DEV CATEGORY

Ανακαλύπτοντας το βιώσιμο και κοινωνικό πρόσωπο της μόδας με «οδηγό» το Skip

Ανακαλύπτοντας το βιώσιμο και κοινωνικό πρόσωπο της μόδας με «οδηγό» το Skip

Τα δεδομένα γύρω από τη βιομηχανία της μόδας είναι ανησυχητικά για το περιβάλλον και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως κατατάσσεται στη 2η θέση των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών, μετά τη βιομηχανία πετρελαίου. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ρούχα απορρίπτονται στα σκουπίδια, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν συνάνθρωποι μας που στερούνται τα αυτονόητα – για τους πολλούς – αγαθά, όπως είναι η επαρκής ένδυση τους.

Έχοντας κατά νου την κατάσταση αυτή, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, είναι καιρός να αλλάξουμε τις προτιμήσεις μας, αλλά και τον τρόπο σκέψης μας. Νέοι όροι, όπως η βιωσιμότητα και το sustainability, γίνονται μέρος της καθημερινότητας μας και αποτελούν μια φιλοσοφία γύρω από την οποία χτίζονται νέες δράσεις εταιριών για την αποτροπή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Η Κοινωνική Ντουλάπα Skip οδηγεί τις δράσεις μας στον τομέα αυτό, προσκαλώντας μας να γίνουμε μέρος της αλλαγής, προσφέροντας απλώς ρούχα που δεν χρειαζόμαστε και δίνοντάς τους έτσι, μια «δεύτερη ζωή»

Με το Skip τα ρούχα μας κερδίζουν μια «δεύτερη ζωή»

Η Κοινωνική Ντουλάπα Skip δημιουργήθηκε το 2022, σε συνεργασία με την οργάνωση Fabric Republic, για να κάνει αυτό ακριβώς, να δίνει «δεύτερη ζωή» στα ρούχα μας, να προστατεύει το περιβάλλον και να προσφέρει στον συνάνθρωπο, στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα, με τους ειδικούς συλλέκτες ρούχων σε σχήμα T-shirt και διακοσμημένους από street artists, σε 5 κεντρικά σημεία της Αθήνας, καλεί τον κόσμο να συνεισφέρει στο σκοπό της: Να ανακυκλώνει ρούχα και να τα διανέμει σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Είτε βρισκόμαστε στον Άλιμο, είτε στις περιοχές Ζωγράφου και Νέα Ερυθραία, είτε στο ΟΑΚΑ, είτε τριγύρω από το The Ellinikon Experience Park, μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας την τσάντα με τα ρούχα που είχαμε ξεχασμένα στο πίσω μέρος της ντουλάπας μας, διότι σίγουρα θα βρούμε στο δρόμο μας μία «ντουλάπα» ανακύκλωσης να τα τοποθετήσουμε.

Ποια είναι η διαδικασία; Εμείς επιλέγουμε τα ρούχα που θέλουμε να δώσουμε διότι δεν τα χρειαζόμαστε πια και τα τοποθετούμε στον ειδικό κάδο της «ντουλάπας» Skip που βρίσκεται κοντά μας. Στην συνέχεια, αναλαμβάνει δράση το Skip στις εγκαταστάσεις της Fabric Republic. Τα ρούχα που συλλέγονται από τις Κοινωνικές Ντουλάπες πλένονται με απορρυπαντικά Skip και η Fabric Republic τα διαθέτει, καθαρά και ξεδιαλεγμένα, σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, τον τελευταίο χρόνο συγκεντρώθηκαν πάνω από 25 τόνοι ρούχα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία!

Στόχος, τώρα είναι να τοποθετηθούν πέντε επιπλέον συλλέκτες ρούχων της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip, εντός της Αττικής, ενισχύοντας τον θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η περιβαλλοντική συνείδηση του Skip ως «σύμμαχος» της βιώσιμης μόδας

Η έννοια της βιώσιμης μόδας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το Skip και αυτό είναι φανερό από τον περιβαλλοντικό του χαρακτήρα.

Μέσω της δράσης της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip, μειώνει την εκπομπή CO2 που απαιτείται για την παραγωγή νέων ρούχων, μένοντας σύμμαχος της μόδας που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Και για να μιλήσουμε και με αριθμούς, μέχρι σήμερα ο πλανήτης μας «γλίτωσε» 1.355 τόνους CO2, απλώς από την επαναχρησιμοποίηση παλιών ρούχων. Πρόκειται για μία αποτελεσματική πρακτική της κυκλικής οικονομίας, που καλούμαστε όλοι να υποστηρίξουμε, δίνοντας στα ρούχα μας μια δεύτερη ευκαιρία.

Η βιωσιμότητα είναι το μέλλον, διότι οι πόροι που διαθέτει ο πλανήτης μας δεν είναι απεριόριστοι και οφείλουμε να τους προστατέψουμε. Ως καταναλωτές, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχει ο καθένας μας, καθώς κάθε αγορά μας είναι μια «ψηφοφορία». Το Skip, ήδη εδώ και ένα χρόνο, σε συνεργασία με τον οργανισμό Fabric Republic «ψηφίζει» τη βιωσιμότητα, υποστηρίζοντας την, με την δράση της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip και το παράδειγμα αυτό, οφείλουμε να ακολουθήσουμε όλοι!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Ανοίγουμε την ντουλάπα μας, ανοίγουμε την καρδιά μας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