ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέχνη 1821: Ανάλυση του πίνακα «Η μάχη της Ακρόπολης», Nicolas-Louis Francois Gosse

Τέχνη 1821: Ανάλυση του πίνακα «Η μάχη της Ακρόπολης», Nicolas-Louis Francois Gosse
Η μάχη της Ακρόπολης, 1827, Nicolas-Louis Francois Gosse, Ελαιογραφία, 40 x 27.5 εκ., Εθνική Πινακοθήκη, Παράρτημα Ναυπλίου

Ο Nicolas-Louis François Gosse (1787-1878) ήταν Γάλλος ζωγράφος, μαθητής του νεοκλασικού ζωγράφου François-André Vincent. Το 1848, αποκτά μια σημαντική παραγγελία για το γαλλικό κράτος, την οποία εκθέτει στο Σαλόν του 1849 υπό τον τίτλο «Η κατάργηση της δουλείας».

Ο Gosse για τον συγκεκριμένο πίνακα «Η μάχη της Ακρόπολης», εμπνέεται από την πολιορκία της Ακρόπολης από τον στρατό του Κιουταχή, με πρωταγωνίστρια την Ασήμω Λιδωρίκη, γυναίκα του φρούραρχου της Ακρόπολης Ιωάννη Γκούρα, που σκοτώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1826. Η Ασήμω Λιδωρίκη ήταν γνωστή επαναστατική φιγούρα και αναλαμβάνει την αρχηγία των πολιορκημένων στην Ακρόπολη έως ότου αναλάβει ο Νικόλαος Κριεζώτης.

Πιστός στην εικονογραφία του ρομαντισμού, ο Gosse βάζει σε πρώτο πλάνο τις γυναίκες ως αλληγορίες – ηρωίδες – σύμβολα της Επανάστασης και απεικονίζει την Ασήμω Λιδωρίκη ως μια εικόνα της νίκης επί του κατακτητή: Η ενδυμασία της είναι λαμπερή με καθαρό χρώμα, σε αντίθεση με την πιο θολή εικόνα της μάχης και των υπόλοιπων στοιχείων που εξελίσσονται στο φόντο.

Με τη συνδρομή της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης

Δείτε εδώ το μεγάλο αφιέρωμα του CNN Greece στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

ΔΗΜΟΦΙΛΗ