CNN

Λίνα Νικολοπούλου: Οι φιλόδοξες γυναίκες τα καταφέρνουν καλά

Λίνα Νικολοπούλου: Οι φιλόδοξες γυναίκες τα καταφέρνουν καλά

Η Λίνα Νικολοπούλου είναι η Managing Director στο MINDVIEW και η Διευθύντρια του eHealth Forum. Η ίδια έχει σπουδάσει βιολογία «από επιλογή, γιατί πάντα το όνειρό μου, από μικρό κορίτσι, ήταν να ασχοληθώ με την έρευνα και τη δημιουργία νέας γνώσης», όπως επισημαίνει.

Το πτυχίο από το ΑΠΘ, ακολούθησε διδακτορικό στην Οξφόρδη, στη νευροφυσιολογία και συνέχισε για μερικά χρόνια έρευνα στην Αγγλία, στο Λονδίνο και στο Μπρίστολ. «Νόμιζα τότε ότι θα μείνω για πάντα στο εξωτερικό αλλά η ζωή μας δεν είναι ποτέ προδιαγεγραμμένη. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα (1986) έκανα αρκετές προσπάθειες να συνεχίσω την ακαδημαϊκή καριέρα και την έρευνα αλλά τελικά συνέχισα την καριέρα μου αρχικά στη φαρμακοβιομηχανία και αργότερα ευρύτερα στη «βιομηχανία της υγείας» και έγινα επιχειρηματίας μεγάλη σε ηλικία, στα 50 μου χρόνια», διηγείται για τη ζωή της.

«Το ενδιαφέρον μου πάντα ήταν στην καινοτομία, σε όποιο τομέα και αν δραστηριοποιήθηκα. Ήθελα πάντα να κάνω «καινούργια πράγματα», να ανοίγω νέους δρόμους, στον μικρό δικό μου κόσμο. Αυτό είναι η κοσμοθεωρία μου… Μπορεί να σταμάτησα την έρευνα αλλά η εμμονή μου με το καινοτόμο με ακολούθησε σε όλη τη ζωή μου. Η ενασχόληση μου με τον ψηφιακό μετασχηματισμό σχετίζεται και με την πεποίθησή μου ότι θα βελτιώσει τη ζωή μας δραστικά», αναφέρει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως η πανδημία την έκανε να θέλει να αναλάβει δράση: «Πολύ νωρίς έγινε κτήμα μου ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα που θα αλλάξει το κόσμο μας για πάντα. Το πρώτο lockdown με έκανε να αναρωτηθώ αν θα καθίσω με σταυρωμένα χέρα και θα περιμένω να δω τι θα κάνουν οι άλλοι για μένα ή θα προσπαθήσω και εγώ με τις μικρές δυνάμεις μου να συμβάλω για να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που αναδύει η τρομερή αυτή κρίση. Ο κόσμος μας αλλάζει. Η καθημερινότητα μας βάλλεται. Δημιουργούνται νέες ανάγκες και αυτό είναι μια σημαντική ευκαιρία για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, για νέες καινοτόμες υπηρεσίες. Μαζί με άλλους λοιπόν είπαμε, ‘’τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο;’’».

«Να αναδειχθούν οι καινοτόμες πρωτοβουλίες»

Η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα δεν άργησε να έρθει, αφού η κυρία Νικολοπούλου και η ομάδα της βάλθηκε να κάνει και εν μέσω πανδημίας «τη δουλειά της»: «Αυτό που κάναμε εμείς είναι να βοηθήσουμε να κινητοποιηθούν οι καινοτόμοι άνθρωποι και να αναδειχθούν οι καινοτόμες πρωτοβουλίες. Αυτό κάνει το HACKATHON. Είναι ένας μαραθώνιος καινοτομίας. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους νέους καινοτόμους να έρθουν σε επικοινωνία και συνεργασία με άλλους εμπειρότερους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν κάτι νέο δυνατό και βιώσιμο. Η δουλειά μας είναι ‘’to connect the dots’’, να ενώσουμε τις τελείες...».

Φυσικά, αυτό δεν έγινε χωρίς δυσκολίες, που σχετίζονται ιδίως με ζητήματα ιδεοληψιών και «συνήθειας»: «Χρειάζεται μια αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούμε και αυτή η περίοδος της πανδημίας είναι μια ευκαιρία να ξαναδούμε όλοι μας τι πρέπει να αλλάξει και πως θα το αλλάξουμε. Οι νέοι με τις ιδέες και οι μεγαλύτεροι με την εμπειρία να δουλέψουν μαζί για ένα καλύτερο μέλλον. Η μεγαλύτερη δυσκολία πάντα είναι να εγκαταλείψουμε αυτό που ξέρουμε και με το οποίο αισθανόμαστε ασφαλείς. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να δοκιμάσουν πράγματα για τα οποία δεν είναι εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα. Βλέπουν το πρόβλημα και λένε ‘’θα περάσει και θα ξαναγίνουμε όπως παλιά. Αυτά που χρειάζονται τώρα είναι προσωρινά. Περίμενε…’’. Εγώ δεν συγκαταλέγομαι σε αυτούς. Οι κρίσεις αναδεικνύουν ευκαιρίες, γιατί οι αλλαγές που προκαλούν είναι καταιγιστικές, βίαιες, χωρίς συναίνεσή. Στις κρίσεις πρώτα κινητοποιούνται οι πλέον καινοτόμοι που όμως παρασέρνουν και τους υπόλοιπους. Έτσι και εγώ. Σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε… Μόνος σου μπορείς να κάνεις λίγα πράγματα. Μόνο μέσα από συνεργασία και συλλογική προσπάθεια μπορούμε να επιτύχουμε γρήγορα πολλά περισσότερα. Η προσπάθεια μου λοιπόν εστιάστηκε να κινητοποιήσουμε και άλλους να δουλέψουν μαζί για να δημιουργηθεί κάτι ‘’νέο’’».

Εν τούτοις, η ίδια η κυρία Νικολοπούλου έχει εντυπωσιαστεί από την ανταπόκριση του κόσμου: «Είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση. Τελικά υπάρχουν πολλοί νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που αναζητούν νέους τρόπους δραστηριοποίησης και θέλουν να συνεισφέρουν σε ένα νέο διαφορετικό καλύτερο αύριο, που θέλουν να ξεκολλήσουμε από τους παγιωμένους στρεβλούς τρόπους του παρελθόντος και θεώρησαν την πανδημία ως ευκαιρία για να προωθήσουν τις ιδέες τους και να αναδείξουν νέους τρόπους διαχείρισης της ζωής μας. Είναι σαν ένα ‘’κίνημα’’ που εύχομαι θα μας παρασύρει όλους».

«Η πανδημία είναι μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση»

«Η πανδημία είναι μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση», πιστεύει η κυρία Νικολοπούλου που εργάζεται σκληρά για να αντιμετωπίσει τις συνέπειές της σε όλους τους τομείς, μέσω του έργου της. «Να αναθεωρήσουμε τα πιστεύω και τις πρακτικές μας. Το σοκ που προκαλεί η αναπάντεχη καταστροφή που συνεχίζεται μας προειδοποιεί να προβούμε σε αλλαγές. Κοσμογονικές αλλαγές. Η κλιματική αλλαγή είναι ανθρώπινο έργο που όμως οδηγεί στην καταστροφή του ανθρώπου. Ο πλανήτης θα επιβιώσει και χωρίς τον homo sapiens (άνθρωπο). Πρέπει να αλλάξουμε τις πρακτικές μας. Η καινοτομία και η γνώση είναι η ελπίδα μας για να ανατάξουμε τις καταστροφές που συνεχίζονται και να χτίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα», προσθέτει η ίδια και συμπληρώνει: «Τους τελευταίους μήνες η επιστημονική κοινότητα έκανε ένα τεράστιο επιστημονικό άλμα για να λύσει το πρόβλημα της πανδημίας. Η συνεργασία εκατομμυρίων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν στην απαράμιλλή πρόοδο που θα καταλήξει σύντομα να έχουμε αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλιο. Η συνεργασία αυτή δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία του ανθρώπου και της επιστήμης. Είμαι αισιόδοξη ότι θα πορευτούμε σε αυτό τον δρόμο της συνεργασίας για να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη».

«Οι φιλόδοξες γυναίκες τα καταφέρνουν καλά»

Η Λίνα Νικολοπούλου πιστεύει πως χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες με αυθεντική φιλοδοξία για να πετύχουν στον τομέα τους και αυτή είναι η συμβουλή που θα έδινε σε όσες εξετάζουν το αν θα μπουν στον επιχειρηματικό στίβο ή όχι: «Θα έλεγα ότι πρέπει να είναι φιλόδοξες. Οι γυναίκες είναι δημιουργικές και ευέλικτες επειδή έχουν να διαχειριστούν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα από τους άνδρες γιατί έχουν πολλούς ρόλους. Απλά, συχνά δεν έχουν τη φιλοδοξία να διεκδικήσουν περισσότερα… Οι φιλόδοξες γυναίκες όμως τα καταφέρνουν καλά». Ως εκ τούτου, «η αυτοπεποίθηση και η πίστη στο στόχο» είναι εκ των ουκ άνευ για την Λίνα Νικολοπούλου ως προς την επιτυχία, ενώ όπως συμπληρώνει: «Επίσης, συνεχής προσπάθεια και διαρκής αναζήτηση. Πιστεύω ότι η επιτυχία είναι υπόθεση προσωπική. Σημασία έχει τι στόχους έχεις εσύ ως άτομο για τον εαυτό σου και πως τον αξιολογείς. Προφανώς δεν θέλω να υποβαθμίσω ότι η αναγνώριση από τρίτους γιατί έχει μεγάλη σημασία για όλους μας, καθόσον ζούμε σε κοινότητα και μας ενδιαφέρουν οι «άλλοι» αλλά κατά τη γνώμη μου είναι λιγότερο σημαντική από την πίστη στον εαυτό σου και το στόχο σου. Επίσης πιστεύω ότι πάντα υπάρχει χρόνος. Ποτέ δεν είναι αργά να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο».