DIGITAL WORKPLACE

Επιλέγοντας συσκευές και λύσεις για καλύτερη εργασία από οπουδήποτε

Επιλέγοντας συσκευές και λύσεις για καλύτερη εργασία από οπουδήποτε

Πριν την «εμφάνιση» του COVID-19 και των σχετικών μέτρων αντιμετώπισης, η τηλεργασία ήταν ένα μοντέλο, το οποίο αξιοποιούσαν μεν αρκετές επιχειρήσεις αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα για εταιρείες κάθε μεγέθους. Η καραντίνα είναι προφανές πως άλλαξε τις προτεραιότητες και η τηλεργασία ήρθε στο προσκήνιο, αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως όπως όλα δείχνουν ότι ήρθε για να μείνει.

Επιστρέφοντας σε μία «μερική» κανονικότητα, πολλές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας ή -για την ακρίβεια- της εργασίας από οπουδήποτε, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζομένους τους. Φυσικά, υπάρχουν και αρκετές προκλήσεις από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι κάθε εργαζομένου: Τα παιδιά κυκλοφορούν μέσα στο χώρο, ο εργαζόμενος θα πρέπει να προσέχει τι εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή όταν είναι σε ένα conference call, σε όλους μας λείπει η καθημερινή επαφή με τους συνεργάτες και τους φίλους. Και επιπλέον υπάρχουν και ζητήματα που σχετίζονται με το νομοθετικό πλαίσιο, τα οποία αναμένεται σύντομα να λυθούν.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να δώσουν απάντηση στους προβληματισμούς που έχουν οι επιχειρήσεις αναφορικά με το πως θα πρέπει να λειτουργήσει το μοντέλο της τηλεργασίας στο εξής. Όμως, θα πρέπει να δουν με μεγάλη προσοχή τις υποδομές που διαθέτουν και το κυριότερο να καθορίσουν τις ανάγκες τους. «Δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες λύσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε επιχείρησης που θέλει να μπορεί να έχει τους ανθρώπους της να εργάζονται εξ αποστάσεως. Γι’ αυτό και προτείνουμε λύσεις ανάλογα με τη φύση του κάθε project τηλεργασίας αλλά και τις ανάγκες του πελάτη» επισημαίνει ο Ηλίας Ρίζος, διευθυντής του τμήματος τηλεπικοινωνιών και δικτύων και αναπληρωτής διευθυντής πωλήσεων ιδιωτικού τομέα στην Cosmos Business Systems, έναν από τους σημαντικότερους system integrators της ελληνικής αγοράς. «Αυτό στο οποίο δίνουμε σημασία είναι να δούμε ποιες είναι οι υπάρχουσες υποδομές του κάθε πελάτη όσον αφορά τις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις, τα συστήματα κυβερνοασφάλειας και τη δικτύωση του προκειμένου να προσφέρουμε τη βέλτιστη λύση για την κάθε επιχείρηση, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα εργαλεία μέτρησης της παραγωγικότητας » τονίζει ο κ. Ρίζος.

Η προσέγγιση αυτή θεωρείται και η πιο σωστή με δεδομένο ότι κάθε επιχείρηση έχει και διαφορετικές ανάγκες όπως και διαφορετικές προτεραιότητες. Ένα πρώτο βήμα είναι η επιλογή των κατάλληλων τεχνολογικών λύσεων όσον αφορά στον τομέα του hardware, ήτοι φορητούς υπολογιστές, tablets και workstations. Πλέον, τα μοντέλα που κυκλοφορούν από εταιρείες όπως η Dell, η HP και η Lenovo, με τις οποίες συνεργάζεται η Cosmos Business Systems, προσφέρουν χαρακτηριστικά όπως καλύτερη διαχείριση ενέργειας, ισχυρές επιδόσεις, μεγάλη φορητότητα αλλά και ασφάλεια, που καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Πέραν του hardware, εκεί που μία επιχείρηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση είναι στον τομέα των εφαρμογών συνεργασίας (collaboration tools) που θα χρησιμοποιήσει. Το πλεονέκτημα της Cosmos Business Systems είναι πως διαθέτει μία ευρεία γκάμα συνεργασιών με εταιρείες όπως η Avaya, η Cisco και η Microsoft. Εταιρείες με ένα χαρτοφυλάκιο εφαρμογών που καλύπτει τα πάντα: Από cloud τηλεφωνικά κέντρα για καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών και συνεργατών αλλά και διασύνδεση των εφαρμογών, εφαρμογές για conference calls με πολυάριθμες δυνατότητες μέχρι σουίτες εφαρμογών γραφείου που επιτρέπουν τη συνεργασία εξ αποστάσεως και περιορίζουν την ανάγκη για προσωπική επαφή. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, πολλοί ήταν εκείνοι που «ανακάλυψαν» πως ένα conference call μέσω του Cisco Webex ή του Microsoft Teams ή του Avaya Spaces μπορεί να είναι εξίσου παραγωγικό με μία σύσκεψη σε φυσικό γραφείο. Και υπάρχει και το πλεονέκτημα ότι δεν χάνεις χρόνο στις μετακινήσεις σου.

Φυσικά, ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας είναι η ασφαλή απομακρυσμένη σύνδεση των εργαζομένων στις πληροφοριακές υποδομές της επιχείρησης που εργάζονται. Στην προκειμένη περίπτωση, λύσεις όπως πρόσβαση μέσω Virtual Private Network (VPN), εργασία σε περιβάλλον virtual desktop infrastructure (VDI) ή το Microsoft RDS, δίνουν απαντήσεις και επιτρέπουν στα στελέχη πληροφορικής να ανησυχούν λιγότερο για τους κινδύνους ασφαλείας.

Είναι προφανές πως οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν πολλές απαντήσεις αλλά σε κάθε περίπτωση κάθε επιχείρηση είναι ένας διαφορετικός οργανισμός. Και θα πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία που να μετρούν την παραγωγικότητα και να αξιολογούν τη χρήση των διάφορων εφαρμογών και του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Cosmos Business Systems, το κλειδί δεν είναι άλλο από την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων που προσφέρουν ασφαλή και παραγωγική εργασία. Η Cosmos Business Systems έχει αποκτήσει μεγάλη τεχνογνωσία πάνω στον τομέα της υλοποίησης έργων πληροφορικής που δίνουν τη δυνατότητα για εργασία εξ αποστάσεως, διαθέτοντας μία ευρεία γκάμα προτάσεων χάρη στις συνεργασίες που έχει με κορυφαίους κατασκευαστές και εταιρείες εφαρμογών όπως είναι οι Microsoft, Cisco, Avaya, Dell, HP, Lenovo, Huawei, Fortinet, κ.ά. Αν και το σημαντικότερο στοιχείο δεν είναι άλλο από τη δημιουργία των λύσεων εκείνων που προσαρμόζονται στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη και του προσφέρουν τις βέλτιστες επιδόσεις όσον αφορά στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτοί.