Έλενα Πουγγία: Επιτυχία είναι να με γεμίζει ενέργεια αυτό που κάνω
Η Έλενα Πουγγία ζει στη Γερμανία και εργάζεται ως MD στην Dataconomy Media GmbH & Data Natives και Community Advisor στην EIC. Η Dataconomy Media είναι μια διεθνής εταιρεία με έδρα το Βερολίνο, με μια μεγάλη κοινότητα από Data Scientists (πάνω από 80,000 μέλη) και ένα διεθνές ειδησεογραφικό περιοδικό που επικεντρώνεται στην επιστήμη και στην έρευνα. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, η εταιρεία ασχολήθηκε με το πρότζεκτ HackCorona, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 «με σκοπό να βρεθούν άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19. Στο πλαίσιο αυτού του πρότζεκτ εκτελέστηκαν τέσσερα έργα σε συνεργασία με την Bayer, Hacking Health, Charite, European Commission και GreecevsVirus» δηλώνει η ίδια στο CNN Greece.
Μιλώντας για τον εαυτό της και το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με τον ευρύτερο τομέα της Υγείας, η Έλενα Πουγγία μας λέει: «Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1988 και μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αθήνα όταν ήμουνα 10 χρονών - μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γιατρών και διανοούμενων, οπότε πάντα είχα μια σχέση με την ιατρική και το χώρο της υγείας». Εν τούτοις μέχρι να καταλήξει εκεί, διάνυσε τη δική της διαδρομή: «Σπούδασα οικονομικά στην Αγγλία στο Durham, ιστορία της τέχνης, μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη στο Glasgow Univeristy και ήθελα να γίνω επιμελήτρια έργων τέχνης, τελικά όμως με κέρδισε η επιχειρηματικότητα. Έγινα επιχειρηματίας “κατά λάθος”, ήθελα πάντα να δημιουργώ και να ξεκινώ πράγματα και μου άρεσαν οι προκλήσεις. Έχω εργαστεί σε καθιερωμένες γκαλερί και πρωτοπόρα ιδρύματα, όπως η Athens Biennale ή η Gagosian Gallery, συνιδρύοντας μια εταιρεία εκδηλώσεων και ένα fanzine προτού ιδρύσω το Data Natives. Έχω ακόμα επαφή με καλλιτέχνες, επιμελούμαι καλλιτεχνικά δρώμενα (το τελευταίο, Sound Acts, έγινε υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών) και η συναναστροφή μου με τον κόσμο της τέχνης μου έδωσε τα εφόδια να είμαι ανοιχτή στις αλλαγές, να κατανοώ τον κόσμο “out of the box” και να αφουγκράζομαι με περιέργεια και κρίση το μέλλον».
«Η επίλυση των προβλημάτων είναι δυνατή μέσω της δημιουργίας»
Η Dataconomy Media ήρθε στη ζωή της ως «φυσικό επακόλουθο» και το πρότζεκτ #HackCoronaGreece «τρέχει» από τον Μάρτιο. «Το όραμα του είναι να αντιμετωπίζει τις κρίσιμες καταστάσεις μέσα από την κοινότητα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίλυση των προβλημάτων είναι δυνατή μέσω της δημιουργίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συλλογικής ευφυΐας εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων, ιδιωτών και επιχειρηματιών, επιχειρήσεων και κυβερνητικών φορέων. Η κοινότητά μας αποτελείται από επιστήμονες και προγραμματιστές, με επιχειρηματικές και καινοτόμες ιδέες με γνώμονα και άξονα την πρωτοπορία. Θέλαμε να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε την κρίση και να συμβάλουμε στους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας· και με βάση τις ικανότητές μας, τη κοινότητα που έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την οργάνωση Hackathon με σκοπό την εύρεση αποτελεσματικών, άμεσα διαθέσιμων ψηφιακών λύσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων του υγειονομικού συστήματος λόγω της πανδημίας του COVID-19», εξηγεί η κυρία Πουγγία.
Όπως είναι λογικό, κάθε νέα προσπάθεια βρίσκει στον δρόμο της δυσκολίες και εμπόδια. Η Έλενα Πουγγία διαπιστώνει πως το να φέρνεις «κοντά» ανθρώπους από διαφορετικές πρακτικές δεν είναι καθόλου απλό: «Η μεγαλύτερη πρόκληση στο να συνδέεις ετερόκλητα οικοσυστήματα είναι να καταφέρεις να φέρεις σε επαφή διαφορετικές πρακτικές και τρόπους σκέψης. Η ιδέα του Hackathon και δη του διαδικτυακού Hackathon είναι μια καινοτόμα προσέγγιση, που χρειάζεται κατανοητή εκφορά σύνθετων προβλημάτων, έτσι ώστε να φέρεις κοντά ανθρώπους από διαφορετικές πρακτικές για να συνθέσουν νέες προσεγγίσεις στα προβλήματα προς αντιμετώπιση».
Η πανδημία αλλάζει ριζικά το εμπόριο, την ανθρώπινη επαφή και την επιχειρηματικότητα
Η πανδημία και οι συνέπειές της στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν πλήρη εξελίξει, όμως ήδη υπάρχουν προσπάθειες που καταγράφουν μικρές αλλά ύψιστης σημασίας «νίκες» στον αγώνα για την αντιμετώπισή της: «Καθώς είμαστε στο δεύτερό κύμα και πιθανόν να έρθει και το τρίτο, σίγουρα για αυτό που είμαι περήφανη για το πρώτο στάδιο εργασίας μας είναι που καταφέραμε μέσω της συνεργασίας μας με το με το ελληνικό οικοσύστημα ψηφιακής υγείας και καινοτομίας, την ΕΕΛ/ΛΑΚ και το eHealthForum και υπό την αιγίδα του GreecevsVirus - μια συνεργασία υποστηριζόμενη από τα υπουργεία Υγείας, Έρευνας και Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να αναγνωρίσουμε 80 πρότζεκτ, από τα οποία ένα προκρίθηκε και στο διαγωνισμό του GreecevsVirus, οι Assistant Volunteer. Ένα σύστημα διαχείρισης πόρων για εθελοντές που υποστηρίζουν τον ευάλωτο πληθυσμό, που παρέχει τη δυνατότητα προγραμματισμού εθελοντικών αποστολών και επιχειρήσεων, διαχείριση μητρώου και επικοινωνία μεταξύ εθελοντών. Το πρότζεκτ έλαβε χορηγία από την MSD για να εξελίξουν τεχνικά την πλατφόρμα και να την θέσουν σε λειτουργία και να βοηθήσουν το υπουργείο Υγείας στο να αξιοποιήσουν τους 10,000 εθελοντές που δήλωσαν συμμετοχή για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ενάντια στον κορωνοϊό».
Εν τούτοις, οι αλλαγές που τελικά θα «μονιμοποιηθούν» σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένονται ριζικές και η Έλενα Πουγγία, εκ της θέσεώς της και της εμπειρίας της στον τομέα αυτό εκτιμά πως υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις στις ζωές όλων μας: «Αυτή η πανδημία σίγουρα ήρθε ως κάτι απρόσμενο στη ζωή όλων μας και μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας, τους στόχους μας, τι είναι σημαντικό και με κάποιον τρόπο μας ταρακούνησε σε σημείο υπαρξιακό. Σίγουρα, έσπρωξε την οικονομία να ψηφιοποιηθεί, οδήγησε αυτό το “digital transformation” που συζητάμε καιρό να επιταχυνθεί και να βοηθήσει και το κράτος, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να διαψηφιωθούν. Σε κοινωνικό επίπεδο, κανονικοποιεί την τηλεδιάσκεψη, μείωσε τις μετακινήσεις μας - κάτι καλό για το περιβάλλον - νομιμοποίησε την εργασία από το σπίτι, μας έφερε όλους λίγο πιο κοντά με ψηφιακής μορφής οικειότητα αφού πλέον κοιτάμε όλοι μέσα στα σπίτια και τα δωμάτια των συναδέλφων μας. Σίγουρα θα αλλάξει ριζικά το εμπόριο, την ανθρώπινη επαφή και την επιχειρηματικότητα - ελπίζω να μην ξεχάσουμε αυτά που μάθαμε!».
«Έχει σημασία να κοιτάς τι έμαθες από τις δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει»
Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, ως μία γυναίκα που έχει καταφέρει σε πολύ μικρή ηλικία να κατέχει μία καίρια θέση στον επιχειρηματικό τομέα και μάλιστα αυτή τη στιγμή να αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις συνέπειές της, η Έλενα Πουγγία αναγνωρίζει πως στον δρόμο της υπήρξαν δυσκολίες: «Είναι δύσκολο να περιγράψω μονάχα μια δυσκολία που αντιμετώπισα στη μέχρι τώρα πορεία μου ως επιχειρηματίας. Αυτό που έχει σημασία είναι να κοιτάς τι έμαθες μέσα από τις δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει. Κάθε δυσκολία είναι και ένα μάθημα και προσωπικό αλλά και συλλογικό. Συλλογικό με την έννοια πώς η εμπειρία σου, που είναι προσωπική, μπορεί να γίνει μέρος του συλλογικού τραύματος και να βοηθήσει στην καλυτέρευση των συνθηκών για τις μετέπειτα γενιές. Αυτό το λέω συγκεκριμένα για την εμπειρία μου ως γυναίκα επιχειρηματίας - προφανώς και ως γυναίκα, μετανάστρια και σχετικά νέα που το να εδραιωθεί σε έναν χώρο γενικά ανδροκρατούμενο ήταν μια πρόκληση. Υπάρχουν και προκλήσεις που όλοι οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν: Το να καταφέρουν να πείσουν τον κόσμο για το όραμά τους, να βρουν κεφάλαιο για να το υλοποιήσουν, να βρουν τους σωστούς συνεργάτες και να πάρουν τις αποφάσεις που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία».
Με περισσότερο λυρική διάθεση, μάς μεταφέρει το πνεύμα της δικής της ορμής προς την επιτυχία και την καθιέρωση: «Η επιτυχία χαρακτηρίζεται από επιμονή και θάρρος. Αγκάλιασα όλα τα βραχώδη μέρη, τα ασταθή κομμάτια. Έχω ζήσει με περισσότερη απόρριψη, από αποδοχή. Ωστόσο, δεν σταμάτησα ποτέ τα όνειρα και την αποστολή μου. Ως μη τεχνικός σε έναν κόσμο τεχνικών, μπόρεσα να αισθανθώ τον αντίκτυπο της επιστήμης δεδομένων, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης στην επιχείρηση και την κοινωνία. Κυνηγούσα αυτό το όνειρο μέχρι το τέλος. Ως γυναίκες είμαστε κοινωνικά και πολιτισμικά ρυθμισμένες να επιδιώκουμε την τελειότητα. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με την απόρριψη, την αποτυχία, την ατέλεια και να μάθουμε πώς να προσγειωνόμαστε στα πόδια μας, παρά τις δυσκολίες. Να μάθουμε πώς είναι να βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο άτομα που πιστεύουν ότι εμείς δεν ανήκουμε εκεί. Το μόνο άτομο που πρέπει να πείσουμε ότι πράγματι ανήκουμε εκεί είναι ο εαυτός μας».
«Επιτυχία είναι να με γεμίζει ενέργεια αυτό που κάνω»
Όταν τη ρωτάμε για το περιβόητο «μυστικό της επιτυχίας», τι κάνει μια γυναίκα επιτυχημένη, παίρνουμε μία σαφή απάντηση, πως «η επιτυχία είναι κάτι σχετικό και υποκειμενικό»: «Τι θα πει να “νιώθει” μια γυναίκα επιτυχημένη; Η επιτυχία είναι κάτι σχετικό και υποκειμενικό - ο καθένας νιώθει καταξιωμένος διαφορετικά και πάντα μέσα στα πλαίσια του συστήματος στο οποίο έχει μεγαλώσει με τα πρότυπα της επιτυχίας που είναι κοινωνικά αποδεκτά. Επίσης, δε νιώθω πολύ άνετα με τον προσδιορισμό του φύλου: Ναι, αυτοπροσδιορίζομαι ως γυναίκα και ναι, σίγουρα είμαι ‘’κοινωνικά προγραμματισμένη’’ με διαφορετικές προσδοκίες όσον αφορά τον ρόλο που περιμένει η κοινωνία να έχω, από την άλλη όμως, η επιτυχία και η ευτυχία θα έπρεπε να είναι άφυλα και όχι έμφυλα ζητήματα. Για ‘μένα, επιτυχία είναι να με γεμίζει ενέργεια αυτό που κάνω, να νιώθω πως συμβάλλει στην κοινωνία, πως παίρνω μέρος στη συζήτηση και πως η δουλειά μου θα βοηθήσει τις μετέπειτα γενιές. Είναι σημαντικό να ξεκινάει κάνεις πάντα με το αποτέλεσμα - τι θέλεις να καταφέρεις, ποιος είναι ο τελικός σου στόχος και πώς θα μπορέσεις να φτάσεις εκεί; Ώστε να κατευθύνεται στη σωστή λύση, αλλάζοντας προσέγγιση στην πορεία αν διαπιστώσει εμπόδια στο αρχικό πλάνο… and sky is the limit!».