SPONSORED ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FinQuest: Ευφάνταστες λύσεις για τον τραπεζικό τομέα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Καινοτομίας

FinQuest: Ευφάνταστες λύσεις για τον τραπεζικό τομέα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Καινοτομίας

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τραπεζικό τομέα, να διαγνώσουν τυχόν αδυναμίες του, να διδαχθούν από καταξιωμένα στελέχη του και να δοκιμάσουν οι ίδιοι τις δυνάμεις τους, δίνει σε νέους επιχειρηματίες ο Διεθνής Διαγωνισμός Καινοτομίας FinQuest by Alpha Bank.

Στη φετινή, δεύτερη διοργάνωση κατατέθηκαν περισσότερες από εβδομήντα συμμετοχές από νεοφυείς επιχειρήσεις που προέρχονταν από δεκατρείς διαφορετικές χώρες. Κάθε μία από τις συμμετοχές αυτές ήταν και μία καινοτόμα πρόταση, βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, με στόχο να βελτιώσει τις παρεχόμενες τραπεζικές υπηρεσίες.
Φρέσκιες ιδέες, πρωτότυπες λύσεις, καινοτόμα προγράμματα, από ανθρώπους που ίσως και να μην έχουν καμία «απευθείας» σχέση με τον χώρο, διαθέτουν όμως την κατάρτιση και ιδίως, τη δημιουργική σκέψη, ώστε να προτείνουν και να εφαρμόσουν τις καταλληλότερες λύσεις. Με προσεγμένη εργασία, με όραμα για το μέλλον, με συγκεκριμένη κατεύθυνση, όλοι οι συμμετέχοντες ανεβάζουν το επίπεδο του διαγωνισμού, αλλά και τον ίδιο τον τραπεζικό τομέα, που έχει την ευκαιρία να τροφοδοτηθεί με λύσεις που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες στο έπακρο και προέρχονται από μία διαφορετική, καινούρια οπτική.
Τελική φάση με mentoring, coaching και εξειδικευμένα workshop

Στην τελική φάση του φετινού διαγωνισμού FinQuest by Alpha Bank προκρίθηκαν επτά προτάσεις, με τους ανθρώπους που τις εμπνεύστηκαν και τις έκαναν πραγματικότητα να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκ των έσω τον κόσμο των χρηματοοικονομικών. Η φάση Accelerator του διαγωνισμού, διάρκειας πέντε εβδομάδων, έδωσε σε αυτές τις επτά ομάδες την ευκαιρία να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, να τελειοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους και να ολοκληρώσουν το έργο τους. Διότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν την πρότασή τους με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών, σε στοχευμένα workshops, μέσω των οποίων είχαν τη δυνατότητα να διευρύνουν τις σκέψεις, τους ορίζοντες, ακόμα και το ίδιο το πεδίο δράσης τους.

Εφαρμογές και υπηρεσίες από τους επτά φιναλίστ του διαγωνισμού, με σκοπό να βελτιώσουν το Customer Experience της Τράπεζας, έγιναν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης στη φάση αυτή, τελειοποιήθηκαν κατά το δυνατόν, μέσα από την υποστήριξη και την καθοδήγηση της μεγάλης ομάδας μεντόρων και coaches του διαγωνισμού. Αμέσως μετά, στο τελικό Pitch-Event του διαγωνισμού, παρουσιάστηκαν και οι επτά προτάσεις στην καλύτερη εκδοχή τους, ώστε να διεκδικήσουν, οι τρεις από αυτές, πέρα από τη σπουδαία εμπειρία της φάσης Accelerator και ένα από τα τρία μεγάλα, χρηματικά βραβεία του FinQuest by Alpha Bank.

Διαχείριση επενδύσεων, Open Banking και άμεση πιστοληπτική αξιολόγηση
Πράγματι, ο τελικός διεξήχθη ψηφιακά στις 9 Δεκεμβρίου και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 300 ατόμων, που παρακολούθησαν το γεγονός online. Με την υποστήριξη του Found.ation και άλλων εννέα συνεργατών, η κορυφαία στιγμή του FinQuest by Alpha Bank ανέδειξε τρεις νικητές, τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις που παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις, με δυναμική να ενταχθούν στις παρεχόμενες υπηρεσίες της Alpha Bank και να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία των πελατών.

