CNN

Τέχνη 1821: Ανάλυση του πίνακα «Επεισόδιο του Ελληνικού αγώνα», Eugène Delacroix

Τέχνη 1821: Ανάλυση του πίνακα «Επεισόδιο του Ελληνικού αγώνα», Eugène Delacroix
Eugene-Delacroix-.jpg
Επεισόδιο του Ελληνικού αγώνα, 1856, Eugène Delacroix (1798 – 1863), Ελαιογραφία, 65,7 x 81,6 εκ., Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Το συγκεκριμένο έργο είναι υστερότερο των πραγματικών επεισοδίων κατά περίπου τρεις δεκαετίες. Ο Eugène Delacroix, που ασχολήθηκε επιμελώς με την Ελληνική Επανάσταση, είχε απεικονίσει παρεμφερή σκηνή στα 1826-27, με τίτλο «Σκηνή από τον σύγχρονο πόλεμο Τούρκων και Ελλήνων» (Winterhuur, Συλλ. Oscar Reinhart).

Ο καλλιτέχνης την περίοδο αυτή όμως, ανασυνθέτει παλαιότερα θέματα (μύθους, αλληγορίες, μάχες), τα οποία προσαρμόζει ώστε να έχουν ανταπόκριση σε ένα νεότερο, μεσοαστικό κοινό amateurs (ερασιτεχνών) που επιζητά έργα του σε μικρότερο μέγεθος και καλύτερες τιμές.

Το «Επεισόδιο του Ελληνικού αγώνα» θεωρείται έργο με τολμηρούς χρωματικούς τόνους, που παραπέμπουν στην «ανατολίζουσα» περίοδο του καλλιτέχνη. Η ενδελεχής μελέτη έργων του Rubens τα προηγούμενα χρόνια ωθεί τον Delacroix σε έναν χειρισμό του αλόγου που παραπέμπει στον Φλαμανδό ζωγράφο.

Είναι άλλωστε σαφής στο έργο αυτό η απομάκρυνση από την έντονη δραματικότητα της έκφρασης της προηγούμενης περιόδου, η οποία έχει μετατοπιστεί στην ένταση της κίνησης μέσω της πινελιάς των ενδυμάτων και του αλόγου.

Με τη συνδρομή της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης

Δείτε εδώ το μεγάλο αφιέρωμα του CNN Greece στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

ΔΗΜΟΦΙΛΗ