Πώς οι πρωτοβουλίες της P&G εμπνέουν για συλλογική δράση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος
Με τα χρόνια, η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα και πιο αισθητή. Δεν είναι μόνο οι καύσωνες που χαρακτηρίζονται από ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ένταση, αλλά, μεταξύ άλλων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι δασικές πυρκαγιές και οι ξαφνικές πλημμύρες. Το καλοκαίρι μπορεί να μην έχει ξεκινήσει επίσημα ακόμα, ωστόσο οι ήδη υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, μάς προϊδεάζουν για τη συνέχεια.
Όχι τυχαία, λοιπόν, η κλιματική κρίση θεωρείται από πολλούς ειδικούς η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα μας. Για να μετριαστούν οι συνέπειές της, απαιτείται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων με θετικό περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό, πρόσημο. Οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, κάθε κλάδου δεν μπορεί παρά να αποτελούν μέρος αυτής της προσπάθειας.
Αφενός, επειδή μπορούν να δρουν αποτελεσματικά και, αφετέρου, επειδή μπορούν να ευαισθητοποιούν και να συνδέουν τους εργαζόμενούς τους με την τοπική κοινότητα στην οποία δραστηριοποιούνται με στόχο τη δημιουργία ενός συνεκτικού οικοσυστήματος.
Αυτό ακριβώς κάνει η P&G συμμετέχοντας ενεργά στο πρόγραμμα «Συλλέγουμε σπόρους για ένα ζωντανό δάσος», αποτελώντας παράδειγμα εταιρείας που δρα ενεργά για το περιβάλλον και την κοινωνία και συμπράττει με φορείς που μοιράζονται το ίδιο όραμα.
Σπόροι για ένα καλύτερο μέλλον
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, μία από τις κυριότερες περιβαλλοντικές απειλές είναι οι δασικές πυρκαγιές. Στην Ελλάδα, μάλιστα, καταστρέφονται, κατά μέσο όρο, 450.000 στρέμματα
δασών ετησίως, πολλά από τα οποία καίγονται επανειλημμένα μέσα σε διάστημα εικοσαετίας. Καθώς η φυσική τους αναγέννηση δεν επαρκεί, δημιουργήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την αποκατάσταση 165.000 στρεμμάτων έως το 2030.
Οι ανάγκες για φυτευτικό υλικό (σπόροι και φυτάρια) που θα δώσει εκ νέου ζωή στα δασικά είδη που δεν μπορούν να αναγεννηθούν φυσικά, είναι μεγάλες, ειδικά μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και του 2023. Έτσι, έχει δημιουργηθεί το πρόγραμμα «Συλλέγουμε σπόρους για ένα ζωντανό δάσος» από τη WWF Ελλάς και τη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ, στο οποίο συμμετέχει ενεργά η P&G.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που θέτει ως στόχο την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων, αλλά και την προώθηση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών, συλλέγοντας σπόρους από 15 εγχώρια είδη δέντρων που, στη συνέχεια, επεξεργάζονται και καλλιεργούνται στο κρατικό φυτώριο του Δασαρχείου Πατρών.
Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκονται οι εργαζόμενοι της P&G και οι εθελοντές που γίνονται «ένα» μπροστά σε έναν κοινό σκοπό: Την αναγέννηση των δασών και, κατ’ επέκταση, την προστασία του περιβάλλοντος.
Όσον αφορά στον αντίκτυπο του προγράμματος, σήμερα και έχοντας σημειώσει ήδη δύο χρόνια δράσεων, σχεδόν 500 εθελοντές έχουν συλλέξει περίπου 700 κιλά σπόρων, ενώ τα φυτά που βρίσκονται ήδη σε στάδιο προετοιμασίας για μελλοντικές αναδασώσεις είναι χιλιάδες.

Το «μαζί» είναι η υπόθεση
Η συμμετοχή της P&G στην πρωτοβουλία «Συλλέγουμε σπόρους για ένα ζωντανό δάσος» αποτελεί μια ουσιαστική πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης. Σε συνεργασία με τον WWF Ελλάς και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η εταιρεία συμβάλλει στην αποκατάσταση των δασών και ενισχύει τη συλλογική προσπάθεια απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Σε μια εποχή που ο πλανήτης χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη συνεργασία όλων, η P&G επιλέγει να κινητοποιήσει εργαζόμενους και εθελοντές, αποδεικνύοντας στην πράξη πως η περιβαλλοντική και κοινωνική δράση δεν είναι ατομική υπόθεση — είναι κοινή ευθύνη.
Η Ford αλλάζει σελίδα στην Ευρώπη
08:20
Τσεχία: Επανέρχεται στη πρωθυπουργία ο Μπάμπις - Δεσμεύση για μεταβίβαση επιχειρηματικών συμφερόντων
08:20
Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους – Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στον Κηφισό
08:18
Ουκρανία: Έπληξε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία - Κατέστρεψε ρωσικό μαχητικό στην Κριμαία
08:10