DEV CATEGORY

Covid-19: Η νέα εργασιακή πραγματικότητα και το «υβριδικό» μοντέλο που ζητούν οι εργαζόμενοι

Covid-19: Η νέα εργασιακή πραγματικότητα και το «υβριδικό» μοντέλο που ζητούν οι εργαζόμενοι

Έχουν περάσει περίπου οκτώ μήνες έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού και όπως όλα δείχνουν, πολλές από τις αλλαγές που έφερε στη ζωή μας, ήρθαν για να μείνουν σε αρκετούς τομείς που μας αφορούν και δη, τον εργασιακό.

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα που δημιούργησε ουσιαστικά η πανδημία, μας ωθεί να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε. Αυτός είναι ο λόγος που με βάση τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, η ασφάλεια, η ψηφιακή τεχνολογία και κυρίως, η ευελιξία έρχονται τώρα σε πρώτο πλάνο στον εργασιακό τομέα.

Πράγματι, οι αλλαγές που χρειάστηκε να βιώσουν οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο ήταν πολλές. Ξαφνικά τα σπίτια τους μετατράπηκαν σε χώρους εργασίας και η χρήση της τεχνολογίας έγινε απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασία τους. Πώς αντιμετωπίζουν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι τη νέα αυτή πραγματικότητα; Ποιο είναι το νέο εργασιακό μοντέλο που φαίνεται πως διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και τι θέλουν και αναζητούν οι εργαζόμενοι σήμερα λόγω Covid-19;

ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΝPOWER

Ασφάλεια, υγεία, ευελιξία και διακράτηση της εργασίας σε πρώτο πλάνο

Όπως όλα δείχνουν, η μετάβαση σε αυτή τη νέα εργασιακή πραγματικότητα, δεν είναι εύκολη υπόθεση, με τους περισσότερους εργαζόμενους να αναζητούν τώρα επιλογές που μπορούν να τους επιτρέψουν να εξισορροπήσουν καλύτερα την εργασία και την προσωπική τους ζωή. Η νέα έρευνα της ManpowerGroup, της κορυφαίας διεθνώς εταιρείας παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, αναφορικά με το μέλλον των εργαζόμενων στη νέα αυτή πραγματικότητα, είναι σίγουρα αποκαλυπτική.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε σε 8.000 άτομα σε οκτώ χώρες παγκοσμίως, οι περισσότεροι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η κρίση του Covid-19 σηματοδοτεί το τέλος της πλήρους απασχόλησης στο γραφείο. Για αυτό και οι περισσότεροι -για την ακρίβεια οκτώ στους δέκα εργαζόμενους- προτιμούν ένα «υβριδικό» μοντέλο εργασίας με το οποίο θα μπορούν να εξασφαλίζουν την εξισορρόπηση εργασίας και οικογένειας. Ένα μοντέλο το οποίο μπορεί επίσης να αποδειχθεί ωφέλιμο και για τις εταιρείες, αφού είναι πιο οικονομικά αποδοτικό.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup «Το Μέλλον των Εργαζομένων, από τους Εργαζόμενους: Κάνοντας τη Νέα Πραγματικότητα Καλύτερη για Όλους», οι περισσότεροι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εμφανίζονται ανήσυχοι την περίοδο που διανύουμε σχετικά με μία σειρά από ζητήματα. Το πρώτο σχετίζεται με τη διασφάλιση της προσωπικής τους υγείας και φυσικά των οικογενειών τους, το δεύτερο έχει να κάνει με τη διατήρηση της ευελιξίας που απέκτησαν τους τελευταίους μήνες (όταν και η τηλεργασία έγινε μέρος της καθημερινότητάς τους) και το τρίτο αφορά στη διακράτηση της εργασίας τους, με την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές να είναι μεγάλη τους τελευταίους μήνες σε πολλούς κλάδους.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά διαφέρουν από γενιά σε γενιά και ανάλογα με την προσωπική κατάσταση των εργαζόμενων. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι της Gen Z είναι πιο πρόθυμοι να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους για να αναπτύξουν την καριέρα τους και να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο (51%), την ώρα που οι Millennials εμφανίζονται λιγότερο θετικοί (38%). Όσο για τους εργαζόμενους γονείς, οι γυναίκες είναι σύμφωνα με την έρευνα πιο αρνητικές για την επιστροφή στον χώρο εργασίας.

Από την εξειδίκευση στην τεχνολογία και ένα νέο «υβριδικό» μοντέλο εργασίας

Κατά πόσο ωφελεί, λοιπόν, τους εργαζόμενους η νέα εργασιακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται; Ποια είναι τα μέτρα που αξίζει να λάβουν οι εταιρείες και οι οργανισμοί προκειμένου να κάνουν πιο ομαλή την επιστροφή στη νέα κανονικότητα και πώς η πανδημία του Covid-19 φέρεται να επηρεάζει τη ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού και την εξεύρεση ταλέντων στις μέρες μας;

Το CNN Greece επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία της ManpowerGroup Ελλάδας στην Αθήνα και μίλησε με εξειδικευμένα στελέχη της αλλά και με τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της ManpowerGroup στη χώρα μας, Χαράλαμπο Καζαντζίδη, για νέο εργασιακό τοπίο που διαμορφώνει η πανδημία του Covid-19.

Για τον ίδιο τον κ. Καζαντζίδη, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που εμφανίστηκαν στην αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας, ήταν ο ανασχεδιασμός στη ζήτηση δεξιοτήτων. Όπως εξήγησε, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται αύξηση ζήτησης για ρόλους με πιο εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και για εργαζόμενους που υποστηρίζουν τον εφοδιασμό των αγαθών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, τα εργοστάσια και τα κέντρα διανομής.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρείες και τους οργανισμούς φαίνεται πως είναι η διαχείριση των ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται απομακρυσμένα. Για την ManpowerGroup πάντως, αυτό είναι κάτι που κατάφερε να διαχειριστεί από την πρώτη στιγμή, προχωρώντας στην εξειδίκευση σε επτά επιχειρηματικούς τομείς (πληροφορική, μάρκετινγκ και λιανικό εμπόριο, πωλήσεις, admin-office, customer service, warehousing και logistics, finance, accounting και engineering) και παράλληλα, διπλασιάζοντας τις επενδύσεις στην τεχνολογία, γεγονός που συνέβαλλε στην ενίσχυση της υποστήριξης της απομακρυσμένης εργασίας.

Εξειδίκευση, τεχνολογία και ένα νέο «υβριδικό» μοντέλο εργασίας. Αυτό είναι, όπως φαίνεται, το τρίπτυχο της επιτυχίας στη νέα εργασιακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Είναι στα χέρια των σύγχρονων εργοδοτών να διαμορφώσουν ένα καλύτερο, πιο ευέλικτο και σίγουρα πιο ψηφιακό αύριο για τους εργαζόμενούς τους, ένα αύριο που συνδυάζει φυσική και εξ αποστάσεως εργασία και μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο και για τις ίδιες τις εταιρείες.

Ας δούμε, λοιπόν, την κρίση ως ευκαιρία για μία καλύτερη και πιο ευέλικτη εργασιακή πραγματικότητα. Όλα αυτά μέσα από την καλύτερη και πιο άμεση εύρεση και διαχείριση ταλέντων και βάζοντας την ασφάλεια και την ευελιξία σε πρώτο πλάνο.