DIGITAL WORKPLACE

Τι να προσέξετε στον εξοπλισμό για τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Τι να προσέξετε στον εξοπλισμό για τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Βασικό στοιχείο προκειμένου να λειτουργήσει το μοντέλο της τηλεργασίας και γενικότερα του remote working, είναι ο τεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι μίας επιχείρησης.

Είτε πρόκειται για συσκευές με τις οποίες προμηθεύει η επιχείρηση τους εργαζόμενούς της είτε για τις δικές του συσκευές, είναι απαραίτητο να υπάρχουν ορισμένες προδιαγραφές προκειμένου να μην παρουσιάζονται προβλήματα.

Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος χρειάζεται να συμμετέχει σε πολλές τηλεδιασκέψεις, απαραίτητο στοιχείο είναι να διαθέτει μία καλή ευρυζωνική σύνδεση. Μάλιστα, στην περίπτωση των conference calls, εξίσου σημαντική με την ταχύτητα λήψης (download) είναι και η ταχύτητα αποστολής (upload), ιδίως όταν ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει ανοικτή την κάμερα του.

Ένα καλό smartphone είναι μεν απαραίτητο, αν και στην περίπτωση της τηλεργασίας η βασική συσκευή είναι ο υπολογιστής -κατά προτίμηση, φορητός προκειμένου να είναι εύκολη η μεταφορά του- ενώ θα πρέπει να διαθέτει ικανοποιητικές επιδόσεις. Η ύπαρξη 16 GB όσον αφορά στη μνήμη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι όλοι οι «τηλεργαζόμενοι» έχουν μία τάση να έχουν ανοικτές ταυτόχρονα πολλαπλές εφαρμογές. Η οθόνη είναι επίσης μία σημαντική παράμετρος. Πολλές επιχειρήσεις προτιμούν φορητούς υπολογιστές με οθόνη 14 ιντσών προκειμένου να είναι χαμηλότερο το βάρος και πιο εύκολη η μεταφορά των laptops, αλλά υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που θέλουν μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας. Η λύση δεν είναι άλλη από μία εξωτερική οθόνη που συνδέεται στον υπολογιστή.

Γενικότερα, εκτός από το smartphone και τον υπολογιστή, υπάρχουν διάφορα περιφερειακά και αξεσουάρ που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη και παραγωγική την εργασία από το σπίτι. Η εξωτερική οθόνη είναι ένα από αυτά, όπως και ένα καλό πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι. Τα docking stations είναι κάτι που χρησιμοποιούν αρκετοί εργαζόμενοι, ενώ για όσους κάνουν συχνά conference calls, μία υψηλής ανάλυσης web camera μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της… εικόνας τους προς τους συνεργάτες και τους πελάτες τους.

Ενδεχομένως, το πιο κρίσιμο ζήτημα να είναι αυτό της ασφάλειας. Η ύπαρξη του κατάλληλου λογισμικού προστασίας είναι απαραίτητη, όπως είναι σημαντικό ο υπολογιστής του εργαζόμενου να διαθέτει κάποιο είδος βιομετρικής ασφάλειας για να μην είναι εύκολη η πρόσβαση από οποιονδήποτε είναι κοντά στο laptop του.