DIGITAL WORKPLACE

Το home office θέλει την… οθόνη του!

Το home office θέλει την… οθόνη του!

Κατά τη διάρκεια της «καραντίνας», ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων κλήθηκε να εργαστεί από το σπίτι του. Η πρώτη κίνηση για τους περισσότερους ήταν να χρησιμοποιήσουν τον φορητό υπολογιστή, είτε τον εταιρικό είτε τον προσωπικό, και να αρχίσουν να εργάζονται όπως και στο γραφείο τους. Αν και σε πολλές περιπτώσεις, υπήρχε μία βασική διαφορά σε σχέση με το γραφείο: η οθόνη.

Οι φορητοί υπολογιστές έχουν πολλά πλεονέκτημα αλλά και ένα μειονέκτημα: η οθόνη τους δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι… φορητοί. Οπότε, το σύνολο σχεδόν των φορητών υπολογιστών που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κινείται μεταξύ 13,3 και 15,6 ιντσών. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις με μοντέλα όπου η οθόνη φθάνει στις 17,3 ίντσες, αλλά είναι ελάχιστα και απευθύνονται σε πολύ εξειδικευμένες ανάγκες.

Όμως, η οθόνη είναι ουσιαστικά η επιφάνεια εργασίας. Και όσο πιο μεγάλη, τόσο πιο παραγωγικός είναι ένας εργαζόμενος. Ειδικά για ανθρώπους που χρειάζονται να παρακολουθούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε πολλαπλά παράθυρα, μία μεγάλη οθόνη είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο.

Οπότε, η νέα τάση στο «οικιακό γραφείο» (home office) δεν είναι άλλη από τη χρήση μίας μεγάλης οθόνης. Πολλές επιχειρήσεις, αλλά και οι εργαζόμενοι από μόνοι τους, έχουν αρχίσει να κατανοούν αυτή την ανάγκη και σπεύδουν να την καλύψουν αποκτώντας ένα οθόνη από κατασκευαστές όπως η Samsung, η οποία είναι από τις εταιρείες που διαθέτουν μία εξαιρετικά μεγάλη γκάμα μοντέλων με αρκετά και σημαντικά πλεονεκτήματα.

Επιλέγοντας οθόνη

Η επιλογή οθόνης έχει αρκετές παραμέτρους που πρέπει να λάβει υπόψη του οποιοσδήποτε αγοραστής είτε πρόκειται για μία επιχείρηση είτε για έναν ελεύθερο επαγγελματία που εργάζεται από το σπίτι του είτε απλά για έναν εργαζόμενο που θέλει να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα στο home office.

Ένα βασικό κριτήριο είναι η υγεία των χρηστών. Όταν χρειάζεται να βρίσκεσαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή για αρκετές ώρες είναι προφανές πως τα μάτια σου θα κουραστούν. Για παράδειγμα, αρκετά μοντέλα της Samsung, όπως οι σειρές Τ55, CJG50 και CR50 διαθέτουν την τεχνολογία Samsung Flicker Mode και το Eye Saver Mode που βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση. Αν προσθέσει κανείς ότι πολλά από αυτά τα μοντέλα, όπως το Τ55, έρχονται με κυρτή οθόνη, η βελτίωση όσον αφορά την κούραση των ματιών είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Στην περίπτωση των μοντέλων με κυρτή οθόνη υπάρχει ένα ακόμη πλεονέκτημα που σχετίζεται με τη μεγαλύτερη ευχρηστία που προσφέρουν. Ειδικά αν μιλάμε για οθόνες με διαγώνιο πάνω από τις 40 ίντσες όπως η σειρά CJ89 (43 και 49 ίντσες) και CJ79 (34 ίντσες), είναι προφανές ότι η εμπειρία είναι πολύ διαφορετική και η παραγωγικότητα ενισχύεται. Ιδίως για τους χρήστες εκείνους που χρειάζονται να έχουν πολλαπλά παράθυρα και εφαρμογές ανοικτές ταυτόχρονα και να τις παρακολουθούν διαρκώς, ενώ παράλληλα εργάζονται σε κάποιο έγγραφο ή αρχείο.

Για πολλούς εξειδικευμένους επαγγελματίες, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η υψηλή ανάλυση της οθόνης. Το ιδανικό για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι η ανάλυση UHD (ή 4Κ) που προσφέρουν αρκετά μοντέλα της Samsung.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα ζητήματα με το home office που χρήζουν προσοχής. Όπως είναι η επιφάνεια του γραφείου που διαθέτει ο εργαζόμενος. Ιδίως όταν μιλάμε για μεγάλες οθόνες, η πρόκληση μπορεί να είναι πιο μεγάλη από αυτή που φαντάζονται αρκετοί.

Η απάντηση βρίσκεται στον σχεδιασμό της οθόνης. Η Samsung, για παράδειγμα, διαθέτει μοντέλα όπως αυτά της σειράς SR75, τα οποία ο χρήστης μπορεί να στηρίξει στον τοίχο κερδίζοντας έτσι σημαντικό χώρο πάνω στο γραφείο του. Μία λύση που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας σε ένα home office και να διευκολύνει την καθημερινότητα του εργαζομένου. Όπως και την παραγωγικότητα του. Αν και γενικότερα η χρήση μίας οθόνης έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για έναν εργαζόμενο και δεν είναι διόλου τυχαία η έμφαση που δίνεται εκ νέου στο χώρο των οθονών από μεγάλους κατασκευαστές, όπως η Samsung.