Στην πρώτη θέση και το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Wealthyhood των Αλέξανδρου Χριστοδουλάκη και Κωνσταντίνου Φαλιάγκα, με έδρα στην Αγγλία και την Ελλάδα, παρουσιάζοντας μία έξυπνη και καινοτόμο εφαρμογή διαχείρισης επενδύσεων. Το έπαθλο των 3.000 ευρώ της δεύτερης θέσης πήρε η ομάδα Finqware των Cosmin Cosma, Elena Cosma, Danut Covalciuc, με έδρα στη Ρουμανία, με μία Cloud based, εξατομικευμένη πλατφόρμα για Open Banking, ενώ το έπαθλο των 2.000 ευρώ της τρίτης θέσης απονεμήθηκε στην ελληνική ομάδα Finloup, των Αντώνη Πρέντζα, Μάριου Νούτσου, Κυριάκου Γεωργίου και Στέλιου Γασπαρινάτου, που παρουσίασαν μία πλατφόρμα πιστοληπτικής αξιολόγησης και παροχής μικροδανείων στο σημείο πώλησης, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Ψηφιακό event υψηλού επιπέδου

Το τελικό Pitch-Event του FinQuest ήταν μία «γεμάτη» και ενδιαφέρουσα εκδήλωση, καθώς μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν διάφορα βίντεο σχετικά με τον διαγωνισμό, ενώ ένας εκ των περσινών νικητών είχε τη δυνατότητα να μιλήσει για την εμπειρία του μέσω του διαγωνισμού και όσων ακολούθησαν. Παράλληλα, το κοινό που παρακολουθούσε συμμετείχε σε online ψηφοφορίες για διάφορα ζητήματα και έκανε ερωτήσεις τόσο προς τη διοργάνωση όσο και στους διαγωνιζόμενους, δίνοντας έναν ακόμα πιο ζωντανό τόνο στην εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελική απόφαση προέκυψε από την αξιολόγηση οκταμελούς κριτικής επιτροπής την οποία συγκρότησαν οι Άρης Γεωργόπουλος από τη Vodafone, Γιώργος Δουκίδης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου από τη Velocity Partners, Ευάγγελος Καλαμάκης από την Alpha Bank, Χάρης Λιναρδάκης από την ΙΒΜ, Αλμπέρτος Μπουρλάς από τη Microsoft, Δαμιανός Χαραλαμπίδης από την Alpha Bank και Νίκος Χριστοδούλου από τη Deloitte. Η επιτροπή κατέληξε στην τελική κατάταξη του διαγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψιν τέσσερα κριτήρια: Τον εντοπισμό συγκεκριμένου προβλήματος ή κενού στην αγορά που η εφαρμογή/λύση καλείται να αντιμετωπίσει, τον βαθμό καινοτομίας της εφαρμογής, την ευκολία υλοποίησής της και τον αντίκτυπο σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση πραγματικών αναγκών της τράπεζας ή/και των πελατών της.

FinQuest by Alpha Bank: Εξωστρέφεια, καινοτομία, τεχνολογική εξέλιξη

Μία κορυφαία τράπεζα, που αποδεικνύει εμπράκτως την εξωστρέφειά της, απευθυνόμενη σε νεοφυείς επιχειρήσεις όλου του κόσμου, αναζητώντας καινοτόμες λύσεις, που θα προωθήσουν την τεχνολογική εξέλιξη, θα ενσωματωθούν στις προσφερόμενες υπηρεσίες της και θα εξελίξουν την τραπεζική εμπειρία για τους πελάτες της.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Καινοτομίας FinQuest by Alpha Bank καθιερώνεται στον τραπεζικό τομέα ως μια ευκαιρία φρέσκιας πνοής, για καινοτόμες λύσεις, με τεχνολογική επάρκεια και γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη.