ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιώσιμη ανάπτυξη με υπεύθυνη διαχείριση του νερού: Νέος σταθμός για το πρόγραμμα Zero Drop

Βιώσιμη ανάπτυξη με υπεύθυνη διαχείριση του νερού: Νέος σταθμός για το πρόγραμμα Zero Drop

Το νερό είναι πολύτιμος φυσικός πόρος για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, που στρέφεται σήμερα στην ορθότερη διαχείρισή του. Με πρωτοβουλίες και πρωτοποριακά προγράμματα, με νέα φιλοσοφία και στάση ζωής, καθένας μας αντιλαμβάνεται πως η υπεύθυνη κατανάλωση του νερού και η προστασία των υδατικών πόρων της Γης, μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Στην πορεία αυτή, πρωτοπόρος καθίσταται η The Coca-Cola Company, με προγράμματα υπεύθυνης κατανάλωσης του νερού και επιστροφής του στον Άνθρωπο: Το 2022 αναπληρώθηκε από την εταιρεία, παγκοσμίως, περισσότερο από 159% του νερού που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της, επιστρέφοντας 291 δισεκατομμύρια λίτρα νερού στις τοπικές κοινότητες και τον πλανήτη συνολικά. Η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, υλοποιώντας το καινοτόμο πρόγραμμα «Zero Drop», που αποδεικνύει στην πράξη πως για την εταιρεία «κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη», καθώς η υπεύθυνη διαχείριση και διαφύλαξη του νερού αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης και εξοικονόμησης υδατικών πόρων

Η Coca-Cola στην Ελλάδα υλοποιεί μία 360° στρατηγική αναφορικά με την καταλληλότερη διαχείριση του νερού, η οποία περιλαμβάνει την ανεύρεση καινοτόμων λύσεων για τη διασφάλιση της επάρκειας, την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την αποδοτικότερη διαχείριση, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή του, καθώς και την εκπαίδευση της κοινωνίας για την υπεύθυνη διαχείριση. Τα τελευταία 17 χρόνια, η Coca-Cola στην Ελλάδα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 80 έργα προστασίας και επάρκειας νερού σε 38 ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει χιλιάδες πολίτες, διασφαλίζοντας δισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως για τις τοπικές κοινωνίες.

Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, υλοποιείται από την Coca-Cola στην Ελλάδα το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop», σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation). Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2022 και περιλαμβάνει καινοτόμες λύσεις για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας, τόσο ειδικά για τις τοπικές κοινωνίες όσο και γενικότερα, για τη διαφύλαξη του νερού, ως πολύτιμου φυσικού πόρου.

Το «Zero Drop» εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2022 στη Φολέγανδρο, με στόχο το νησί να καταφέρει μελλοντικά να έχει μηδενικές απώλειες νερού. Πράγματι, μέσω τεχνικών παρεμβάσεων, εκσυγχρονίστηκε το δίκτυο νερού και αυξήθηκε η υδατική επάρκεια του νησιού, ενώ εξοικονομούνται ετησίως εκατομμύρια λίτρα νερό για κατοίκους και επισκέπτες.

Την επόμενη χρονιά, τον Ιούνιο του 2023, το «Zero Drop» ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, με στόχο να επιτευχθούν μηδενικές απώλειες νερού για τον Δήμο, έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας. Πράγματι, χάρη στις τεχνικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και στην κοινότητα Βουτών, διαφυλάσσονται πλέον, ετησίως, εκατομμύρια λίτρα νερού, με απτά οφέλη για τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής, καθώς επιτεύχθηκε η βελτίωση του συστήματος άρδευσης και ύδρευσης.

