DEV CATEGORY

Η Κυκλική Οικονομία και η σημασία της ανακύκλωσης συσκευασιών

Η Κυκλική Οικονομία και η σημασία της ανακύκλωσης συσκευασιών
Pexels

Στην εποχή της πράσινης μετάβασης το μοντέλο ανάπτυξης που είναι ευρύτερα γνωστό ως «κυκλική οικονομία» αποτελεί ένα βασικό συστατικό του νέου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου οικονομικού σχεδιασμού.

Είναι ένα «πράσινο μοντέλο» παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο περιλαμβάνει την ανταλλαγή, εκμίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να παραταθεί ο κύκλος ζωής τους. Μάλιστα, ειδικά όσον αφορά την ανακύκλωση, σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία ΤΕΧΑΝ, αυτή είναι σημαντικό να γίνεται με καθολική συμμετοχή των πολιτών, «έτσι ώστε να γίνει η ανακύκλωση τρόπος ζωής».

Στην πράξη, στόχος του νέου αυτού μοντέλου ανάπτυξης είναι η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με λιγότερους και πιο «πράσινους πόρους», δηλαδή με την ελαχιστοποίηση ή και τον μηδενισμό των αποβλήτων σε όλα τα στάδια παραγωγής, αλλά και μετά το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων.

Παράλληλα, η κυκλική οικονομία αποτελεί αναγκαία και απαραίτητη συνιστώσα στην προσπάθεια μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα. Η δυναμική της στην κλιματική μετάβαση είναι τεράστια, καθώς σύμφωνα με το Circularity Gap Report 2021 τα 2/3 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζονται με διαχείριση υλικών, ενώ ο διπλασιασμός κυκλικότητας της παγκόσμιας οικονομίας (από το 8,6% που είναι σήμερα) θα αρκούσε για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς.

Με την κυκλική οικονομία ενισχύεται η παραγωγικότητα των πόρων, μειώνεται η εξάρτηση από μη ανανεώσιμους πόρους και κρίσιμες πρώτες ύλες, εξοικονομείται κόστος και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση συσκευασιών

Ανακύκλωση είναι η διάσωση ενός υλικού που, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και μοιάζει άχρηστο, δεν έχει χάσει την αξία του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ ακόμα. Έτσι, αντί να απορριφθεί στο περιβάλλον, αυτό επιστρέφει στον οικονομικό κύκλο, επιτυγχάνοντας προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτή τη στιγμή παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 2.5 δισ. τόνοι αποβλήτων, ετησίως, για να μπορέσει αυτός ο αριθμός να περιοριστεί και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι απαραίτητη η ανακύκλωση.

Με αυτό τον τρόπο, ένα υλικό που ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και μοιάζει άχρηστο, δεν έχει χάσει την αξία του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ ακόμα. Έτσι, αντί να απορριφθεί στο περιβάλλον, επιστρέφει στον οικονομικό κύκλο, επιτυγχάνοντας προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να προσπεράσει κανείς την ανακύκλωση συσκευασιών, η οποία είναι σημαντική & απαραίτητη στην μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία.

Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίαςΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην περίπτωση του αλουμινίου υπάρχουν πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς ανακυκλώνοντας το επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Το πλαστικό μπουκάλι δεν διασπάται εύκολα στη φύση, την ώρα που η παραγωγή του είναι πολύ επιβαρυντική, ενώ το γυαλί, παρότι δεν αποσυντίθεται στην φύση, η ανακύκλωση του μπορεί να γίνεται αενάως και τα οφέλη της είναι πολλαπλά. Αντίστοιχα, η ζήτηση για χαρτί αυξάνεται συνεχώς και άρα και η ξυλεία που απαιτείται για την παραγωγή του. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί με την ανακύκλωση του.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤΕΧΑΝ με την ανακύκλωση:

  • 1.000 κιλών χαρτιού:

δεν κόβονται 17 δέντρα και εξοικονομούνται 130 κιλά πετρελαίου, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του χαρτιού.

  • 1.000 κιλών γυαλιού

δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιοτόπων καιεξοικονομούνται 12 κιλά πετρελαίου, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του γυαλιού.

  • 1.000 κιλών αλουμινίο

δεν γίνεται εξόρυξη 4,57 τόνων βωξίτη καιεξοικονομούνται 700 κιλά πετρελαίου, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του αλουμινίου

  • 1.000 κιλών πλαστικού

δεν θα απαιτηθούν 500 έτη για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον οι ποσότητες αυτές και δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου