ασθενή με εικόνα μικρότερης κάλυψης από την προεγχειρητική εικόνα. Επίσης, τα ενδιάμεσα αυτά τριχοθυλάκια θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε κάποια φαρμακευτική αγωγή και ο ασθενής να είχε αναβάλει για πολλά χρόνια τη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων ή να είχε υποβληθεί σε μικρότερη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών.

Αυτό δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που αναφέρεται εξαιρετικά συχνά σε περιστατικά που ανέλαβαν άπειροι χειρουργοί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που εμφάνισαν αυτά τα αποτελέσματα να δυσφημούν δικαίως τον ιατρό και αδίκως τον κλάδο της μεταμόσχευσης μαλλιών. Πρέπει να τονιστεί πως η τεχνική «πύκνωσης μαλλιών» απαιτεί μεγάλη εμπειρία και δεν πρέπει να δοκιμάζεται από άπειρους χειρουργούς.

H σημαντικότερη παράμετρος που πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση είναι η ατραυματική τοποθέτηση των μοσχευμάτων στη λήπτρια περιοχή και όλες οι διαδικασίες της μεταμόσχευσης μαλλιών πρέπει να μην τραυματίζουν τα ήδη υπάρχοντα τριχοθυλάκια.

Με ειδικό βιντεο-μικροσκόπιο χειρουργός πρέπει να ελέγξει τα χαρακτηριστικά των τριχών στη λήπτρια περιοχή και με το πρόγραμμα μέτρησης micro-διαστάσεων μπορεί να μετρήσει τη διάμετρο των τριχών προκειμένου να γνωρίζει με ακρίβεια την πυκνοτητα και το ποσοστό των τριχοθυλακίων που είναι τελικά και ενδιάμεσα, και πώς να τα προστατευσει

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν τεχνικές για την καλύτερη επιβίωση των προϋπαρχόντων τριχοθυλακίων στη λήπτρια περιοχή;

Dr. K. Aναστασάκης: Εκτός από τη διατήρηση του αναγκαίου «περιμετρικού ζωτικού χώρου», τα τριχοθυλάκια που έχουν παραμείνει στη λήπτρια περιοχή θα πρέπει να προστατευθούν από τον άμεσο τραυματισμό που προκαλείται από το εργαλείο δημιουργίας υποδοχών, από τη βλάβη που μπορεί να δημιουργήσει το εργαλείο στο μικρο-αγγειακό δίκτυο και από το γενικότερο τραυματισμό της λήπτριας περιοχής που θα προκαλέσει την έκκριση φλεγμονωδών μορίων (stress factors) στο μικρο-περιβάλλον των τριχoθυλακίων.

Επιπλέον τεχνικές λεπτομέρειες για την προστασία των προϋπαρχόντων τριχοθυλακίων είναι οι παρακάτω:

  1. Μεγάλη προσοχή ώστε οι υποδοχές να είναι ανάμεσα από τα υπάρχοντα μαλλιά και να μην τα τραυματίζουν
  2. Χρήση όσο το δυνατόν μικρότερων εργαλείων δημιουργίας υποδοχών, κατά προτίμηση micro-blades
  3. Δημιουργία ρηχών και «στενών» υποδοχών προκειμένου να προστατευτεί το αγγειακό δίκτυο
  4. Οι υποδοχές πρέπει να ακολουθούν τη γωνία και τη φορά των προϋπαρχόντων τριχών

Ερώτηση: Θα φαίνεται οτι έχει κάνει μεταμόσχευση μαλλιών αυτός που θα υποβληθεί σε αυτή;

Dr. K. Aναστασάκης: Η μεταμόσχευση μαλλιών θα περάσει εντελώς απαρατήρητη, εφόσον γίνει από κάποιον εξειδικευμένο γιατρό και σε έναν ειδικά εξοπλισμένο χώρο για αυτήν ακριβώς την επέμβαση. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε μία σωστή επιλογή ενός γιατρού, ο οποίος θα σας εμπνεύσει την εμπιστοσύνη και με τις γνώσεις του αλλά και με την αισθητική του αντίληψη.

Ερώτηση: Το κόστος της μεταμόσχευσης μαλλιών στην περίπτωση της πύκνωσης είναι ακριβότερο;

Dr. K. Aναστασάκης: Το κόστος της μεταμόσχευσης μαλλιών εξαρτάται από δύο παραμέτρους: Τον αριθμό των μοσχευμάτων που θα χρειαστούμε για ένα πυκνό αποτέλεσμα και την τεχνική την οποία θα χρησιμοποιήσουμε. Στην τεχνική FUT μπορούμε σε μία συνεδρία να αφαιρέσουμε ακόμη και τέσσερις χιλιάδες μοσχεύματα. Ενώ στην τεχνική FUE θα χρειαστούμε τρεις συνεδρίες για τον ίδιο αριθμό μοσχευμάτων. Οπότε, ανάλογα με την τεχνική και ανάλογα με τον αριθμό των συνεδριών, θα αλλάξει και το κόστος της επέμβασης. Σε κάθε περίπτωση, στην Anastasakis Hair Clinic έχουμε το προσωπικό, την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία να προσφέρουμε το πιο πυκνό αποτέλεσμα στην πιο προσιτή τιμή εφάμιλλο κλινικών σε ΗΠΑ και Ευρώπη που έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με την κλινική μας, αναλαμβάνουν εξίσου δύσκολα super-mega-sessions αλλά οι τιμές τους είναι 3 με 5 φορές ακριβότερες!

dr anastasakis hair transplant surgeon greece 1024x532

O Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, PhD, είναι ο επιστημονικός διευθυντής της Anastasakis Hair Clinic και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μεταμόσχευσης και Αποκατάστασης Τριχωτού (ΕΛΑΜΑΤ). Είναι Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου και μέλος των:

  • American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS)
  • International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS)

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης είναι ο συγγραφέας του ιατρικού βιβλίου 901 σελίδων, με τίτλο "Ανδρογενετική αλωπεκία από Α έως Ζ", τον πιο ενημερωμένο οδηγό για την τριχόπτωση και τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Ο Dr. Αναστασάκης εφαρμόζει και τις δύο τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών, FUE & FUT. Ως δέσμευση για τις δεοντολογικές και ιατρικές απαιτήσεις που αναφέρει η ISHRS & ABHRS, ο Dr. Αναστασάκης εκτελεί όλα τα χειρουργικά βήματα σε κάθε μεταμόσχευση μαλλιών και μόνον αυτός.

Για περισσότερες πληροφορίες και για ραντεβού με τον ιατρό μπορείτε να επισκεφτείτε το ιατρείο του Κηφισίας 312 & Παλαιολόγου 1 στο Χαλάνδρι, τηλ. 210-270.80.98

ΔΗΜΟΦΙΛΗ