Νέος σταθμός για το «Zero Drop» ο Δήμος Τανάγρας– Τα οφέλη για την περιοχή

Λίγο πριν το τέλος του 2023, επόμενος σταθμός για το «Zero Drop» ήταν ο Δήμος Τανάγρας. Με τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών εξοικονόμησης νερού στον δημόσιο τομέα – οι οποίες αρχικά εφαρμόστηκαν σε εγκαταστάσεις του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή – το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υλοποίηση τεχνικών παρεμβάσεων που εστιάζουν στην ανακυκλοφορία και επαναχρησιμοποίηση του νερού πλύσης των φίλτρων στη μονάδα επεξεργασίας νερού στη δημοτική κοινότητα Καλλιθέας, στον Δήμο Τανάγρας, η οποία τροφοδοτείται από τον Μόρνο και υδροδοτεί τις Δημοτικές Κοινότητες Άρματος, Καλλιθέας, Ασωπίας και Τανάγρας.

Έτσι, με την εφαρμογή του «Zero Drop», ωφελούνται πολλαπλώς οι κάτοικοι μέσα από την εξοικονόμηση εκατομμυρίων λίτρων πόσιμου νερού ετησίως, με μηδενικές απώλειες νερού και εξοικονόμηση ενέργειας για τη μονάδα επεξεργασίας νερού της Καλλιθέας. Γενικότερα, επίσης, ο Δήμος ωφελείται ποικιλοτρόπως, λόγω της μικρότερης κατανάλωσης νερού και ενέργειας που απαιτείται για την άντλησή του.

Παράλληλα, υλοποιούνται προγράμματα για την ευαισθητοποίηση του κοινού, με στόχο την εξοικονόμηση και υπεύθυνη χρήση του νερού στο σπίτι, με ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε μαθητές, σχετικά με τον κύκλο του νερού, τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς και την υπεύθυνη χρήση του νερού στην καθημερινότητά μας.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 και το έργο παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, στην οποία η κυρία Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas, επισήμανε πως, η υπεύθυνη διαχείριση και διαφύλαξη του νερού αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, η ίδια αναφέρθηκε στη δέσμευση της εταιρείας να συνεχίζει την προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης «ώστε το ανεκτίμητο αυτό αγαθό να είναι πάντα διαθέσιμο σε όλους, καθώς κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια εκδήλωση, η κυρία Αγγελική Πατρούμπα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον, στάθηκε στη σημασία που έχει η συγκεκριμένη επέκταση του «Zero Drop» στο Σχηματάρι, καθώς εκεί βρίσκεται «η καρδιά της παραγωγικής δραστηριότητας της Coca-Cola Τρία Έψιλον», όπως ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας: «Δημιουργούμε και επιστρέφουμε αξία στον τόπο όπου δραστηριοποιούμαστε, απασχολώντας περισσότερους από 400 εργαζόμενους, καλλιεργώντας προοπτικές ανάπτυξης στην τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας την τοπική κοινότητα και προστατεύοντας το οικοσύστημά μας».

Εκ μέρους του GWP-Med, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Βαγγέλης Κωνσταντιανός, αναφέρθηκε αναλυτικά στην καινοτόμο τεχνολογία για την αποτελεσματική ανακύκλωση του νερού που εφαρμόστηκε, εξηγώντας πως «τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, 15% εξοικονόμηση νερού και ως 7% εξοικονόμηση ενέργειας στη μονάδα νερού Καλλιθέας, στοιχειοθετούν μια βέλτιστη πρακτική που μπορεί να βρει μιμητές σε πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα».

Η βιωσιμότητα είναι μονόδρομος για την κοινωνία μας και η καλύτερη διαχείριση των υδατικών πόρων του πλανήτη, αναγκαιότητα. Η Coca-Cola στην Ελλάδα, με το «Zero Drop», μια παρέμβαση ολιστικής προσέγγισης, με άξονα τις νέες τεχνολογίες μάς δείχνει τον τρόπο δράσης: Για την εξοικονόμηση νερού, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εκπαίδευση της νέας γενιάς, για να ορθώσουμε την απαραίτητη ασπίδα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, για να χτίσουμε το βιώσιμο αύριο όλων μας.